EXCLUSIV – VIDEO Ce crede Mihailo Podoliak, consilierul lui Zelenski, despre fostul șef al spionilor români, Silviu Predoiu
Oficialul din Ucraina a oferit un interviu video publicului HotNews, prin intermediul jurnalistei Oxana Bodnar, corespondenta redacției în Republica Moldova. El a răspuns surprinzător observației lui Silviu Predoiu, care a numit provocatoare acțiunea Ucrainei. „Omul are absolută dreptate”, a spus Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Zelenski.
- Puteți citi aici prima parte a interviului cu Mihailo Podoliak: „Este absolut clar că, la finalul acestui conflict, Rusia nu va mai exista în forma actuală”
-Domnule Podoliak, recent, fostul șef al spionilor români Silviu Predoiu a declarat că acțiunea Ucrainei în regiunea Kursk, cum s-a exprimat dumnealui, este o așa-zisă provocare pentru a demonstra că amenințarea cu un atac nuclear sau acțiuni de acest gen în cazul în care războiul va trece pe teritoriul Federației Ruse, sunt lipsite de temei. Cum ați răspunde la aceste declarații?
-Omul are absolută dreptate. Desigur, operațiunea din regiunea Kursk îndeplinește mai multe obiective. Există sarcini militare, operative, tactice și strategice, despre care militarii ar putea comenta mai bine. Există și obiective politice, dintre care cel principal este asigurarea securității populației civile din apropierea graniței Ucrainei.
Rusia a folosit teritoriul din regiunea Kursk pentru a desfășura acolo un număr mare de echipamente și artilerie, atacând de acolo cu 500-600 de lovituri zilnice în regiunile Cernihiv, Sumî și Harkiv.
Prin urmare, îndepărtarea artileriei rusești în cadrul acestei operațiuni asigură protejarea populației civile din Ucraina. În plus, sunt distruse rețele logistice de transport și depozite. Aceste obiective sunt atinse, inclusiv în ceea ce privește erodarea reputației.
Și da, este corect că se demontează mitul despre anumite „linii roșii” care ar trebui să oprească acordarea ajutorului pentru Ucraina sau sprijinul pentru acțiunile pe care Ucraina le întreprinde în acest război de apărare.
Tot ceea ce face Ucraina, spre deosebire de Rusia, care prin actul său de agresiune a comis o crimă majoră ce atrage după sine alte crime, este în conformitate cu dreptul internațional. Acțiunile Rusiei sunt, în realitate, o singură crimă mare comisă pe teritoriul Ucrainei, adică însuși actul de război.
Ucraina acționează în limitele dreptului internațional, conform articolului 51 al Cartei ONU, care reglementează clar faptul că desfășurarea unui război de apărare permite absolut loviturile pe teritoriul țării agresoare, în cadrul măsurilor de protecție a propriei populații. Ucraina utilizează acest drept și, în consecință, are dreptul să facă ceea ce face în regiunea Kursk.
Și da, desigur, ideea că Rusia este un monstru de care trebuie să ne temem și că există anumite linii roșii nu mai este valabilă. Cred că acest lucru va influența semnificativ evoluția acțiunilor ulterioare în cadrul acestui război.
Podoliak: „Una e să duci războiul de pe canapea…”
-Unde și când vor trebui să oprească trupele ucrainene? Există un anumit plan despre care ne puteți vorbi?
-Nu sunt pregătit să vă spun unde și când ar trebui să se oprească aceste acțiuni. Dacă operațiunea se desfășoară cu succes și produce anumite rezultate, de exemplu, putem prognoza că, în cazul în care operațiunea continuă și teritoriile Federației Ruse sub controlul Ucrainei cresc, Rusia va fi nevoită să-și desfășoare altfel acțiunile militare în Donbas.
Din acest motiv, nu există un plan calendaristic concret pentru finalizarea operațiunii. Voi sublinia încă o dată: dacă operațiunea este una de succes și apar obiective conexe care pot fi realizate, atunci aceasta trebuie să continue.
În opinia mea, dimensiunile expansiunii pe teritoriul Rusiei, inclusiv lovituri de rază lungă la distanțe de 500-700 de kilometri, ar trebui să fie mai mari și mai frecvente.
Aceste lovituri trebuie să fie sistematice, vizând distrugerea infrastructurii aeriene de bază, mă refer la echipamentele militare strategice care se află departe de linia frontului.
Însă cel mai important lucru este că, prin pătrunderea pe teritoriul Rusiei, se schimbă situația socială în interiorul Rusiei. Ei încep să vorbească despre acest lucru, încep să se teamă, să conștientizeze realitatea războiului.
Este un lucru să „duci războiul” stând pe canapea și uitându-te cum sunt uciși cetățeni ucraineni, și cu totul altceva este când tu însuți fugi din casa ta, realizând că aceasta va fi distrusă.
„Rusia nu luptă în limitele regulilor de desfășurare a unui război”
Trebuie de subliniat că Ucraina desfășoară un război în limitele dreptului umanitar, asumându-și anumite obligații față de populația civilă, adică nu atacă localitățile sau infrastructura civilă.
Rusia face acest lucru pe teritoriul Ucrainei, iar cel mai paradoxal este că Rusia folosește aceleași bombe aeriene și artilerie grea asupra orașelor din regiunea Kursk, adică le folosește pe propriul teritoriu, încercând să distrugă atât infrastructura civilă, cât și militarii din Forțele Armate ale Ucrainei, dar și populația civilă a propriei țări.
Ne dorim ca și partenerii noștri să înțeleagă acest lucru: Rusia nu luptă în limitele regulilor de desfășurare a unui război. Rusia nu respectă deloc convențiile, iar dacă Rusia nu va pierde acest război și va invada alte țări, se va comporta exact la fel: va ataca în mod deliberat populația civilă.
-Ucraina se pregătește, într-adevăr, pentru negocieri, adică pentru stabilirea unei baze de negocieri cu Rusia? Chiar și la noi, în Republica Moldova, unii politicieni spun că au surse care le indică faptul că deja există un plan de reglementare a acestor negocieri și că războiul ar trebui să se încheie până în ianuarie-martie anul viitor.
-Dar cum caracterizează aceste surse operațiunea din Kursk? Când vorbesc despre existența unui anumit plan, etc., acest plan a prevăzut că Ucraina va începe să atace teritoriul Rusiei? Nu, nu a prevăzut. Prin urmare, toate aceste surse și reflecții nu corespund adevărului.
Singurul actor care poate construi un teren pentru negocieri, în condiții corecte, este Ucraina. Deși îmi plac teoriile pe care unii oameni le expun, realitatea este alta.
Pentru a construi un teren corect pentru negocieri, unul care nu este bazat pe ultimatumuri, trebuie, în primul rând, să demonstrați pe ce bază veți face acest lucru. Dreptul internațional – pe care Rusia nu îl respectă deocamdată – trebuie impus astfel încât să fie clar că acesta predomină. În al doilea rând, trebuie să aveți țări garante care să asigure că înțelegerile vor fi respectate.
Însă, pentru ca acest lucru să fie posibil, acele țări trebuie să fie sigure că Rusia va respecta aceste înțelegeri, pentru că este clar că Ucraina le va respecta. Și, pentru ca Rusia să respecte anumite înțelegeri, ea trebuie să fie constrânsă să facă acest lucru. Acest lucru se poate face prin trei metode.
- Prima metodă este războiul: trebuie să preluați inițiativa și să creați un nou câmp de luptă, cum este, de exemplu, regiunea Kursk. Trebuie să demonstrați că războiul se va desfășura într-o altă direcție. Astfel, când Rusia va spune că dorește ca noile realități să fie acceptate, noi putem vorbi astăzi despre noile realități în regiunea Kursk. Impunerea prin război este unul dintre instrumente.
- Al doilea instrument este impunerea prin economie și pierderea resurselor financiare de către Federația Rusă, atunci când costul războiului crește brusc. Aici vorbim despre sancțiuni, limitări, etc., lucruri care se întâmplă acum cu o intensitate mai mare. Acesta este al doilea instrument de constrângere, atunci când anturajul lui Putin înțelege că nu doar că nu obține profit, ci că acest război va duce la pierderi personale imense, subliniez – pierderi personale.
- Al treilea instrument de impunere este diplomația, dar nu puteți vorbi cu Rusia prin intermediul țărilor care nu au relații apropiate cu Federația Rusă sau care au rupt aceste relații. De exemplu, este puțin probabil ca țările din Europa să poată influența Federația Rusă. Pot influența acele țări de care Rusia depinde, acolo unde volumul schimburilor comerciale este mare. În primul rând, vorbim despre țările din Sudul Global, cum ar fi China, India, Brazilia și țările arabe. Prin urmare, lucrând cu aceste țări, Ucraina se întâlnește cu ele și le explică de ce, pe termen mediu, nu doar războiul, ci existența unei astfel de Rusii care anulează regulile nu este în avantajul lor.
Despre o numire pentru care a insistat chiar Zelenski
-Domnule Podoliak, la final, aș dori să discut cu dumneavoastră despre Republica Moldova. În curând, noul ambasador al Ucrainei, Oleksiy Danilov, urmează să-și înceapă mandatul. La noi s-a discutat mult despre faptul că această candidatură a fost selectată de domnul Zelenski. La ce să ne așteptăm?
-Cred că nu ar fi corect să caracterizez la ce am putea să ne așteptăm, asta, probabil, însuși domnul Danilov va trebui singur să povestească: despre planuri, intenții, motive, etc. În opinia mea, dumnealui este foarte profesionist și eficient, bine cunoaște tematica țărilor fostei Uniunii Sovietice, mă refer la acele procese care au loc pe teritoriul fostelor republici sovietice. Dumnealui se descurcă bine în asta și analizează bine.
El este eficient și cunoaște care sunt interesele Rusiei, mai exact care sunt acestea din punct de vedere a încercărilor de a influența unele sau alte țări din regiune. Respectiv, dumnealui va fi foarte și foarte confortabil pentru Moldova, inclusiv, pentru că va putea vorbi în aceeași limbă, el cunoaște bine problematica conflictului transnistrean și, respectiv, cunoaște ce își dorește Rusia să obțină, dar și înțelege ce fel de infrastructură politică este astăzi în Moldova. Mai subliniez că în aceste condiții cu dumnealui va fi confortabil să discutați în aceeași limbă.
„Ucraina este interesată ca să nu apară noi conflicte”
-Și totuși, în legătură cu declarația sa, care este citată frecvent de politicienii de stânga din Republica Moldova, mai ales că ne aflăm în perioada electorală înainte de alegerile prezidențiale, cu privire la faptul că „Ucraina ar putea să se implice în situația din Transnistria.” Unii politicieni vorbesc despre posibilitatea deschiderii unui nou front…
-Da, am înțeles. Haideți să clarificăm următorul lucru: toată retorica electorală din cadrul campaniei nu trebuie luată în considerare. Scopul acesteia este de a crește procentul de susținere prin exploatarea fricii și inducerea de teamă în rândul alegătorilor.
Este o tehnică clasică, pe care Rusia o aplică frecvent. La fel și partidele voastre de stânga. Voi spune delicat: multe dintre acestea nu sunt cu adevărat de stânga, ci sunt pur și simplu partide pro-ruse.
Este posibil să nu spuneți lucrurilor pe nume, și aveți tot dreptul să o faceți, iar aceste partide au dreptul să existe. În același timp, când un partid pro-rus încearcă să sperie oamenii, susținând că ar putea începe un război undeva, acest lucru devine ridicol, deoarece Rusia este singura țară care începe războaie peste tot, pe toate teritoriile.
Transnistria, ca enclavă criminală, există doar pentru că Rusia a început un război în 1992, obținând astfel posibilitatea de a avea un teren pentru atacuri ulterioare asupra țării suverane Moldova. Moldova are tot dreptul să decidă cum va gestiona această problemă sau cum o va reglementa, mai ales prin eforturi diplomatice.
În ceea ce privește declarațiile unei persoane sau alteia, acestea sunt pur și simplu opinii. Orice persoană are dreptul la o poziție, însă toate deciziile referitoare la anumite acțiuni sunt luate doar de președintele Ucrainei. Doar el – subliniez încă o dată.
Concluzia este următoarea: având un război mare, pe teritoriul său și având un dușman precum Federația Rusă, să te gândești că Ucraina ar dori să se implice într-un alt conflict este similar cu ceea ce Belarus afirmă permanent, și anume că cineva intenționează să-i atace.
Ucraina este interesată ca să nu apară noi conflicte și ca enclavele criminale să nu mai existe. Da, suntem interesați de asta, dar din nou, aceasta este o chestiune ce ține de politica suverană a Republicii Moldova. Moldova își va rezolva singură problema, alături de partenerii săi. Sper că partenerii vor fi Europa, Statele Unite, iar dacă va fi necesar – și Ucraina. Vom contribui pentru ca Moldova să scape de conflictele de care nu are nevoie. Totuși, nu există, după mine, intenții sau acțiuni de agresiune din partea Ucrainei, inclusiv în direcția regiunii transnistrene. Ucraina este categoric interesată de sprijinul maxim din partea țărilor europene în cadrul războiului nostru de apărare. Avem nevoie de resurse. Trebuie să concentrăm toate resursele pentru a distruge capacitățile militare ale Federației Ruse.
„Pro-Rusia înseamnă întotdeauna începutul conflictului”
-Și pe scurt, vă rog: despre alegerile care vor avea în 20 octombrie în Moldova, cum Ucraina apreciază procesele care au loc, în ce măsură le urmărește și cum evaluează riscurile ca partidele proruse să-și întărească pozițiile către alegerile parlamentare din 2025?
-Evident, urmărim activ ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Avem relații foarte călduroase. Din partea Republicii Moldova și a României avem pur și simplu susținerea fundamentală, pronunțată, multilaterală, adică atât informațională, cât diplomatică și cea de resurse, și de tranzit.
Evident, observăm faptul că Rusia nu lasă încercările sale și investește mulți bani în diferite partide, cele de stângă, cum spuneți dumneavoastră, în oligarhi concreți, oligarhi fugari, care încearcă să destabilizeze situația la Chișinău, în Moldova per general.
Vor putea ei să-și mărească scorul electoral – nu sunt sigur, dacă Moldova ca stat va urmări strict regulile în care se desfășura unele sau altele proceduri și nu va considera că “pro-Rusia” înseamnă discuții, “pro-Rusia” înseamnă întotdeauna începutul conflictului.
Dacă un partid sau altul se declară pro-rus, atunci asta înseamnă că acest partid nu se pregătește să facă ceva pozitiv în țară, ci se pregătește să deschidă ușile spre bătăi interne, conflicte, proteste, bătăi stradale, lovituri de stat, etc.
În opinia mea, pur și simplu este necesară o evaluare mai dură față întrebarea dacă un partid este prorus sau nu. Și imediat după ce sunt demonstrate legăturile, finanțările, sau ei își organizează congrese la Moscova, trebuie să fie luate măsuri imediate, dure și restrictive. Însă eu nu ofer sfaturile. Dumneavoastră foarte bine înțelegeți că este dreptul suveran al Republicii Moldova să reacționeze la unele sau alte procese, inclusiv cele de partid, care au loc pe teritoriul țării.
„Rusia este rămășița imperiului sovietic, care își menține influența doar prin violență”
-Ați sărbătorit Ziua Independenței Ucrainei. V-ați fi imaginat că, la peste 30 de ani de la obținerea independenței, țara dumneavoastră va trebui să lupte din nou pentru suveranitatea sa?
– Sentimentele legate de Ziua Independenței sunt acum cu siguranță mult mai profunde, deoarece acum înțelegem cu adevărat ce înseamnă independența, suveranitatea și autenticitatea politică pentru Ucraina.
Ucraina este mult mai influentă astăzi, atât la nivel regional, cât și la nivel global. Din păcate, atât acum 30 de ani, cât și ieri, ne puteam imagina că Ucraina va plăti un preț foarte înalt pentru această independență. De ce? Pentru că Rusia este rămășița acelui imperiu sovietic care a existat în trecut, un imperiu care își menține influența doar prin violență și așteptînd ca țările suverane din regiune să accepte dominația sa. Din păcate, după destrămarea Uniunii Sovietice, Rusia nu a trecut prin acele etape care erau necesare pentru a conștientiza un alt rol al său.