Sari direct la conținut

VIDEO Când se va circula pe primele 4 loturi din autostrada Moldovei. Calendarul până la 1 decembrie, anunțat de Grindeanu

HotNews.ro
VIDEO Când se va circula pe primele 4 loturi din autostrada Moldovei. Calendarul până la 1 decembrie, anunțat de Grindeanu
Autostrada „Moldovei” A7 / Sursă: HotNews/ro / Victor Cozmei

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a susținut vineri că cele 4 loturi din autostrada Moldovei dintre Buzău și Focșani vor fi date în circulație „undeva până în 1 decembrie” din acest an, primul dintre acestea fiind lotul 4 de lângă Focșani, undeva în jurul datei de 1 noiembrie 2024.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și premierul Marcel Ciolacu au verificat vineri stadiul lucrărilor pe Autostrada A7, tronsonul Buzău-Focșani, zona Vadu Pașii, județul Buzău.

Cu această ocazie, Sorin Grindeanu a anunțat când vor putea circula românii pe cele 4 loturi ale autostrăzii A7.

„Undeva în jurul datei de 1 noiembrie se dă în circulație lotul 4 de lângă Focșani, acea cocoașă pe care o știți, după o săptămână vom da în circulație loturile 1 și 2, după o altă săptămână o să dăm în circulație pe Craiova, la drumul expres și după încă o săptămână venim aici și dăm drumul la lotul 3. Deci asta înseamnă că undeva până în 1 decembrie toate cele 4 loturi vor fi date în circulație”, a declarat ministrul Sorin Grindeanu.

Acesta și-a exprimat aprecierea față de constructorul acestor lucrări, subliniind că termenele de dare în circulație au fost devansate semnificativ.

„Termenele pe loturile 1 și 4 sunt în mai 2025, iar pe loturile 2 și 3 sunt în decembrie 2025. Deci e o devansare pe două dintre ele cu un an și pe celelalte două cu 6 luni”, a spus Grindeanu.

Ministrul și-a mai exprimat încrederea că la anul se vor da în circulație și loturile înspre nord, până spre Pașcani.

Separat, Sorin Grindeanu a mai precizat că în această toamnă se vor da drumul și la primii 15-16 km de la Pitești spre Curtea de Argeș, din autostrada Pitești-Sibiu. Și în acest caz, lucrările vor fi devansate față de termenul de decembrie 2025, a spus Grindeanu.

HARTĂ INTERACTIVĂ cu stadiul pe fiecare tronson pe A7

Legând Ploieștiul de punctul de frontieră Siret, la nord de Suceava, autostrada „Moldovei” A7 va fi vedeta inaugurărilor pe final de an, însă între promisiunile autorităților și evaluarea observatorilor independenți apar discrepanțe. 

Autostrada „Moldovei” A7 este o șosea de mare viteză, acum în lucru pe o distanță de circa 320 de kilometri, din totalul de 440 km Ploiești – Siret. Se lucrează de la intersecția cu A3 de lângă Ploiești și până la Pașcani. 

I se mai spune și „coloana vertebrală” a infrastructurii rutiere pentru Moldova pentru că străbate regiunea de la Nord la Sud, legând-o cu Muntenia și urmând să preia tot traficul greu și de tranzit de pe DN2 (E85), unul dintre cele mai aglomerate și periculoase drumuri naționale din țară. Din A7, deocamdată, au fost dați în trafic doar 16 km ce servesc drept variantă ocolitoare a Bacăului. 

HotNews.ro a realizat o hartă interactivă cu toată Autostrada „Moldovei” și a centralizat stadul pe fiecare, dar și șansele de finalizare și deschidere în 2024: între promisiunile autorităților și aprecierea experților independenți apar discrepanțe mari.

INTERVIURILE HotNews.ro