VIDEO A fost deschisă circulația pe încă un ciot de autostradă – tronsonul Târgu Mureş-Ungheni din Autostrada Transilvania
Luni după-amiază a fost deschisă circulație pe încă un lot de autostradă – tronsonul de la Târgu Mureș la Ungheni (aeroport) din Autostrada Transilvania. Este un ciot de doar puțin peste 9 km – 4,5 km de autostradă și 4,7 km de drum de legătură cu patru benzi – însă vine în continuarea a 33 de kilometri de autostradă deja dați în trafic și permite șoferilor să intre pe autostradă mult mai aproape de Târgu Mureș.
Ciotul de autostradă a fost deschis traficului luni după ora 14.00.
Coordonatorul de proiect din partea Strabag pentru realizarea lotului Târgu Mureş – Ungheni al Autostrăzii Transilvania, Marius Mitrofan, spune că acest tronson este dat în circulaţie mai devreme cu două luni faţă de termenul prevăzut în contract – 22 ianuarie 2022.
Lungimea este de 4,5 km, fiind completată cu 4,7 de kilometri de drum care face legătura între autostradă şi Târgu Mureş. Este un drum expres pe 4 benzi de circulaţie şi cu o zonă mediană. Tronsonul de autostradă de 4,5 km se finalizează în dreptul kilometrului 0, de unde, spre viitor, vor pleca cele două conexiuni de autostradă – continuarea A3 spre Braşov şi A8, care este în fază de studiu de fezabilitate și care ar trebui să lege Târgu Mureş de Iaşi.
Reprezentantului companiei a afirmat, conform Agerpres, că acest seminod este important pentru că rezolvă o problemă gravă de trafic, care afecta oraşul Ungheni.
A3 Târgu Mureș – Ungheni (Aeroport)
Lungime: 4,5 km autostradă + 4,7km drum de legătură
Constructor: Strabag
Valoare: 192 mil. lei
Contract semnat: 29 mai 2020 (ordin de începere lucrări – iulie 2020)
Termen de execuție: 18 luni (contractual – ianuarie-februarie 2022)
Detalii despre proiect: 3 poduri și pasaje pe drumuri de legătură, 6 poduri și pasaje pe autostradă, 2 noduri rutiere pentru conectarea autostrăzii la rețeaua de drum existentă
A3 Târgu Mureș – Ungheni – un lot cu probleme: de la un contract reziliat la o licitație care s-a întins nepermis de mult
Inițial scos în 2014, contractat în februarie 2015 cu Asocierea LEMACONS & VEGA 93 & ARCADA pe 179 milioane de lei. Din cauza bâlbâielilor financiare ale Companiei de Drumuri de atunci – autostrada fiind contractată pe fonduri europene, dar exact în momentul trecerii de la un exercițiu financiar la altul – lucrările n-au început, au tărăgănat un an.
Rezultatul? În aprilie 2016 constructorul a cerut rezilierea contractului pentru că nu s-a dat ordinul de începere în termen de 12 luni.
Tronsonul a fost scos la licitație jumătate de an mai târziu, în octombrie 2016, dar procedura s-a dovedit a fi o înșiruire de amânări și tergiversări, inclusiv o bătălie adevărată în instanțe.
Depunerea ofertelor a fost amânată de mai multe ori până abia în martie 2017, după care evaluarea ofertelor a fost tărăgănată nepermis de mult. Atribuirea lucrărilor către Strabag pentru circa 192 milioane de lei a venit inițial în noiembrie 2017, după care au urmat contestațiile și decizii diferite date în instanță care au întors de două ori rezultatul procedurii.
În noiembrie 2018, Compania de Drumuri reevalua ofertele la decizia instanței și dădea câștigător asocierea Itinera Spa – Retter Projectmanagement SRL cu o ofertă mai mare, circa 209 milioane de lei. Contestațiile au continuat și, după un an decizia a fost întoarsă – CNAIR fiind obligată să reevalueze ofertele.
Atât de mult timp a trecut însă de la lansarea licitației, încât ofertele depuse inițial de constructori și-au pierdut valabilitatea. Asocierea Itinera a decis să nu mai conteste și să-și retragă oferta. Astfel, Strabag a rămas singura firma care în final a semnat contractul pe 29 mai 2020.