Sari direct la conținut

VIDEO Burn After Reading: Fratii Coen citesc mult si ard repede

HotNews.ro

Titlul celui mai recent film al lui Joel si Ethan Coen, „Burn After Reading”, este asemeni titlului. Povestea devine de la un moment dat atat de incalcita si atat de galopanta incat fiecare secventa se arde pe masura ce e vazuta. Dar umor e cat cuprinde, iar interpretarile sunt remarcabile. Singura problema e, poate, ca fratii Coen au un soi de umor care pare ca nu face priza etansa cu orice fel de public.

Am citit la noi reactii deloc apreciative (si nedrepte) la adresa filmului fratilor Coen. De exemplu, ca e o mare plictiseala. E drept, nu veneau din partea criticilor, ci de la spectatori cu blog (sau jurnalisti cu blog, ceea ce, pentru discutia de fata, e acelasi lucru). E drept, Coen-ii nu sunt Seth Rogen sau Judd Apatow, nici Ben Stiller sau Stan si Bran.

Nu vei auzi la ei glume de veceu sau de baieti sau alte glume fizice ori foarte explicite. Nu se arunca tarte cu frisca, desi cinemaul lor vine din aceeasi bucurie simpla de a face cinema pe care o aveau si filmele cu Stan si Bran.

Coen-ii sunt niste tipi care au citit destul de mult, au vazut filme, au invatat sa faca (bine) cinema, iar filmele lor sunt intotdeauna – si poate mai mult decat orice – filmele unor oameni indragostiti de cinema.

Ele sunt selectionate la festivaluri, premiate, au cronici bune. Iar unii spectatori nu stiu probabil intotdeauna de unde sa le apuce, de vreme ce sunt filme de festival si par sa fie destinate unui public emancipat.

Coen-ii le pot parea multora niste intelectuali care nu se joaca, asa, aiurea, ci vor sa spuna prin filmele lor mai mult decat putem noi intelege. Niste Antonioni-i si Bergman-i care nu se pot consuma la mall, cu ligheanul de popcorn in brate, ci doar in intimitatea Bibliotecii Universitare.

Ceea ce nu este asa.

Daca citim o carte gandindu-ne ca nu intelegem ce citim vom sfarsi prin a nu intelege nimic si a ne cretiniza treptat. Nu stiu, parca Stendhal a spus-o. La fel si cu filmele.

Coen-ii fac un fel de cinema popular savant. Ei nu prea au teme mari („No Country for Old Men” era o exceptie). Lor le place mijlocul asta de expresie, bucataria lui, faptul ca le permite sa se joace (au si spus-o dupa succesul de la Oscaruri cu „No Country For Old Men” – ca filmul e groapa lor cu nisip, unde fac castele si prajituri.).

„Citeste si arde” e un astfel de film. O comedie neagra in care aproape toata lumea e necinstita si toata lumea se incurca in consecintele propriilor greseli. Nu e rost de metafore sau de alte procesiuni.

Totul e la vedere. Sa aiba legatura reclama cu care s-a lansat filmul in Statele Unite cu perceptia pe care am putea-o avea despre filmele Coen-ilor? „Inteligenta e relativa”. Cu ce se mananca propozitia asta?

Pai in film nu prea e nimeni inteligent, desi fiecare are circumstantele lui atenuante. De fapt, nimeni nu pare sa gandeasca prea mult cat sa se complaca in a fi victima propriilor impulsuri. Amoralitatea eroilor isi gaseste echivalent, paradoxal, in faptul ca aceste personaje sunt umane si credibile.

Si da, se rade la film. Se rade la replici, la jocul actorilor – Brad Pitt face unul dintre cele mai bune roluri ale sale, Tilda Swinton e chirugical de explicita in rolul femeii fara suflet, John Malkovich tuna si fulgera de la inceput si pana la sfarsit, desi nu sta sa cugete nicio clipa, George Clooney face un rol deosebit de imaginea sa – un obsedat sexual cu carente afective, iar Frances MacDormand e la fel de convingatoare ca intotdeauna in rolul unei femei care spera ca patru operatii estetice o vor ajuta sa agate de tot un barbat de pe net.

Si cum sa nu razi cand ii auzi vorbind pe sefii de la CIA despre complicatul caz in care sunt implicate toate personajele? Parca ar fi politistii romani din bancuri. Ar prefera ca toata lumea sa moara ca sa aiba ei liniste.

„Citeste si arde” e ca un whisky de calitate. Te ameteste placut fara sa te lase cu durere de cap ori cu mustrari de constiinta. Dar se consuma/apreciaza pe loc, pe masura ce se arde.

„Citeste si arde”/”Burn After Reading” – 2008, regie-scenariu-productie Joel si Ethan Coen, cu: George Clooney, Frances MacDormand, John Malkovich, Tilda Swinton, Brad Pitt, Elizabeth Marvel, Richard Jenkins. Pe ecranele romanesti din 31 octombrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro