VIDEO Ce au răspuns candidații la prezidențiale la cele 20 de întrebări despre problemele Bucureștiului. Nicușor Dan: „S-a văzut o diferență”
Primarul general al Capitalei a prezentat, vineri, răspunsurile candidaților la prezidențiale la cele 20 de întrebări adresate de el pe principale probleme ale Bucureștiului. „S-a văzut o diferență între candidații de dreapta plus domnul Geoană și domnul Kelemen, și domnii Ciolacu și Simion, care au fost mai rezervați”, a spus Nicușor Dan. Primarul general nu a spus însă pe cine susține și pe cine va vota în primul tur.
Ciolacu și Simion s-au opus ca împărțirea banilor între Capitală și primăriile de sector să fie făcută de CGMB
De exemplu, premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD la prezidențiale, a spus că nu este de acord ca împărțirea banilor între primăriile de sector și Capitală să fie făcută de Consiliul General, așa cum propune Nicușor Dan, inclusiv printr-un referendum care va avea loc odată cu primul tur al prezidențialelor.
Liderul PSD nu a fost de acord nici ca toate autorizațiile de construire și documentațiile de urbanism din București să fie aprobate de Primăria Capitalei. Marcel Ciolacu consideră discutabile chestiunile privind limitarea derogărilor urbanistice și posibilitatea organelor civile de a opri construcțiile unde sunt suspiciuni de nelegalitate, eliminarea termenului de 5 ani în care documentațiile de urbanism pot fi atacate în instanță și respingerea proiectului de lege care dă liber la construire pe spațiile verzi proprietate privată, înainte de a supune la vot Codul Urbanismului, conform concluziilor prezentate de Nicușor Dan.
Marcel Ciolacu nu a fost de acord nici ca viitorul Cartier al Justiției să se realizeze pe spațiul dintre Palatul Parlamentului și clădirea Academiei Române, iar terenul de pe bulevardul Unirii să fie transferat la Primăria Capitalei pentru amenajarea unui parc. La întrebarile privind transferul serelor din Prelungirea Ghencea la municipalitate pentru amenajarea unui parc și transferul terenului din spatele stadionului Ghencea pentru amenajarea unei păduri urbane, nu a răspuns deloc.
Candidatul AUR, George Simion, nu a fost de acord nici el ca împărțirea banilor între primăriile de sector și Capitală să fie făcută de Consiliul General, iar la întrebarea dacă este de acord ca toate autorizațiile de construire și documentațiile de urbanism din București să fie aprobate de Primăria Capitalei, Simion a propus reorganizarea administrativă. George Simion a fost și împotriva abrogării art. 18, alin 9, din Legea spațiilor verzi – „Terenurile înscrise în cartea funciară ca fiind în categoria curți-construcții, terenuri ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spații verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislației în domeniu” – care practic lasă fără protecție spațiile verzi retrocedate. Reamintim că Bucureștiul are zeci de ha de spații verzi retrocedate, inclusiv în parcuri sau în grădinile blocurilor.
George Simion răspuns cu „da” la chestiunile privind limitarea derogărilor urbanistice, posibilitatea organelor civile de a opri construcțiile unde sunt suspiciuni de nelegalitate, realizarea viitorului Cartier al Justiției pe spațiul dintre Palatul Parlamentului și clădirea Academiei Române, iar terenul de pe bd. Unirii să fie transferat la Primăria Capitalei pentru amenajarea unui parc, transferul serelor din Prelungirea Ghencea la municipalitate.
Ciucă și Lasconi au răspuns cu „da” la toate cererile lui Nicușor Dan
Candidatul USR la prezidențiale Elena Lasconi și candidatul PNL Nicolae Ciucă au răspuns cu „da” la toate întrebările, conform primarului Nicușor Dan.
„Este un exercițiu foarte interesant pe care l-am făcut cu cei 7 reprezentanți ai partidelor importante din Parlamentul României și pentru că suntem în campanie electorală, în opinia mea, pentru bucureștenii care se vor uita la ce au spus fiecare dintre candidați, este o informație în plus pe care ei o au în momentul în care decid cum vor vota”, a declarat Nicușor Dan.