Victorie istorică în SUA după ce mai mulți tineri au dat în judecată statul pentru că le-a încălcat dreptul constituțional la un „mediu curat și sănătos”
Un judecător din Montana a dat luni câștig de cauză tinerilor care și-au acuzat statul că le-a încălcat dreptul constituțional la un „mediu curat și sănătos” prin favorizarea industriei combustibililor fosili, o decizie istorică în primul proces major privind schimbările climatice din Statele Unite, relatează AFP.
Judecătorul a declarat neconstituțională o lege din Montana care interzice guvernului local să ia în considerare consecințele emisiilor de gaze cu efect de seră asupra climei atunci când acordă autorizații companiilor de combustibili fosili.
Prin urmare, această clauză a legii este anulată, a decis judecătorul Kathy Seeley.
„Reclamanții au un drept constituțional fundamental la un mediu curat și sănătos, care include clima”, a scris ea în decizia sa de peste 100 de pagini.
Una dintre particularitățile acestui proces este că cei șaisprezece reclamanți, care nu au cerut despăgubiri financiare, au vârste cuprinse între 5 și 22 de ani.
Ei susțin că, în calitate de copii și adulți tineri, consecințele periculoase ale combustibililor fosili și ale crizei climatice sunt deosebit de dăunătoare pentru ei.
„Pentru prima dată în istoria SUA, o instanță a constatat pe fond că un guvern a încălcat drepturile constituționale ale copiilor prin legi și acțiuni care promovează combustibilii fosili și ignoră schimbările climatice”, a reacționat într-un comunicat de presă Julia Olson, director executiv al Our Children’s Trust, una dintre cele trei asociații care sprijină reclamanții.
Procesul a avut loc la mijlocul lunii iunie la Helena, capitala Montanei. Ei au povestit apoi cum le-au fost tulburate sănătatea, bunăstarea sau finanțele familiilor lor.
Este pentru prima dată când constituția unui stat american este invocată în instanță pentru a ataca autoritățile locale pe o problemă climatică.
Decizia ar putea avea consecințe semnificative asupra cazurilor viitoare. Multe procese similare au fost depuse în toată țara, dar multe au fost respinse.
Reclamanții din Montana au avut un avantaj: o secțiune a constituției locale prevede clar că „statul și toată lumea trebuie să mențină și să îmbunătățească un mediu curat și sănătos în Montana pentru generațiile prezente și viitoare”.
Montana are puțin peste un milion de oameni, dar emite aproximativ la fel de mult CO2 ca Argentina.
„Mulțumesc acestor tineri curajoși care astăzi au obținut o victorie uriașă împotriva schimbărilor climatice”, a declarat senatorul american Bernie Sanders pe rețelele de socializare.
Statul Montana vrea să facă recurs împotriva deciziei „absurde”
Cei 16 reclamanți au dat în judecată Montana în 2020, susținând că autorizarea de către stat a proiectelor precum producția de cărbune și gaz natural a exacerbat criza climatică, în ciuda unui amendament din 1972 la constituția Montanei care impunea statului să protejeze și să îmbunătățească mediul.
Într-un proces din iunie, tinerii au susținut că, în ciuda populației sale mici, Montana este responsabilă pentru o parte uriașă a emisiilor globale.
Statul a susținut că politica climatică nu ar trebui stabilită de instanțe, iar reclamanții nu au demonstrat că criza globală ar putea fi atribuită emisiilor relativ mici din Montana, potrivit Reuters.
Un purtător de cuvânt al biroului procurorului general din Montana a numit hotărârea „absurdă”, iar Seeley este un „judecător ideologic care s-a aplecat pentru a permite cazului să avanseze”. Statul intenționează să facă recurs, a spus purtătorul de cuvânt.