Sari direct la conținut

VIDEO Atac major al Hezbollah, care a lansat duminică dimineață sute de rachete asupra Israelului

HotNews.ro
VIDEO Atac major al Hezbollah, care a lansat duminică dimineață sute de rachete asupra Israelului
Dronă Hezbollah interceptată de o rachetă israeliană - FOTO: Jalaa MAREY / AFP / Profimedia

Hezbollah a lansat duminică un atac major cu rachete împotriva Israelului ca represalii pentru asasinarea unui comandant de rang înalt în Beirut luna trecută, a anunțat mișcarea susținută de Iran, iar cabinetul israelian s-a reunit pentru a pregăti un răspuns, potrivit Reuters.

Avioanele israeliene au lovit ținte din Liban cu puțin timp înainte de lansarea atacului, armata evaluând că Hezbollah se pregătea să înceapă să tragă.

„IDF a identificat organizația teroristă Hezbollah pregătindu-se să lanseze rachete și proiectile către teritoriul israelian. Ca răspuns la aceste amenințări, IDF lovește ținte teroriste din Liban”, au transmis Forțele de Apărare ale Israelului într-un comunicat.

Cabinetul israelian s-a reunit în ședință la ora șapte dimineață, a anunțat biroul premierului Benjamin Netanyahu.

Zborurile către și de pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv au fost suspendate, a declarat autoritatea din domeniu, iar ministrul apărării a declarat stare de urgență.

Sirenele de avertizare au sunat în nordul Israelului și explozii multiple au fost auzite în mai multe zone, iar sistemul de apărare aeriană Iron Dome al Israelului a doborât rachete provenind din sudul Libanului.

Hezbollah a afirmat că a lovit 11 poziții militare israeliene, a tras peste 320 de rachete și a lansat drone către nordul Israelului.

Serviciul de ambulanță Magen David Adom din Israel a transmis că este în stare de alertă maximă în întreaga țară.

Așteptările privind o escaladare între cele două părți au crescut de când, luna trecută, un atac cu rachete în Înălțimile Golan ocupate de Israel a ucis 12 tineri, iar armata israeliană a asasinat ca răspuns un comandant de rang înalt al Hezbollah în Beirut.

Armata israeliană a anunțat că în scurt timp vor fi emise noi instrucțiuni de protecție civilă pentru populație. Aceasta a avertizat civilii din sudul Libanului să stea departe de zonele în care operează Hezbollah.

Atacurile au avut loc în timp ce negociatorii se întâlnesc la Cairo într-un nou efort de a conveni o încetare a luptelor din Gaza și o eliberare a ostaticilor israelieni și străini în schimbul prizonierilor palestinieni.

Hezbollah a tras rachete asupra Israelului imediat după atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului. De atunci, Hezbollah și Israelul au avut mai multe schimburi de tiruri, evitând în același timp o escaladare majoră în timp ce războiul face ravagii în Gaza.

Acest echilibru precar a părut să se schimbe după atacul din Înălțimile Golan, pentru care Hezbollah a negat responsabilitatea, și asasinarea ulterioară a lui Fuad Shukr, un comandant militar de rang înalt, în Beirut.

Moartea lui Shukr într-o lovitură aeriană a fost urmată imediat de asasinarea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, ceea ce a condus la promisiuni de represalii ale Iranului împotriva Israelului.

INTERVIURILE HotNews.ro