Sari direct la conținut

VIDEO Ce-ar trebui sa stie mama unei fetite de 10 ani despre vaccin?

Lansarea in Romania a programului national de vaccinare a elevelor de clasa a IV-a impotriva cancerului de col uterin a incins spiritele, „capul de acuzare” fiind posibilele efecte negative ale celor doua vaccinuri cumparate de Ministerul Sanatatii. Vaccinul este fie Silgard (de la Merck, denumit in SUA Gardasil), fie Cervarix (produs de GSK). Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, unul dintre promotorii vaccinarii, sustine intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca aceasta campanie de vaccinare nu prezinta nici un pericol si respinge categoric toate „miturile” privind aparitia unor efecte secundare, precum sterilitatea.

Ministerul Sanatatii va lansa pe luni, 24 noiembrie, o campanie de informare a vaccinarii elevelor de clasa a IV-a cu vaccinul impotriva cancerului de col uterin.

Nota: Intr-un comunicat din 24 ianuarie 2008, EMEA (Agentia Europeana a Medicamentului) mentioneaza ca i-au fost relatate doua decese neasteptate ale unor tinere vaccinate cu Gardasil, unul in Austria, celalalt in Germania. EMEA spune ca in ambele cazuri motivele bolii au ramas necunoscute. Nu s-a putut stabili o relatie cauzala intre moartea celor doua tinere si administratea vaccinului Gardasil.

Context:

Infectia cu Human Papilloma Virus (HPV) este cea mai cunoscuta infectie virala cu transmitere sexuala. Depistarea precoce a infectiei genitale cu Human Papilloma Virus (HPV) este o modalitate eficienta de prevenire a cancerului de col uterin. Se estimeaza ca cel putin 50 % dintre adultii activi sexual au avut o infectie cu HPV. Dobandirea infectiei cu HPV este strans legata de comportamentul sexual. Frecventa infectiei cu HPV creste cu numarul de parteneri sexuali si cu debutul timpuriu al activitatii sexuale.

Mi-am vaccinat si sotia, si fetele.

Medicul Adrian-Streinu Cercel

HotNews.ro: Ce este virusul HPV, cate tipuri de virus sunt si cum se transmite?

dr. Adrian Streinu-Cercel: Virusul papiloma uman este un virus care se transmite relativ usor prin contact cu mana murdara sau prin contact sexual, in majoritatea cazurilor prin contact sexual. Are peste 100 de tipuri. Dintre acestea sunt unele strict corelate cu cele de col uterin, 16 si 18, care acopera peste 80% din epidemiologia de cancer de col uterin. Si sunt alte tipuri, precum 6 si 11, care sunt recunoscute ca genereaza papilomatoze genitale. 5 consultatii din 10 la medicul dermato-venerolog sunt pentru vegetatii genitale care sunt o nenorocire pe termen lung pentru ca sunt recidivante, necesita interventii repetate cu diverse modalitati terapeutice, mai mult sau mai putin costisitoare.

„Mi-am vaccinat si fetele si sotia”
Foto: Hotnews

Acest cancer de col uterin apare in jurul varstei de 30-40 de ani, si femeia respectiva se prapadeste pentru ca, de obicei, in Romania cancerul de col uterin este depistat tarziu, cand este cancer invadant, si nu in faza de leziuni precanceroase. Ar putea fi depistate aceste leziuni daca s-ar duce la control sa-si faca un Papanicolau, sa fie evaluate anual cel putin.

In Romania intre 2.600 si 3.000 de femei sunt descoperite cu cancer de col uterin anual

dr. Adrian Streinu-Cercel: O estimare facuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii in Romania arata intre 2.600 si 3.000 de femei sunt descoperite cu cancer de col uterin. La acestea se adauga inca 3.000 care mor anul din cauza cancerului de col uterin. Costurile pentru aceste cazuri la nivelul sistemului sanitar de sanatate ajung la 70 de milioane de euro pe an: chimioterapie, cobalto terapie, interventii chirurgicale, asistari, etc. Despre asta discutam.

In contextul in care la nivel mondial a inceput campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin, Romania este departe de alte tari. Dar am facut un progres fantastic. Comisia de Boli Infectioase, Comisia de Oncologie, Comisia de Ginecologie, au sesizat sa aplicam la acest program. Initial, noi am sperat sa ajungem la 50% acoperire nationala de costuri, iar la final am ajuns la o campanie nationala de imunizare. Acest program este alcatuit din doua componente. Prima este cea de vaccinare (ar trebui sa acopere circa 80% din cauzele posibile de col uterin),iar cea de-a doua – pentru cei 20% prin programul de monitorizare prin consultatii ginecologice si teste Papanicolau. Impreuna ar trebui sa scoata la iveala 94% din cauzele posibile de cancer de col uterin. Majoritatea rezida in vaccinare.

Atentie! Vaccinarea nu inlocuieste examenul ginecologic periodic. Din contra, ajuta acest examen periodic sa scoata din discutie tot ce inseamna 80% din cauzele de cancer de col uterin.

HotNews.ro: Exista simptome prin care poate fi depistat acest virus?

dr.Adrian Streinu-Cercel: Din pacate, nu exista simptome. Simptomele apar deja cand cancerul este invadant. Simptomele apar mult prea tarziu si ele sunt traduse prin dureri la contact sexual, sangerari; dar acestea apar tardiv, cand cancerul este instalat deja.

Acest virus nu se contacteaza numai prin contact sexual

HotNews.ro: Cum provoaca virusul cancerul?

Simptomele apar deja cand cancerul este invadant. Simptomele apar mult prea tarziu si ele sunt traduse prin dureri la contact sexual, sangerari

Prof.dr. Streinu-Cercel

dr. Adrian Streinu-Cercel: Virusul are o perioada cand este latent, sa spunem asa, din momentul in care a facut pentru prima data infectia. Dupa care, la un an de zile, incepe sa distruga celulele, sa le balonizeze se cheama, si apar coilocitele care se vad pe examenul ginecologic Papanicolau. Dupa care in decurs de 2 pana la 5 ani de zile, apare asa-numita leziune precanceroasa de tip 1. In alti 4 ani de zile, apar leziunile de tip 5.2 respectiv 5.3, astfel incat in decurs de 15 ani pana la 20 de ani apare cancerul invadant.

HotNews.ro: Ce-ar trebuie sa stie mama unei fetite de 10 ani al carei copil este obiectul campaniei de vaccinare?

dr.Adrian Streinu-Cercel: Ar trebui sa stie, in primul rand, ca acest virus nu se contacteaza numai prin contact sexual. Astfel incat, daca mama respectiva isi educa fetita sa nu aiba o relatie sexuala precoce, nu este suficient. Pentru ca de la o anumita varsta incolo, copiii se descopera, fie baieti, fie fete, si aceasta descoperire se traduce prin masturbare.

Mana murdara este cea care vehiculeaza virusul. HPV-ul este un virus care se gaseste peste tot. Ar trebui sa stie ca poate sa nu aiba niciun fel de activitate sexuala, dar dupa varsta de 20 de ani, la 25-26 de ani se poate trezi cu leziuni de tip canceros. De aceea, vaccinarea este recomandata la o varsta precoce pentru a preintampina contaminarea si, respectiv, infectarea.

Problema este ca orice vaccinare este recomandata. In metodologia OMS-ului, pentru orice tip de vaccin se spune strongly recommended. Nu putem sa obligam pe nimeni.

Virusul nu se transmite in perioada de sarcina. In momentul nasterii exista posibilitatea transmiterii virusului tipul 11, ca el sa se transmita la nou-nascuti si sa faca o forma foarte urata de papilomatoza respiratorie recurenta.

Prof.dr.Streinu-Cercel

La un astfel de vaccin, oricare ar fi el, ca sa fie inregistrat trebuie sa aiba o documentatie cat se poate de clara, facuta pe studii proportionale largi care sa demonstreze ca vaccinul a facut dovada ca este si util si nu pune probleme din punct de vedere al afectarii sanatatii.

„Mi-am vaccinat si fetele, si sotia”

dr.Adrian Streinu-Cercel: Suntem o generatie care are tendinta sa dea cu piciorul la borcanul cu miere. Eu am inteles ce e cu vaccinul asta. Mi-am vaccinat si fetele, si sotia. Faptul ca exista accesul gratuit pentru fetite este un lucru nemaipomenit. Lumea ar trebui sa marseze la specialisti, si mai putin sa plece urechea la zvonuri.

HotNews.ro: Exista foarte multe informatii vehiculate in presa sau pe forumurile de parinti, cum ca vaccinul creeaza infertilitate, se moare din cauza lui, sau ca provoaca alt tip de cancer. Exista acele cazuri de deces in Statele Unite ale Americii, unde totusi nu s-a stabilit o legatura directa intre vaccin si decesul persoanelor.

dr. Adrian Streinu-Cercel: Nu-mi dau seama de unde au aparut astfel de mituri. Am la dispozitie toata documentatia Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care recomanda efectuarea vaccinului in anii scolari, acolo unde acest lucru se poate. Statele Unite nu au cultura campaniilor scolare, au cultura cabinetelor particulare, medicina fiind privata. Dar ei se duc acolo si se vaccineaza. Ei fac scandal ca nu li se ofera vaccinuri. Noi facem invers: ni se ofera pentru ca unii au avut o politica in acest sens si au inteles ce se intampla.

In contextul in care fiola de vaccin este pe piata 300 de euro, si lumea inainte intreba cum poate sa faca rost de vaccin, vine o campanie a Ministerului Sanatatii care este gratuita pentru un segment de populatie. Acest vaccin trebuie sa-si faca dovada de acum pana in urmatorii 15-20 de ani. Nu asteptam de azi pe maine. Virusul trebuie scos din circulatie prin faptul ca nu mai are unde sa se duca, nu se mai multiplica, nu se mai elimina, incet-incet iese din circulatie. Pentru asta este nevoie de un interval de timp. Totul este calculat si pus pe hartie nu este facut dupa ochi. De aceea, spun ca este o ciudatenie reactia aceasta de respingere.

Costurile Ministerului Sanatatii sunt destul de interesante. Daca vedeti ca numai tratarea si prevenirea cazurilor de femei bolnave ne costa in jur de 70 de milioane de euro pe an, atunci 23 de milioane de euro pentru 110.000 de fetite vaccinate pe an mi se pare o investitie foarte buna.

HotNews.ro: Ce se intampla cu persoanele care sunt infectate deja si isi fac vaccinul?

dr.Adrian Streinu-Cercel: Nu se intampla nimic, cel mult nu le ajuta. Sansa ca o persoana sa fie infectata si cu tulpina 16 si cu 18 in acelasi timp este undeva la 1%. Daca este infectata cu 16, o sa asistam pentru 18.

Un vaccin cu propriul lui cod genetic

HotNews.ro: Persoanele de peste 26 de ani isi pot face vaccinul?

Cercetatorii au constatat ca aceasta particula care seamana cu cea a virusului, dar n-are decat o singura proteina din structura lui, inauntru n-are absolut nimic, este o cochilie goala, o mina-atipersonal daca vreti. Introdus in organism, conduce la sinteza de anticorpi care migreaza in jurul mucoasei genitale si protejeaza.

Prof.dr.Streinu-Cercel

dr.Adrian Streinu-Cercel: Isi pot face contra cost, din pacate. Pentru ele nu exista campanie de catch-up, de recuperare a vaccinarilor. Vaccinul este scump, sa fim foarte bine intelesi, iar efortul este unul foarte mare din punctul de vedere al Ministerului. Noi n-am putut decat sa ne bucuram. Dupa mine, e o campanie foarte buna, ramane sa vedem rezultatele.

HotNews.ro: Dr. Charlotte J. Haug, editor la The Journal of Norwegian Medical Association, subliniaza ca vaccinurile au fost studiate pe o perioada scurta. Cercetatorii nu au demonstrat deocamdata ca imunizarea va dura sau daca eliminarea anumitor tulpini ale virusului cauzatoare de cancer va slabi imunitatea naturala a organismului la alte tulpini.

dr.Adrian Streinu-Cercel: Ar trebui sa stie ca acest vaccin este un vaccin cu propriul lui cod genetic, ca si la vaccinul impotriva hepatitei B. S-a luat o anumita gena care codifica strict o anumita proteina din structura virusului. Acea gena a fost implantata fie pe un virus care se cheama bactero-virus fie pe un tip special de ciuperca, cele doua au sintetizat proteina respectiva si acea proteina are o proprietate destul de importanta. Este auto-asamblabila. Practic, pusa intr-o substanta speciala, ea reface cochilia initiala. Inauntru nu e nimic. Este numai proteina care determina aparitia anticorpilor protectori. In mod obisnuit, virusul nu vine in contact direct cu sistemul imun, de aceea nici nu este scos din circulatie.

Cercetatorii au constatat ca aceasta particula care seamana cu cea a virusului, dar n-are decat o singura proteina din structura lui, inauntru n-are absolut nimic, este o cochilie goala, o mina-atipersonal daca vreti. Introdus in organism, conduce la sinteza de anticorpi care migreaza in jurul mucoasei genitale si protejeaza. In momentul in care organismul intra in contact cu virusul, gaseste acest anticorp. Mecanismul este deosebit de interesant, daca vreti de tip science-fiction.

HotNews.ro: Cat timp este imun organismul de la efectuarea vaccinului?

dr.Adrian Streinu-Cercel: In momentul de fata avem date cat se poate de clare: este imun pentru mai mult de 6 ani si jumatate. Daca vad ca tipul de anticorpi ramane in continuare stabil, imi vad de treaba mea. Nu mai este nevoie de facut o noua doza dupa inca 5 ani. Daca se va demonstra ca la 10 ani e nevoie, vom face la 10 ani. Dar deocamdata, haideti sa le oferim aceasta sansa sa nu faca acest cancer.

Pe masura ce vor fi acceptate, ne vom ajusta atitudinea din mers. Nu pot sa vorbesc eu acum de ce se va intampla peste 20 de ani. Dar cu siguranta stiu ca daca aceste fetite se vaccineaza, nu vor face leziuni precanceroase in urmatorii 10 ani de zile.

HotNews.ro: In functie de ce criterii se va alege Gardasilul sau Cervarix-ul?

dr.Adrian Streinu-Cercel: Ambele vaccinuri vor fi utilizate. Trebuie sa fie foarte clar ca daca imunizezi un procent de populatie, indepartezi celelalte 2 virusuri din locatia respectiva, si scapi de cealalta problema. O sa intrebati de ce n-ati folosit unul singur? Raspunsul este foarte simplu: pentru ca nu ne intereseaza sa incarcam persoanele cu un numar mai mare de antigene. Ce inseamna acest lucru? Vaccinurile care se foloseau in anii 70, aduceau in organismul uman circa 2.000 de antigene. Vaccinurile pe care le folosim in 2008, aduc pana la 180.00 de antigene.

HotNews.ro: Cum ati convinge mamicile care se tem ca fiicele lor vor muri sau vor face cancer daca sunt vaccinate?

dr.Adrian Streinu-Cercel: Vaccinul nu are nicio legatura cu virusul propriu-zis. Noi nu introducem un virus omorat, noi introducem o macheta a acestui virus care este facuta printr-o inginerie genetica si n-are nici o legatura directa cu el. Nu introduc un organism viu care sa poata sa faca ceva. Pe datele pe care le am, nu este nici un fel de pericol.

HotNews.ro: Spuneati ieri la conferinta de presa ca intentionati sa introduceti acest vaccin si la baieti.

dr.Adrian Streinu-Cercel: Eu am vrut, pentru ca atunci injumatateam timpul de scoatere din circulatie a virusului. Dar, din considerente financiare, nu s-a putut face acest lucru. Si atunci ne-am adresat strict cancerului de col uterin, cu amendamentul ca in contrapartida, pe acele criterii epidemiologice, sa introducem si vaccin pentru tipurile de virus 6 si pentru 11.

HotNews.ro: Cand preconizati ca se va introduce?

dr.Adrian Streinu-Cercel: In functie de cum va fi recesiunea economica.

In momentul nasterii exista posibilitatea transmiterii virusului

HotNews.ro: Se transmite virusul HPV de la mama la copil?

dr.Adrian Streinu-Cercel: Nu se transmite in perioada de sarcina. In momentul nasterii exista posibilitatea transmiterii virusului tipul 11, ca el sa se transmita la nou-nascuti si sa faca o forma foarte urata de papilomatoza respiratorie recurenta. Acesta este un considerent pentru care am vrut sa-l scoatem din circulatie si pe 11. Sunt foarte multe detalii in acest program de vaccinare. In momentul in care anunti oamenii, nu te duci cu toate elementele asa incat sa rezolvi cat mai multe rpobleme de sanatate publica.

CV pe scurt

Studii: Facultatea de Medicina si Farmacie 1976 – 1982 Universitatea Carol Davila Bucuresti Titluri stintifice: Doctor în medicina din anul 1999 cu lucrarea de doctorat: “Modalitati noi ale antibioticoterapiei în meningitele acute purulente – antibioticoterapia discontinua-prin aplicarea logii Fuzzy, având ca rezultat elaborarea unui soft de monitorizare a antibioticoterapiei. Profesor Universitar – UMF “Carol Davila” Bucuresti 2006 –prezent Sef Catedra – Catedra de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” – Bucuresti I.B.I 2004 -prezent Director Medical al Spitalului Clinic de Boli Infectioase Colentina 1990-1997 Director General – Institutul de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals 1997- prezent

Adrian Streinu – Cercel

HotNews.ro: Intrebarea cititorului: Sa ne spuna de ce nu considera ca este mai adecvat sa mai asteptam 2 ani pana ce fetitele de 9-10 ani vor face 11-12 ani in conditiile in care acestea nu-si vor incepe viata sexuala si vor exista mai multe date la nivel mondial privind siguranta vaccinului.

dr.Adrian Streinu-Cercel: Contaminarea nu se face strict prin activitate sexuala. Problema mea este ca in momentul in care ajung sa ma contaminez cu virus sa am deja anticorpul acolo. Tipul cel mai mare de anticorpi este la varsta de 10-11 ani si ramane stabil, un lucru iarasi foarte important.

Recomand vaccinarea in cunostiinta de cauza si nu ma apuc sa vin cu vorbe din cine stie ce considerente. Promovez numai lucruri de care sunt convins ca sunt lucruri bune. Daca eu mi-am vaccinat familia, inseamna ca am avut motive intemeiate sa fac acest lucru. Prefer sa am o actiune de tip profilactic una adevarata si costisitoare, decat sa ma trezesc peste 10 ani de zile si sa-mi dau cu pumnii in cap, ca puteam s-o fac si n-am facut-o. Aparitia unui cancer este mutilanta indiferent de cum se termina povestea cancerului.

NOTA: Multumim cititorilor pentru postarea intrebarilor pentru doctorul Adrian Streinu-Cercel. Dat fiind timpul limitat al interviului (25 de minute), ne-am concentrat pe intrebarile care tineau de informarea cat mai corecta a persoanelor aflate in fata deciziei de a face sau nu vaccinul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro