Sari direct la conținut

Victor Ciutacu, amendat de CNCD pentru derapajul din emisiune despre moartea jurnalistei Iulia Marin

HotNews.ro
Victor Ciutacu, Foto: Inquam Photos / George Calin
Victor Ciutacu, Foto: Inquam Photos / George Calin

Prezentatorul TV Victor Ciutacu a fost amendat cu 10.000 de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru derapajul din emisiunea sa, după moartea ziaristei Iulia Marin de la Libertatea, au declarat surse din instituție pentru HotNews.ro.

Motivarea urmează să fie discutată și stabilită în ședința CNCD, iar apoi comunicată lui Victor Ciutacu, au transmis sursele menționate, pentru HotNews.ro.

Din momentul primirii comunicării, Victor Ciutacu are la dispoziție 15 zile pentru a contesta amenda.

Informația despre sancțiunea dată de către CNCD a apărut inițial pe G4media, care a citat surse din institușie. Ulterior, site-ul a publicat și declarația oficială a lui Csaba Asztalos, președintele CNCD, care a confirmat amenda.

„Colegiul director al CNCD a ajuns la concluzia că declarațiile dlui Ciutacu în emisiunea de la RTV depășește limitele libertății de exprimare și se încadrează într-un discurs de ură, prin care a creat o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare în primul rând la adresa memoriei jurnalistei decedate, dar și la adresa cetățenilor care au afecțiuni mentale și fac un efort pentru a rămâne integrați în societate și de a-și gestiona aceste afecțiuni. Amenda contravențională de 10.000 de lei a fost luată cu majoritate de voturi”, a declarat Csaba Asztalos, pentru G4Media.

Anul trecut, Consiliul Național al Audiovizualului a amendat postul România TV cu 100.000 de euro, pentru două dintre emisiunile realizate de Victor Ciutacu după decesul Iuliei Marin.

Reamintim că, în aprilie 2023, în emisiune Punctul Culminant, moderatorul TV a sugerat că jurnalista nu ar fi trebuit să lucreze deoarece era „tulburată psihic”.

În timpul emisiunii lui Victor Ciutacu despre jurnalista Iulia Marin, unde invitații și realizatorul au pus la îndoială că jurnalista Libertatea ar fi putut face anchete de presă obiective în contextul depresiei pentru care se trata, pe burtiera România TV era titrat: „Cum au folosit-o și au lăsat-o să moară. Controversa decesului”.

Ziarista Iulia Marin a murit în luna aprilie anul trecut, la vârsta de 32 de ani.

A scris de-a lungul carierei la Adevărul, PressOne, Recorder, Gândul și în ultimii trei ani de viață la Libertatea.

INTERVIURILE HotNews.ro