Victor Ponta, la Antena 3:Joe Biden nu mi-a facut reprosuri fata de statul de drept sau procurori. Sunt pure inventii/ La Consiliul European va merge presedintele
Premierul Victor Ponta, aflat in vizita oficiala in SUA, a participat miercuri seara la emisiunea Sinteza Zilei (Antena 3), emisiune relaizata la Washington, in aer liber, pe fundalul platoului de filmare fiind vizibila Casa Alba. Victor Ponta sustine ca Joe Biden nu i-a reprosat nimic in legatura cu situatia Justitiei din Romania sau a statului de drept si ca e vorba doar de „niste inventii ale presei”. Premierula confirmat caRomania va fi reprezentata la Consiliul European de catre presedinte, dar crede ca este od ecizie proasta deoarece tara noastra „va fi absenta in discutiile din zona digitala”.
Declaratii Victor Ponta:
- Cum s-a organizat vizita? Asa cum s-au organizat si alte vizite importante. De foarte multi ani Romania nu a fost foarte prezente, sau mai bine zis exista un monopol al presedintelui basescu care ne vorbea el de acasa. Pe baza legitimitatii date de vot, am vrut sa sparg acest monopol. Sa arat ca Romania nu inseamna presedintele Basescu.
- Asa a inceput si intalnirea cu vicepresedintele Biden. Ce vrei sa faci tu cu Romania?
- Au fost vizite la Bruxelles, la Berlin, va fi si o vizita la Moscova. Toata lumea vrea sa stie ce facem noi in Romania.
- In toate discutiile pe care le am cu oficialii altor tari, nu vorbesc de rau de Romania, nu vorbesc de rau de presedintele Basescu, de regimul care s-a incheiat anul trecut la referendum.
- Am dorit sa deschid tara, sa arat ca exista in tara si alti oameni politici, alte gandiri, normal ca asta deranjeaza.
Despre intalnirea cu Joe Biden:
- Nu cred ca au fost lucruri atat de secrete despre care sa nu putem vorbi. Au fost cateva idei principale.
- Ce idee ai despre relatia SUA-Romania. Ramanem aliati, ramanem impreuna? Despre scutul antiracheta, despre baza de la Kogalniceanu. Am raspuns da.
- Nu am discutat cu Joe Biden nimic despre procurori si nu mi-a reprosat ceva in legatura cu statul de drept din Romania. Sunt niste inventii ale presei.
- Nici Biden si nici Gordon nu m-au intrebat nimic de suspendarea presedintelui. Cred ca asta e supararea mare din cealalata tabara, ca se asculta acum ambele pareri si nu mergem pe „mi-a zis mie Macovei sau Morar”. Acesta e marele castig pentru Romania.
- Nu au fost discutii legate de urmatoarele alegeri ci toti m-au intrebat ce vreau sa fac in urmatorii ani.
Gadea: Scutul de la Deveselu se va face?
Ponta: Da.
- A fost o reconfirmarea, daca vreti. S-a intamplat ceva, sunteti bine? Da. Bine, atunci sa trecem mai departe.
- Pozitia noastra in regiune. Noi putem fi mai importanti decat suntem astazi.
- Al treilea lucru discutat a fost pozitia economica. Vice presedintele Biden mi-a spus ca nu exista democratie atat vreme cat nu ai prosperitate economica.
- Mesajule este ca vice-presedintele si ministrii pe Energie si Comert se intalnesc cu delegatia roaman, transmitand ca suntem de incredere, ca se poate investi la noi.
Despre gazele de sist
Gadea: Ati discutat cu Biden despre gazele de sist, despre Chevron?
Ponta: Despre gazele de sist, da, despre Chevron, nu. Pentru vicepresedintele Biden, ca si pentru mine, nu conteaza numele companiei.
- I-am transmis ca vrem sa vedem cum a putut America sa se reinventeze economic si industrial. Vrem sa nu mai depindem de importuri. Vrem sa producem intern si sa ajutam si Moldova.
- Mi-a spus: Noi in America am facut foarte bine ca am exploatat gaze de sist. Dar sunt doua tipuri de companii, companii care vor sa faca profit imediat in defavoarea mediului si companii mai mari, ca si Chevron, care urmaresc un profit pe termen lung si exploateaza astfel incat sa nu afecteze mediul.
- Ne-a spus sa ne pregatim standardele de mediu, sa fim pregatiti, sa invatam din experienta Americii inainte de a gresi.
- De ce face Exxon sau Chevron si nu noi romanii? Pentru ca nu avem tehnologie performanta si nu avem companii care sa spuna: Da, 5-6-7 ani nu scot niciun metru cub de gaz. Scoatem dupa aceea.
- Nu se vor autoriza niciodata exploatari fara autorizatiile de mediu. Intentionez ca o parte din redevente, prin noua lege, sa ramaan comunitatilor locale.
- Eu nu ma iau de protestatari, dar le-as reprosa un singur lucru. Bun, nu vrem gaze de sist in Vaslui, dar ce facem acolo? Avem 30 de mii de angajati la privat, 20 de mii la stat si avem 80 de mii de pensionari. Ce facem atunci? Avem nevoie urgenta de investitii in zona.
Despre regimul vizelor
- Senatul a adoptat deja proiectul de lege care prevede intrarea in sistemul de viza Waiver, inclusiv Romania.
- Problema a fost in Congres unde am cazut si noi prada luptei dintre democrati si republicani.
- Cel mai important este ca seful comisiei juridice a inteles necesitatea acestui regim pentru Romania si ca e normal ca tara noastra sa fie tratta la acelasi nivel ca orice stat UE.
- Este o batalie foarte dura intre majoritatea republicana din Congres si presedintele Obama. Uitati-va la disputa pe buget. Nu vreau sa creez iluzii desarte. Ceea ce a tinut de noi am facut.
La randul sau, congresmanul Michael Turner, copresedintele Grupului pentru Romania din Congres, a aratat ca SUA si Romania au o colaborare foarte stransa in ceea ce priveste relatiile economice si parteneriatul din interiorul NATO, el apreciind si eforturile pe care Romania le-a facut in Afganistan, alaturi de soldatii americani, potrivit Mediafax.
Referitor la programul vizelor, Michael Turner a apreciat faptul ca premierul Ponta a prezentat argumente foarte bune pentru includerea Romaniei in programul Visa Waiver, dar a subliniat faptul ca legislatia privind emigratia este blocata deocamdata in dezbateri, in Camera Reprezentantilor.
Congresmanul american a mai afirmat ca atat el, cat si colegii din Grupul de prietenie cu Romania isi doresc foarte mult ca Romania sa beneficieze de pe urma modificarilor legislative in privinta vizelor.
Inainte de intrevederea cu membrii Congresului, premierul Ponta a afirmat, marti seara, ca mentinerea Romaniei in afara programului Visa Waiver, care asigura liberalizarea regimului vizelor pentru intrarea pe teritoriul SUA, este o nedreptate avand in vedere statutul de aliat vechi al tarii, cu un parteneriat strategic.
Despre participarea la Consiliul European
- Presedintele va merge la Consiliul European. Nu are rost sa particip si eu ca ne-am face de ras.
- Pe mine m-a interesat aceasta participare dintr-un alt punct de vedere, deoarece au loc discutii decisive pentru zona digitala
- Guvernul e foarte interesat de industria IT, dreptul de proprietate, accesul la date. Am facut un document extrem de bine deocumentat, discutat cu partea privata, pe care vroiam sa-l prezentam ca pozitia Romaniei. Presedintele Basescu nu mi-a dat insa inca un raspuns. Mi-e teama ca intr-un astfel de domeniu important Romania o sa fie absenta la luarea deciziilor si e pacat deoarece avem mii de angajati in domeniul IT si in care am avut o dezvoltare mare in ultimii ani.