Sari direct la conținut

VIDEO Arestări și ciocniri la Universitatea Texas, studenți suspendați la Columbia: școlile din SUA resping manifestațiile pro-palestiniene

HotNews.ro
Poliția a intervenit la Universitatea Texas din Austin , Foto: Hotnews
Poliția a intervenit la Universitatea Texas din Austin , Foto: Hotnews

În vreme ce manifestațiile pro-palestiniene s-au extins în campusurile universitare din SUA, conducerile școlilor au început să ia măsuri tot mai ferme împotriva lor, exemple fiind deciziile de luni de la Universitatea Texas din Austin și de la Universitatea Columbia din New York, scriu Reuters și BBC. ​

Polițiștii au arestat luni cel puțin 40 de persoane în campusul Universității Texas din Austin, în vreme ce au dezmembrat o tabără instalată de persoanele care manifestează împotriva războiului Israelului din Gaza și cer tăierea oricărei legături între școala lor și Israel.

Potrivit martorilor oculari, poliția campusului, însoțită de polițiștii statali, unii dintre ei în echipament antirevoltă, au înconjurat tabăra în care se aflau aproximativ 100 de persoane și i-au scos pe manifestanți unul câte unul, în ciuda protestelor.

Au existat și ciocniri, o escaladare a tensiunilor din campusul unde săptămâna trecută mai fuseseră arestați peste 50 de protestatari.

Universitatea a emis luni târziu o declarație în care a precizat că mulți dintre protestatarii de luni nu erau afiliați cu școala și că taberele sunt interzise în campus. De asemenea, universitatea a afirmat că unii manifestanți au fost „combativi fizic și verbal” cu personalul universității, ceea ce i-a determinat pe oficiali să cheme forțele de ordine.

În paralel, Universitatea Columbia a început luni să îi suspende pe studenții activiști pro-palestinieni care au refuzat să desființeze o tabără de protest din campusul din New York.

Președinta universității, Nemat Minouche Shafik, a declarat că zilele de negocieri între reprezentanții studenților și cei ai conducerii școlii nu au reușit să-i convingă pe demonstranți să îndepărteze zecile de corturi instalate.

„Am început să suspendăm studenții, ca parte a eforturilor noastre de a asigura siguranța în campusul nostru”, a declarat Ben Chang, un purtător de cuvânt al universității.

„Tabăra a creat un mediu neprimitor pentru mulți dintre studenții și profesorii noștri evrei și o distragere zgomotoasă a atenției care interferează cu predarea, învățarea și pregătirea pentru examenele finale”, a spus Chang.

Anterior, Shafik a declarat că Columbia nu va renunța la investițiile în companii care au legătură cu Israelul, o cerere cheie a protestatarilor. În schimb, ea s-a oferit să investească în sănătate și educație în Gaza și să facă participațiile de investiții directe ale Columbia mai transparente.

Presiune politică

Presiunea asupra conducerii Universității Columbia, o universitate de elită din Ivy League, din Upper Manhattan, crescuse semnificativ.

Politicienii, republicani și democrați, au cerut conducerii să demisioneze sau să ia măsuri.

„Ceea ce continuă să se întâmple la Columbia este o rușine totală”, a scris pe X, fostul Twitter, Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților din SUA. „Campusul este invadat de studenți și profesori antisemiți deopotrivă”, a spus el.

Taxele de școlarizare și taxele anuale pentru Columbia se ridică la aproximativ 90.000 de dolari pentru studenții la licență, ceea ce o face una dintre cele mai scumpe universități din SUA, scrie BBC.

Campusul său a devenit punctul central al dezbaterii din SUA cu privire la războiul din Gaza și la sprijinul SUA pentru Israel, precum și la temerile că antisemitismul îi pune în pericol pe studenții evrei.

Pe 18 aprilie, poliția efectuase deja un raid asupra unei tabere pro-palestiniene din centrul campusului, când a arestat peste 100 de studenți. Însă activiștii și-au sporit eforturile, regrupându-se într-o altă tabără și determinând conducerea universității să treacă la învățământul hibrid.

Luni, reprezentanții protestatarilor au susținut că vor continua mișcarea.

„Aceste tactici nu înseamnă nimic în comparație cu moartea a peste 34.000 de palestinieni. Nu ne vom mișca până când Columbia nu va îndeplini cererile noastre sau până când nu vom fi mutați cu forța”, au declarat liderii coaliției Columbia Student Apartheid Divest într-o declarație citită în cadrul unei conferințe de presă care a urmat termenului limită.

O dezbatere intensă și divizivă

Mitingurile pro-palestiniene au stârnit dezbateri intense în campusuri cu privire la punctul în care oficialii școlari ar trebui să traseze linia de demarcație între libertatea de exprimare și discursul urii.

Studenții care protestează față de ofensiva militară israeliană din Gaza, inclusiv unii activiști evrei pentru pace, au declarat că sunt cenzurați ca fiind antisemiți doar pentru că au criticat guvernul israelian sau pentru că și-au exprimat sprijinul pentru drepturile palestinienilor.

Alte grupuri evreiești susțin însă că retorica antiisraeliană se transformă frecvent în forme evidente de ură antievreiască și de apel la violență sau le alimentează și, prin urmare, nu ar trebui să fie tolerată.

Un astfel de raționament a fost invocat de grupurile care au exercitat presiuni asupra Universității din California de Sud, în urmă cu două săptămâni, pentru a anula discursul de absolvire al șefei de promoție, Asna Tabassum, o studentă musulmană, din cauza opiniilor sale considerate pro-palestiniene.

Ulterior, universitatea din Los Angeles a anunțat că anulează întreaga ceremonie de absolvire de pe scena principală pentru absolvirea din 10 mai.

Confruntări între taberele pro-palestiniene și cele pro-israeliene

În cealaltă parte a orașului, la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), unde taberele rivale s-au confruntat în weekend, activiștii pro-israelieni au montat un ecran mare și difuzoare pentru a reda în buclă imagini înregistrate de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

Clipul părea destinat să contracareze scandările pro-Hamas, care s-au infiltrat în protestele din campus în sprijinul civililor palestinieni asediați în Gaza.

De asemenea, UCLA a sporit securitatea în jurul taberei pro-palestiniene de acolo, formată din peste 50 de corturi, înconjurate de garduri metalice în apropierea clădirii principale de administrație din campus.

Organizațiile pentru drepturile civile au criticat tacticile forțelor de ordine din unele campusuri, cum ar fi Universitatea Emory din Atlanta și Universitatea Texas din Austin.

La Virginia Commonwealth University din Richmond, poliția și protestatarii s-au ciocnit în timp ce ofițerii au intervenit după căderea nopții pentru a desființa o tabără.

La peste 200 de kilometri spre vest, oficialii de la Virginia Tech au declarat luni că 91 de protestatari arestați duminică seară la o tabără condusă de studenți au fost acuzați de încălcarea proprietății.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro