Sari direct la conținut

VIDEO „Avea valoare limitată”. Polițist american, concediat pentru că a făcut glume după ce o tânără studentă a fost lovită și ucisă de mașina unui alt ofițer

HotNews.ro
VIDEO „Avea valoare limitată”. Polițist american, concediat pentru că a făcut glume după ce o tânără studentă a fost lovită și ucisă de mașina unui alt ofițer
Protest în centrul orașului Seattle, după ce au fost făcute publice imagini cu ofițerul de poliție Daniel Auderer, care glumește despre moartea lui Jaahnavi Kandula, o femeie de 23 de ani lovită și ucisă în ianuarie de mașină de poliție condusă de ofițerul Kevin Dave. 14 septembrie 2023, Seattle. Sursa foto: Lindsey Wasson / AP / Profimedia

Un ofițer de poliție american a fost concediat pentru că a spus că viața unei studente indiene avea o „valoare limitată”, după ce aceasta a murit anul trecut, relatează BBC News.

Departamentul de Poliție din Seattle a transmis că afirmațiile ofițerului Daniel Auderer despre moartea lui Jaahnavi Kandula au fost „josnice” și insensibile”, potrivit The Seattle Times.

Jaahnavi Kandula, în vârstă de 23 de ani, a fost lovită mortal în ianuarie anul trecut de un alt vehicul al poliției, în timp ce traversa o stradă din apropierea universității la care studia.

Ofițerul Daniel Auderer – care răspundea unui apel legat de incident – a fost înregistrat râzând și spunând că fata este doar o „persoană obișnuită” și că autoritățile orașului ar trebui „să scrie un cec”.

Imaginile au fost surprinse de camera video corporală a polițistului, în timp ce acesta dădea un telefon unui coleg.

„Dar e moartă”, a fost auzit ofițerul spunând, înainte de a râde. „Nu, este o persoană obișnuită. Da, scrie un cec”, a spus ofițerul, înainte de a râde din nou.

„Unsprezece mii de dolari. Avea 26 de ani, oricum. Avea o valoare limitată”, a adăugat el.

Înregistrarea video a fost distribuită pe scară largă pe rețelele de socializare și a stârnit indignare în mediul online.

Miercuri, șefa interimară a Departamentului de Poliție din Seattle, Sue Rahr, a anunțat concedierea polițistului printr-un e-mail trimis întregului departament.

Acțiunile acestuia „au adus rușine asupra întregului departament și asupra profesiei de polițist”, a scris ea.

Sue Rahr a adăugat că „râsul său crud și insensibil” și durerea pe care a provocat-o familiei lui Jaahnavi Kandula nu pot compensa buna reputație a lui Daniel Auderer în rândul colegilor săi și anii de serviciu în folosul comunității.

„Faptul că i-aș permite ofițerului să rămână în forțele noastre nu ar face decât să aducă și mai multă dezonoare întregului departament. Din acest motiv, îi voi înceta contractul de muncă”, a precizat șefa interimară.

Daniel Audered fusese pus sub anchetă după incident.

Office of Police Accountability – agenția care investighează conduita necorespunzătoare a poliției – recomandase concedierea acestuia pentru comportament neprofesional și pentru că a dat dovadă de părtinire în declarațiile înregistrate, notează The Seattle Times.

Jaahnavi Kandula era studentă la Universitatea Northeastern din Seattle.

Mașina de patrulare a ofițerului Kevin Dave, polițistul care a lovit-o, avea o viteză de 119 km/h, iar tânăra a fost aruncată la mai mult de 30 de metri, potrivit presei americane.

INTERVIURILE HotNews.ro