VIDEO Ambasadorii pentru Italia, Belgia, Qatar, EAU, Egipt si Lituania vor fi audiati in Parlament in 26 iunie/Propunerile sunt facute de Cristian Diaconescu si acceptate de noul guvern, cu exceptia ambasadorului pentru Italia
Noul guvern a retrimis Parlamentului lista cu ambasadorii pentru Italia, Belgia, Qatar, EAU, Egipt, Lituania si Letonia, iar acestia vor fi audiati marti, 26 iunie, a declarat intr-un interviu in exclusivitate pentru Hotnews.ro ministrul Andrei Marga. Ei sunt propunerile lui Cristian Diaconescu, agreate de presedintele Basescu, dar si de noul guvern, cu exceptia propunerii pentru Italia. Se spera intr-o batere in retragere a ambasadoarei propuse pentru postul de la Roma.
Propunerile sunt urmatoarele: Dana Constantinescu – pentru Italia, Stefan Tinca – regatul Belgiei, Valeriu Nistor – Qatar, Adrian Macelaru – Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrein si Oman, Dan Balanescu – Lituania si Letonia, Cornel Alecse – Egipt.
„Am aplicat urmatoarea idee: s-a dat semnatura de catre un ministru, in mod legal, si din respect pentru un antecesor daca vreti, am retrimis lista acestuia, era un ministru cu puterile pe care ti le da legislatia, si lista este la Parlament, urmand ca martea viitoare (n.r 26 iunie) sa se discute audierea lor”, a explicat ministrul Andrei Marga.
El a precizat insa ca se pregatesc si liste noi, „pentru ca sunt mandate de ambasador care se ispravesc, unele sunt din 2005, altele din 2006-2007, de multa vreme incheiate”. „Cele mai vechi ocupari de ambasade sunt in Canada si Grecia, acolo sunt numiti ambasadori din 2005 si se stie prea bine ca un mandat e cam de patru ani, si nu numai in Romania”, a anticipat ministrul urmatorii ambasadori vizati. In Grecia, ambasador este in momentul de fata George Ciamba, iar in Canada, Elena Stefoi.
Singurul post pentru care nu cad de acord institutiile statului este cel pentru ambasada de la Roma, Dana Manuela Constantinescu fiind contestata de actuala putere, care considera o sinecura pentru o protejata a presedintelui postul care ar urma sa fie ocupat de ambasadoare.
Pozitiie presedintiei, pe de o parte, si ale comisiilor de politica externa ale parlamentului si, implicit, ale noului Guvern, raman ireconciliabile in ceea ce o prvieste pe Dana Constantinescu, propusa pntru ambasada din Italia, arata ministrul Marga.
„Vom vedea cum se vor derula lucrurile la discutia care va fi marti (n.r. 26 iunie, cand sunt audierile), atunci va fi solutia decisiva. Potrivit prevederilor legale presedintele poate numi ambasador, votul comisiei fiind consultativ. Dar e mai bine pentru un ambasador sa aiba sustinerea comisiei. Distinsa doamna Constantinescu va lua o decizie”, a spus seful diplomatiei, indicand in mod clar ca se asteapta transarea problemei prin posibila renuntare de buna voie a ambasadoarei la a accepta propunerea de ocupare a postului.
Andrei Marga spune ca exista cel putin trei candidaturi pentru acest post, propuneri pe care MAE este gata sa le faca presedintelui. „Ar fi bine ca in italia postul sa fie ocupa de o personalitate care sa nu aiba din start o controversa”, crede seful diplomatiei.
Noul guvern a inceput „curatenia” in serviciul extern, prin rechemarea unor consuli. Ministrul spunea ca multe posturi in serviciul extern au fost atribuite pe criterii de simpatie politica. intrebat daca acesta a fost criteriul pentru care i-a rechemat de la posturi pe un numar de consuli, prin care si pe Ioan T. Morar, sau au existat si contraperformante profesionale in respectivele consulate, ministrul a spus ca s-a aplicat un criteriu esential: „Ne-a interesat un aspect fundamental: consulatele sa fie ocupa cu persoane care vin din mediul diplomatic”, a spus Marga.
Intrebat in ce masura acest criteriu s-a aplicat si in cazul lui Lucian Leustean, diplomat, fost consul la Chicago, cu vechime in MAE si care a fost, in timpul cand MAE era condus de M.R. Ungureanu secretar de stat, ministrul de externe a spus ca a fost dorinta lui Leustean de a se intoarce in tara, pe langa faptul ca a avut patru ani de mandat.
„Am discutat cu el la Chicago si a dorit sa se intoarca. Deci sunt si dorinte. El ispravise patru ani de mandat, de consul general la Chicago si acolo nu e nicio discutie de alta natura. Sau doamna Brandusa Predescu de la Munchen – noi am desemnat-o ca responsabila pentru Strategia Dunarii, un program important nu numai pentru Romania, ci si pentru Europa. Sa ne intelegem, nu orice rechemare este o pedeapsa. Unele rechemari sunt pentru ca asa au vrut sau pentru ca le-am dat alte insarcinari”, a explicat ministrul de externe.