Sari direct la conținut

VIDEO Comisia Iordache, fără vot pe amendamentele la Codul Penal

HotNews.ro

Comisia specială parlamentară pe legile justiției condusă de Florin Iordache a discutat marți în ședință proiectul PSD de modificare a Codului Penal și amendamentele depuse la această inițiativă, fără a se da vreun vot. Cei care s-au exprimat au fost cu precădere cei de la asociațiile profesionale, inclusiv CSM. Deputatul PSD Florin Iordache, președintele comisiei, a anunțat că modificările nu se votează deocamdată, doar se vor parcurge, votul urmând să aibă loc cel mai probabil peste două săptămâni, după ce se parcurge și proiectul de modificare a Codului de procedură penală.

Vezi aici o centralizare a amendamentelor pe care se discută în ședință

Vezi mai jos o transmisiune live video:

Citește și:

Amendamente Eugen Nicolicea la Codul penal: Divulgarea de informații din cursul urmăririi penale se pedepsește cu închisoarea de până la 2 ani / Cătălin Rădulescu vrea să scadă pedeapsa pentru darea de mită, Nicolicea propune completarea definiției

Înalta Curte și Asociația Magistraților din România se declară împotriva modificării definiției grupului infracțional organizat dorită de PSD

Senatorii ALDE vor creșterea pedepselor pentru ucidere din culpă, omor sau vătămare corporală

Desfășurarea LIVE TEXT:

18.32 Dezbaterile au ajuns la art. 159 privind „Împăcarea”. În sală mai sunt 10 parlamentari. Comisia își va relua lucrările miercuri la ora 14.00.

18.06 Se parcurg amendamentele iar cei de la asociațiile profesionale se pronunță, fără însă a se tranșa în vreun fel. Se discută despre confiscarea extinsă – art 112, unde și CSM are propria propunere.

Ce spune ministerul Justiției: „Cu privire la propunerea de modificare a art. 112^1 alin.(2), nu avem observații, elementele propuse a fi reglementate reprezentând aspecte asupra cărora apreciem că Parlamentul trebuie să se pronunțe.”

Ce amendament a propus Marton Arpad: „La articolul 112^1, alineatul (5) se modifică și va avea următorul cuprins:

(5) La stabilirea diferenţei dintre veniturile licite şi valoarea bunurilor dobândite se vor avea în vedere valoarea bunurilor la data dobândirii lor şi cheltuielile dovedite că au fost făcute de persoana condamnată, respectiv membrii familiei acesteia.”

Ce amendament a propus CSM:

„La articolul 112^1, după alineatul (8), se introduc două noi alineate, alin. (9) şi (10), cu următorul cuprins:

„(9) Sunt supuse confiscării în condiţiile prezentului articol şi:

a) bunurile transferate de către persoana condamnată unui membru de familie, dacă acesta a cunoscut sau trebuia să cunoască că scopul transferului este evitarea confiscării sau dacă transmisiunea s-a realizat cu titlu gratuit;

b) bunurile transferate de către persoana condamnată unei persoane juridice asupra căreia deţine controlul;

c) bunurile transferate de persoana condamnată către un terţ dacă din împrejurări concrete rezultă că acesta a cunoscut sau trebuia să cunoască că scopul transferului este evitarea confiscării.

(10)Confiscarea dispusă potrivit prezentului articol nu poate aduce atingere drepturilor terţilor dobânditori cu titlu oneros de bună – credinţă.”

17.38 În acest moment comisia lucrează fără cvorumul legal de 12 persoane. Sunt doar 10 parlamentari în sală.

16.49 Iordache, despre concursul de infracțiuni – art. 39: „Actualele prevederi proaste au dat naștere la condamnări monstruoase.”

16.34 Se discută amendamentul propus de deputatul UDMR Marton Arpad la articolul infracțiunea continuată: (1) Infracţiunea continuată se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită, al cărei maxim se poate majora cu o treime dar nu mai mult de 3 ani în cazul pedepsei închisorii, respectiv cu cel mult o treime în cazul pedepsei amenzii.” Irina Kuglay, Parchetul General, critică această formulare.

15.37 CSM, Ministerul Justiției și Parchetul General propun eliminarea articolului care propune eliminarea articolului care prevede că ”Se asimilează legii penale de dezincriminare și deciziile Curții Constituționale prin care se stabilește neconstituționalitatea unor dispoziții din legile penale, prin care se consideră constituționale numai anumite variante de încriminare sau prin care se dezincriminează total sau parțial, ca fiind contrare Constituției, fapte penale precum și deciziile care se referă la alt tip de norme penale decât cele de incriminare. Obligativitatea aplicării deciziilor Curții Constituționale ca lege penală mai favorabilă se referă atât la dispozitiv, cât și la considerentele acestora.”

15.28 S-a intrat pe fond. Participă la dezbateri și reprezentanți de la Parchetul General, Ministerul Justiției – secretar de stat Mariana Moț, CSM.

15.10 Iordache anunță că se va lucra până astăzi la ora 18 sau 19, mâine și joi, pentru a finaliza parcurgerea proiectului privind Codul penal, iar săptămâna viitoare va intra pe Codul de procedură penală.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro