Sari direct la conținut

VIDEO Armata siriana ar fi capturat mai multi ofiteri francezi, in timpul luptelor din Homs – RT

HotNews.ro
Lupte violente in Homs (februarie 2012), Foto: Agerpres
Lupte violente in Homs (februarie 2012), Foto: Agerpres

Mai multi ofiteri francezi ar fi fost capturati in orasul Homs, in timpul confruntarilor dintre trupele guvernamentale si rebeli, sustine postul de televiziune Russia Today, citand surse din randul autoritatilor siriene. Informatia a aparut in contextul in care luptatorii Armatei Siriene Libiere s-au retras din districtul Baba Amr din Homs, dupa bombadamentele continue ale fortelor lui Bashar al-Assad.

Potrivit informatiilor difuzate de presa oficiala siriana, militarii francezi au fost arestati in timpul operatiunilor de securitate desfasurate de fortele guvernamentale in localitatea aflata la circa 160 km de capitala Damasc.

Unele informatii sustin ca francezii au fost capturati initial de fortele rebele, dupa care ar fi ajuns in mainile trupelor lui Bashar al-Assad.

Potrivit Russia Today, Franta a decis sa-si retrimita ambasadorul in Damasc, pentru a lamuri acuzatiile legate de arestarea militarilor francezi.

Ziaristul Patrick Hayes, care scrie pentru revista Spite, a declarat ca presedintele Nicolas Sarkozy va trebui sa raspunda intrebarilor legate de prezenta trupelor franceze in Siria: „Cred ca francezii vor trebui sa explice exact ce se intampla acolo si sa fie foarte sinceri in legatura cu asta”.

Informatiile sunt contradictorii si in ceea ce priveste numarul militarilor francezi capturati. RT vorbeste de „pana la 19 ofiteri”, in timp ce alte surse afirma ca ar fi vorba de „pana la 120 de ofiteri si soldati francezi” arestati.

Analistii afirma ca, daca se confirma, informatia reprezinta o noua dovada a implicarii NATO in Siria. In urma cu cateva saptamani, presa a vorbit despre mai multi „consilieri” turci capturati de armata siriana.

In plus, site-ul DEBKAfile a scris recent ca forte speciale din Marea Britanie si Qatar se afla in prezent in Siria, unde actionau sub acoperire, impreuna cu fortele rebele, in localitatea Homs. Potrivit unor surse din domeniul militar si al serviciilor de informatii, trupele straine nu sunt angajate in confruntari directe cu fortele pro-guvernamentale ale lui al-Assad.

Militarii straini actioneaza in calitate de consilieri tactici, coordonand liniile de comunicare ale rebelilor si transmitand in afara granitelor solicitarile acestora pentru armament, munitie, luptatori si ajutor logistic. Potrivit informatiilor, furnizorii ajutoarelor pentru rebeli sunt bazati mai ales in Turcia.

Sursele au declarat ca cele doua forte speciale straine au infiintat patru centre de operatiuni in Homs – in cartierul nordic Khaldiya, in Bab Amro (est), Bab Derib si Rastan (nord). In fiecare district locuiesc aproximativ 250.000 de persoane.

Arme franceze si americane pentru rebeli

Informatiile privind capturarea francezilor vin in contextul in care Armata Siriana Libera afirma ca a primit rachete anti-aeriene si alte arme din partea unor „surse franceze si americane”.

In acest timp, rebelii sustin ca s-au retras din Baba Amr pentru a permite celor circa 4.000 de civili ramasi in locuintele lor sa se evacueze in siguranta. Luptatorii rebeli au avertizat insa ca guvernul va plati „cu varf si indesat pentru atacarea populatiei civile din Homs”.

BBC a relatat ca retragerea rebelilor ar fi fost facuta in concordanta cu termenii unei intelegeri realizate intre guvern si rebeli. Unele informatii online provenite de la rebeli afirma insa ca Brigada Baba Amr nu a avut suficient armament pentru a proteja civilii din Homs.

Postul de televiziune Al Arabiya a descris situatia din Homs ca „extrem de ingrijoratoare”.

Kofi Annan, trimisul special al ONU si Ligii Arabe pentru Siria, urmeaza sa viziteze Damascul in urmatoarele zile.

Primavara siriana

O miscare de protest fara precedent a inceput in 15 martie 2011 in Siria, in urma unui apel lansat pe o pagina Facebook, intitulat „Revolutia siriana impotriva lui Bashar al-Assad 2011”, in care se incurajau manifestarile pentru „o Sirie fara tiranie, fara lege de urgenta (in vigoare din 1963) si fara tribunale exceptionale”.

Assad a ajuns la putere in iulie 2000, dupa moartea tatalui sau, Hafez al-Assad, care a guvernat tara timp de 30 de ani.

Manifestanti in Homs (ianuarie 2012)

Manifestanti in Homs (ianuarie 2012)

Foto: Agerpres

Inegalitatile s-au accentuat in tara, saracia afectand 14% din cei 22 de milioane de locuitori. Rata somajului, care afecteaza in principal tinerii, este evaluata de experti la 22%.

La 2 septembrie 2011, Uniunea Europeana a hotarat sa impuna sanctiuni impotriva exporturilor petroliere siriene, afirmand ca presedintele Bashar al-Assad isi masacreaza propriii cetateni.

ONU a anuntat recent ca aproximativ 7500 de persoane au fost ucise in confruntarile dintre fortele guvernamentale si opozantii regimului lui Bashar al-Assad.

In ultimele zile, trupele guvernamentale au bombardat intens orasul Homs, provocand sute de morti si raniti, conform unor organizatii pentru apararea drepturilor omului si relatarilor opozitiei siriene.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro