Sari direct la conținut

VIDEO Cristian Boureanu catre domnisorica Alina Gorghiu: Daca vorbim despre familie, atunci aveti grija ca vorbim despre amanti

HotNews.ro

Lucrarile comsiei de ancheta in cazul verificarii contractelor de la Ministerul Tineretului si Sportului au debutat miercuri cu scandal. Cristian Boureanu (PDL) i s-a adresat presedintelui Alina Gorghiu (PNL) cu apelativul domnisorica si a facut aluzii referitoare la viata ei privata. In ciuda faptului ca patru directori ai ministerului asteptau sa fie audiati de catre parlamentari, reprezentantii PD-L au incercat din nou sa stopeze activitatea comisiei. Audierile s-au incheiat dupa mai bine de sapte ore si vor continua joi.

Deputatul democrat liberal, Cristian Boureanu, a acuzat-o pe presedinta comisiei, liberala Alina Gorghiu, ca abuzeaza de functia pe care o detine pentru ca trebuia sa anuleze activitatea comisiei dupa ce Parchetul a inceput cercetarile preliminare la MTS. In replica, deputatii PSD au subliniat ca nu au primit nici o instiintare din partea DNA in acest sens.

Nervos ca parlamentarii au reluat dezbaterile, Boureanu a devenit ironic cu presedintele comisiei Alina Gorghiu: „Nu ma intrerupeti…domnisorica”. Deputatul PSD, Aura Vasile, a intervenit spunand ca nu este normal ca membrii comisiei sa se jigneasca.

„Este un cuvant din DEX foarte delicat si foarte frumos„, a replicat Boureanu.

Pastrati acest termen pentru sotia dumneavoastra”, a intervenit presedinta Comisiei, Alina Gorghiu.

Daca vorbim despre familie, atunci aveti grija ca vorbim despre amanti!”, a continuat Boureanu

Uite mandatul, nu e mandatul

Interventia deputatului PD-L a starnit protestele parlamentarilor: „E prea mult domnule Boureanu”

Deputatul UDMR, Peter Lakatos a sarit in apararea lui Gorghiu acuzandu-l pe Boureanu ca nu are ce cauta la sedinta comisiei de ancheta pe motiv ca nu este membru al comisiei si tine locul unui coleg. Domnul Boureanu nu a prezentat un document care sa demonstreze faptul ca a fost mandatat cu inlocuirea colegului sau de partid, Cristian Petrescu, membru de drept al comisiei de ancheta”, a acuzat Lakatos.

I-am dat mandatul secretarului Comisiei care nu stiu ce a facut cu el. Mi-a ascuns mandatul. Il acuz ca mi-a ascuns mandatul„, s-a plans Boureanu.

Sedinta comisiei a fost sistata pentru 15 minute.

PSD, Ridzi si legea

Deputatul PSD, Cristian Rizea, a prezentat in sedinta o hotarare de Guvern care, potrivit lui Rizea, demonstreaza ca ministrul Monica Ridzi nu avea suportul legal pentru a organiza Ziua Tineretului.

Rizea a sustinut ca in Hotararea 478 din 22 aprilie a fost introdus un alineat prin care Ministerul Tineretului era abilitat sa organizeze „evenimente in vederea promovarii programelor de tineret”, precum si a „programelor de sport”. Potrivit deputatului PSD respectiva hotarare a intrat in vigoare abia dupa „Ziua Tineretului” din 2 mai, fiind publicata in Monitorul Oficial nr. 299 din 7 mai.

„Nu exista baza legala pentru organizarea acestor evenimente. Hotararea a fost adoptata in 22 aprilie, a intrat in vigoare pe 7 mai, deci dupa evenimentul organizat in 2 mai. Pentru a intra in legalitate, MTS a organizat abia pe 2 iunie licitatiile„, a declarat Rizea.

Primul care a fost audiat de catre comisia de ancheta a fost Karoly Borbely, fostul sef ANT. Pe perioada mandatului acestuia s-a cumparat scena la minister, mai exact in 2007.

Eu am predat totul legal. (…)Eu nu vreau sa pun pe colegii actuali din guvern intr-o situatie proasta. Dar va spun: eu organizam activitatile centrale cu Agentia, ca de aia am oameni angajati, iar cele locale le faceam cu judetele.

Daca un eveniment depasea puterea noastra am lucrat cu parteneri, dar ne-am implicat si noi. Am condus un an ministerul comunicatiilor si va spun: ministrul e ultimul care decide la un eveniment major. Ministrul decide pe buget pentru ca raspunde pe buget”, a declarat Borbely.

Ce-am facut la minister?

Directorul de achizitii, Dan Toia, care a demisionat in 5 mai, a fost a doua persoana audiata de catre comisia de ancheta. Toia le-a spus parlamentarilor ca nu are cunostinta de procesele verbale de receptie de dupa organizarea Zilei Tineretului, dar i-a asigurat ca procedura organizata pentru atribuirea contractelor a respectat prevederile legale pentru achizitii publice.

La solicitarea deputatului PSD, Nicoale Banicioiu, Toia le-a comunicat acestora ca nu mai stie exact care au fost atributiile sale in minister: „Atributiile mele sunt conform celor din fisele de post, recunosc ca nu le cunosc in totalitate pentru ca nu am in fata mea aceasta fisa de post, dar sunt atributiile specifice oricarui post de director de achizitii si investitii. Cu tot respectul si nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar neavand in fata aceasta fisa a postului nu pot sa comentez acuma, sa-mi arog niste atributii care poate sunt suplimentare celor existente„, a raspuns Toia.

Fostul director de achizitii a explicat care a fost procedura de selectare a firmelor: “La sediul ministerului se depun oferte de foarte multe firme. Existau niste prezentari, s-au transmis invitatii, din trei doi au depus oferte si apoi comisia a selectat. La momentul sosirii mele am identificat acesti participanti (…) Nu s-a facut o comparatie cu alte firme de profil. Am luat prezentarile sosite la minister

Goluri de memorie

Intrebat cine a semnat contractele, Toia si-a pierdut memoria. „Nu pot sa precizez, acum fac altceva, unele lucruri se uita”.

Totodata fostul director al MTS a sustinut ca ministerul a ales o cale legala pe baza unei note de fundamentare care nu presupunea licitatia iar metodologia a fost aprobata de ministru. In ceea ce priveste numele operatorilor economici care au primit ofertele, Toia a pus sec: „Nu se preciza numele acestora”.

MTS putea sa organizeze singur evenimentele?”.

“Nu raspund la aceasta intrebare pentru ca nu era in sfera mea de achizitie!”.

Deputatul PNL, Bogdan Olteanu a intrebat daca cele trei firme au fost verficate din punct de vedere al legalitatii si bonitatii, inainte de a li se transmite invitatiile, in conditiile in care legea prevede ca este ilegal ca MTS sa lucreze cu firme care au datorii la stat.

La momentul la care am transmis invitatiile de participare nu s-au facut aceste verificari. Se fac de Comisia de evaluare. (…) In cazul in care Comisia stabilea ca niciuna dintre cele trei firme nu indeplinesc criteriile de eligibilitate, evenimentul ar fi putut fi compromis„.

Chiar in timpul audierii lui Toia, comisia de ancheta a primit de la MTS trei contracte de consultanta incheiate de minister pentru organizarea Zilei Tineretului, impreuna cu fisa de investitii si bugetul evenimentului.

Scandalul II de la audieri

Vicepresedintele Comisiei, Gelu Visan (PDL), a solicitat retragerea deputatului PSD, Cristian Rizea de la lucrarile comisiei pe motiv ca acesta este anchetat de DNA pentru „probleme” ale MTS.

Cer recuzarea domnului Rizea din aceasta Comisie pentru ca domnia sa este cercetat penal intr-o cauza in acest moment, este suspendat de DNA pentru probleme ale ministerului Tineretului si faptul ca ati permis ca domnia sa sa intre in Comisie in acest moment de doua zile nu face altceva decat sa arate ca acesta este un dosar strict politic.”

In replica, cel de-al doilea vicepresedinte al comisiei, deputatul PSD Nicolae Banicioiu, a spus ca „pana sa se pronunte domnul Visan despre moralitatea grupului PSD ar trebui sa fie atent la moralitatea grupului sau„.

Rizea a protestat motivand ca si reprezentantul PDL in Comisie, respectiv Cristian Boureanu este in conflict cu DNA.

Domnul Cristian Petrescu, care a fost inlocuit de domnul Boureanu, are contracte cu MTS, a lucrat la o firma care a prestat ani de zile, bilete de avion au vandut la MTS, lucru pe care nu l-am spus pana acum.(…) Domnul Boureanu este la fel, are dosar la DNA, hai sa-l recuzam„, a propus deputatul PSD.

In final scandalul s-a stins o data cu retragerea lui Rizea din comisie.

Stiri si droguri usoare

Paul Ciobanu, seful departamentului juridic al MTS, a declarat la audieri ca ministerul nu a platit pentru stiri si reportaje ci a achizitionat„servicii recreative”.

Noi nu am achizitionat stiri. Noi am achizitionat servicii recreative, iar rezultatul acestor servicii a constat si in mediatizare”, a declarat Ciobanu.

Cum puteti ca autoritate publica sa cumparati stiri? Puteati sa cumparati droguri usoare, de pilda? Raspundeti-mi?”.

Paul Ciobanu: “Pai stirile nu sint droguri. Dar este ilegal sa se cumpere stiri”.

“Daca stiati ca sint ilegale, va mai puneati semnatura pe contractul respectiv? Propunerea tehnica si contractul contin cumpararea de stiri. Credeti ca e legal?”.

Paul Ciobanu: “E legal”.

Sedinta comisiei de ancheta va fi reluata joi.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro