Sari direct la conținut

VIDEO Apele radioactive tratate de la Fukushima au început să fie deversate în ocean / China interzice toate fructele de mare japoneze

HotNews.ro
A inceput deversarea apei radioactive tratate de la Fukushima, Foto: Andy Wong / AP / Profimedia
A inceput deversarea apei radioactive tratate de la Fukushima, Foto: Andy Wong / AP / Profimedia

Japonia a început joi să elibereze în Oceanul Pacific apă radioactivă tratată provenind de la centrala nucleară distrusă de la Fukushima, o măsură contestată, care a determinat China să anunţe o interdicţie generală imediată asupra tuturor importurilor de produse acvatice din Japonia, relatează Reuters, potrivit News.ro.

China este „extrem de îngrijorată de riscul de contaminare radioactivă prezentat de produsele alimentare şi agricole din Japonia”, a declarat biroul vamal într-un comunicat.

Guvernul japonez a aprobat acest plan în urmă cu doi ani, iar luna trecută a primit undă verde din partea organismului de supraveghere nucleară al ONU. Descărcarea apelor reziduale este un pas cheie în dezafectarea centralei Fukushima Daiichi, după ce aceasta a fost distrusă de un tsunami în 2011.

Operatorul centralei, Tokyo Electric Power (Tepco), a declarat că evacuarea a început la ora locală 13:03 (07.03, ora României) şi nu a identificat nicio anomalie.

Cu toate acestea, China şi-a reiterat opoziţia fermă faţă de acest plan şi a declarat că guvernul japonez nu a dovedit că apa evacuată este sigură. „Partea japoneză nu ar trebui să provoace daune secundare populaţiei locale şi chiar oamenilor din întreaga lume din cauza intereselor sale egoiste”, a declarat Ministerul de Externe de la Beijing.

Japonia, care exportă masiv în China, acuză Beijing de răspândirea de afirmații nefondate științific

La rândul său, Tokyo a criticat China pentru că răspândeşte „afirmaţii nefondate din punct de vedere ştiinţific”. Japonia susţine că eliberarea apei este sigură, menţionând că Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a concluzionat, de asemenea, că impactul pe care l-ar avea asupra oamenilor şi a mediului este „neglijabil”.

Japonia a cerut Chinei să ridice imediat interdicţia de import a produselor acvatice şi solicită o discuţie privind impactul eliberării apei pe baza unor date ştiinţifice, a declarat premierul Fumio Kishida reporterilor.

Japonia a exportat produse maine în valoare de aproximativ 600 de milioane de dolari în China în 2022, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai mare piaţă pentru exporturile japoneze, Hong Kong fiind pe locul al doilea. Vânzările către China şi Hong Kong au reprezentat 42% din toate exporturile japoneze de produse acvatice în 2022, potrivit datelor guvernamentale.

Vama chineză nu a oferit detalii despre produsele acvatice specifice afectate de interdicţie şi nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Japonia și AIEA spune că apa deversată este sigură

Centrala Fukushima Daiichi a fost distrusă în martie 2011, după ce un cutremur masiv cu magnitudinea 9,0 a generat valuri tsunami puternice care au provocat scurgeri radioactive în trei reactoare.

Prima deversare, totalizând 7.800 de metri cubi, înseamnă echivalentul a aproximativ trei bazine olimpice de înot şi va avea loc pe parcursul a 17 zile.

Potrivit rezultatelor testelor Tepco date publicităţii joi, apa respectivă conţinea până la 63 de becquereli de tritiu pe litru, sub limita de 10.000 de becquereli pe litru de apă potabilă impusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Un becquerel este o unitate de radioactivitate.

AIEA a emis, de asemenea, un comunicat în care afirmă că analiza sa independentă la faţa locului a confirmat că este mult sub limită concentraţia de tritiu.

„Nu va exista niciun efect asupra sănătăţii. Nu există niciun motiv ştiinţific pentru a interzice importurile de alimente japoneze”, a declarat Geraldine Thomas, fost profesor de patologie moleculară la Imperial College din Londra.

Val de interdicții de import și nemulțumiri

Dar grupurile de pescari japonezi, afectate de ani de zile de prejudicii de reputaţie din cauza temerilor legate de radiaţii, se opun în continuare planului. „Tot ceea ce ne dorim este să putem continua să pescuim”, a declarat şeful Cooperativei Japoneze de Pescuit, într-un comunicat în care vorbeşte despre „anxietatea crescândă” a comunităţii.

Separat de China, Hong Kong şi Macao au anunţat propriile interdicţii începând de joi, care acoperă importurile de fructe de mare japoneze din 10 regiuni.

Premierul sud-coreean Han Duck-soo a declarat, la rândul său, că interdicţiile de import pentru produsele pescăreşti şi alimentare de la Fukushima vor rămâne în vigoare până când preocupările publicului vor fi atenuate.

Japonia va efectua o monitorizare în jurul zonei de eliberare a apei şi va publica rezultatele săptămânal începând de duminică, a declarat ministrul japonez al mediului. Se estimează că eliberarea va dura aproximativ 30 de ani.

În Hong Kong, Jacay Shum, un activist în vârstă de 73 de ani, a afişat o imagine care îl înfăţişa pe şeful AIEA, Rafael Grossi, drept diavolul. „Acţiunile Japoniei în ceea ce priveşte deversarea apei contaminate sunt total iresponsabile, ilegale şi imorale”, a declarat Shum, care se afla într-un grup de aproximativ 100 de manifestanţi. „Nimeni nu poate dovedi că deşeurile şi materialele nucleare sunt sigure. Ele sunt complet nesigure”, afirmă activistul.

Un grup de protestatari a intrat în Ambasada Japoniei în Coreea de Sud

Poliţia sud-coreeană a arestat cel puţin 16 protestatari care au intrat în Ambasada Japoniei din Seul, deşi guvernul sud-coreean a declarat că propria sa evaluare nu a găsit probleme în ceea ce priveşte aspectele ştiinţifice şi tehnice ale eliberării apelor reziduale.

Ministerul de Externe al Coreei de Nord a cerut ca deversarea de apă să fie oprită imediat, numind-o „crimă împotriva umanităţii”, a raportat presa de stat.

Câteva zeci de protestatari s-au adunat şi în faţa sediului central al Tepco din Tokyo cu pancarte pe care scria „Nu aruncaţi apă contaminată în mare!”.

„Dezastrul nuclear de la Fukushima nu s-a încheiat. De data aceasta, doar 1% din apă va fi eliberată”, a declarat pentru Reuters Jun Iizuka, în vârstă de 71 de ani, care a participat la protest. „De acum înainte, vom continua să luptăm mult timp pentru a opri deversarea pe termen lung a apei contaminate”, spune protestatararul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro