Sari direct la conținut

VIDEO Armata israeliană a lovit zece ţinte Hezbollah din Liban / Șeful Pentagonului încă mai crede că „un conflict în toată regula” poate fi evitat

HotNews.ro
VIDEO Armata israeliană a lovit zece ţinte Hezbollah din Liban / Șeful Pentagonului încă mai crede că „un conflict în toată regula” poate fi evitat
Sudul Libanului, vizat de bombardamentele israeliene, pe fondul confruntărilor transfrontaliere dintre Hezbollah și Israel, Sursa foto: STR / AFP / Profimedia

Aproximativ zece ţinte Hezbollah din sudul Libanului au fost lovite, a anunțat marți armata israeliană, care susține şi că l-a ucis pe unul din membrii mişcării islamiste șiite în timpul unor atacuri aeriene şi terestre realizate în noaptea de luni spre marţi, scriu agențiile AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

Armata afirmă că „a lovit în jur de zece ţinte teroriste Hezbollah în şapte zone diferite”, în special un depozit de arme şi mai multe infrastructuri. În timpul acestor operaţiuni a fost „eliminat şi un terorist Hezbollah”, informează un comunicat al forțelor israeliene.

Hezbollah a confirmat că unul dintre combatanţii săi a fost ucis.

Anunțul armatei israeliene vine după ameninţarea cu represalii din partea prim-ministrului Benjamin Netanyahu, care a promis un „răspuns dur” la atacul cu rachetă de sâmbătă, soldat cu moartea a 12 copii și tineri din Majdal Shams, un oraş druz de pe Înălţimile Golan, ocupate de Israel, în apropierea graniţei cu Libanul.

Potrivit armatei israeliene, racheta care a lovit sâmbătă ar fi fost lansată din Liban de Hezbollah, acuzaţie pe care organizaţia şiită proiraniană a negat-o.

În ultimele săptămâni, armata israeliană a indicat că a lovit numeroase ţinte Hezbollah ca răspuns la atacurile grupării islamiste libaneze pe teritoriul israelian.

După 7 octombrie, când în Fâşia Gaza a început războiului dintre Israel şi Hamas, schimburile de focuri transfrontaliere între Hezbollah şi armata israeliană au fost aproape zilnice. Hezbollah afirmă că atacă Israelul pentru a-şi sprijini aliatul – mișcarea islamistă palestiniană Hamas – şi populaţia palestiniană din Fâşia Gaza.

Conform autorităţilor israeliene, 22 de soldaţi şi 24 de civili au fost ucişi de atunci de tirurile Hezbollah.

Aceste violenţe s-au soldat până în prezent cu cel puţin 531 de morţi în Liban, majoritatea luptători Hezbollah, dar şi 105 civili, conform unui bilanţ realizat de AFP din mai mai multe surse.

Austin: „Un conflict între Hezbollah şi Israel nu este inevitabil”

Tot marți, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că un conflict între Hebollah şi Israel nu este inevitabil, deşi afirmă că rămâne îngrijorat în privinţa unei posibile escaladări după ce atacul de sâmbătă asupra orașului Majdal Shams de pe Înălţimile Golan.

Tensiunile între Israel și Hezbollah s-au agravat în ultimele zile, Israelul promițând un răspuns dur față de Hezbollah, care a negat orice implicare în atac.

SUA conduc în prezent un efort diplomatic pentru a descuraja Israelul să lovească capitala libaneză Beirut sau infrastructuri civile majore drept răspuns la atac, au declarat luni pentru Reuters cinci persoane familiarizate cu dosarul.

Hezbollah şi Israel sunt angajate în schimburi de focuri de-a lungul frontierei libanezo-israeliene începând din octombrie anul trecut, acesta fiinf cel mai grav conflict dintre ele de după războiul din 2006. Ostilităţile, declanşate de războiul din Gaza, au fost până acum în mare parte limitate la zona din apropiere de frontieră.

„Am văzut multă activitate la frontiera de nord a Israelului, rămânem îngrijorați de potenţialul ca asta să escaladeze într-un conflict în toată regula. Şi nu cred că acest conflict este inevitabil”, a spus secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

„Am vrea să vedem lucrurile rezolvate într-un mod diplomatic”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă de la Manila, după discuţii la care a participat alături de secretarul de stat Antony Blinken cu omologii lor filipinezi.

Doi oficiali israelieni au declarat luni că Israelul vrea să pedepsească Hezbollah, dar nu şi să atragă Orientul Mijlociu într-un război total.

Unele zboruri spre aeroportul internaţional din Beirut au fost anulate sau amânate din cauza amplificării tensiunilor.

INTERVIURILE HotNews.ro