Sari direct la conținut

VIDEO Bust al dictatorului Iosif Stalin, decapitat cu un baros, într-un parc din apropierea Moscovei, de către un bărbat „care nu se simțea bine”

HotNews.ro
VIDEO Bust al dictatorului Iosif Stalin, decapitat cu un baros, într-un parc din apropierea Moscovei, de către un bărbat „care nu se simțea bine”
Fotografie ilustrativă / Bustul lui Iosif Stalin, în fața Necropolei Kremlinului din Piața Roșie, Moscova, Rusia. Sursa foto: Nikolay Vinokurov / Alamy / Alamy / Profimedia

Un bărbat necunoscut care mânuia un baros a decapitat o statuie ridicată în amintirea dictatorului sovietic Iosif Stalin, în într-un oraș din apropierea Moscovei, relatează duminică presa rusă de stat, potrivit AFP.

O înregistrare video realizată în orașul Zvenigorod îl arată pe suspect strigând și mergând în jurul statuii, iar apoi îi taie capul, dintr-o singură lovitură, pentru ca apoi să se îndepărteze.

„Sâmbătă, într-unul dintre parcurile din Zvenigorod, un bărbat care nu se simțea bine a retezat cu un baros capul bustului lui Iosif Stalin”, a declarat o sursă din cadrul forțelor de ordine pentru agenția de presă de stat RIA.

Bărbatul a deteriorat, de asemenea, un bust al fondatorului Uniunii Sovietice (U.R.S.S.), Vladimir Lenin, iar apoi a fugit imediat de la locul faptei, a relatat presa locală.

El este acum căutat de poliție, au mai scris agențiile ruse de presă.

Statuia lui Stalin din Zvenigorod a fost ridicată de un grup de activiști proveterani în vara anului 2023.

Statuia risca să fie demolată după ce oficialii locali au acuzat grupul că a instalat-o fără permisiune, însă decizia a fost ulterior anulată după ce organizația s-a plâns pe rețelele de socializare, a relatat presa locală.

Stalin, care a condus Uniunea Sovietică din 1924 până la moartea lui, în 1953, a prezidat un regim totalitar în care milioane de oameni au fost închiși în lagăre de muncă sau executați.

Imaginile publice ale dictatorului sunt extrem de controversate în Rusia, unde este glorificat de unii pentru că a condus U.R.S.S. spre victorie în cel de-al Doilea Război Mondial, dar este detestat de alții pentru suprimarea brutală a disidenței.

Majoritatea monumentelor care îi sunt închinate în fosta Uniune Sovietică au fost înlăturate, însă, de la venirea la putere a președintelui Vladimir Putin, există un număr tot mai mare de oficiali care au adoptat o viziune pozitivă asupra dictatorului comunist.

INTERVIURILE HotNews.ro