VIDEO Criza din Ucraina. Joe Biden, un discurs între deschidere și fermitate: Suntem gata să răspundem decisiv la un atac al Rusiei, care este o posibilitate/ Abordarea noastră a fost și rămâne diplomația
- Redactia Hotnews
Președintele Joe Biden a susținut marți seară, într-o declarație de la Washington, că Statele Unite sunt gata să răspundă decisiv unui atac al Rusiei în Ucraina, care este o posibilitate. ”Abordarea noastră a fost și rămâne diplomația. Asta i-am transmis președintelui Putin. Vrem un document semnat privind garanțiile de securitate”, a spus Biden, care a avertizat că NATO își va apăra ferm teritoriul. Biden a avut un mesaj și pentru cetățenii Rusiei.
Un atac rusesc asupra Ucrainei rămâne „destul de posibil”, dar trebuie să „dăm toate șansele diplomației”, a declarat marți președintele american Joe Biden.
Un început de retragere a soldaților ruși la granița cu Ucraina menționat marți de Moscova „ar fi pozitiv”, dar „nu am verificat în acest stadiu” implementarea sa, a adăugat el, afirmând că, dimpotrivă, aceste trupe, estimate acum la „mai mult de 150.000” de soldați, au rămas într-o „poziție de amenințare”.
Președintele democrat a alternat, într-un scurt discurs, între semne de deschidere și mesaje de fermitate.
„Cetăţeni ai Rusiei, nu sunteţi duşmanii noştri”, a spus el, asigurând că nici Statele Unite, nici NATO nu sunt o „ameninţare” pentru această ţară.
„Există modalități reale de a aborda preocupările noastre de securitate”, a spus el despre Rusia.
Dar Joe Biden a mai spus că, în cazul unei invazii a Ucrainei, sancțiunile sunt „gata” și vor afecta foarte mult finanțele și afacerile rusești.
Americanii sunt, de asemenea, „gata să răspundă” la atacuri care i-ar putea viza pe ei și pe aliații lor, de exemplu sub formă de atacuri cibernetice.
El a mai susținut că, deși niciun soldat american nu ar merge să lupte în Ucraina, care nu este membră a NATO, Statele Unite sunt gata să-și folosească „toate puterile” pentru a apăra „fiecare centimetru de teritoriu” al unui stat membru al alianței militare.
Invadând Ucraina, Rusia „si-ar face rău”, a spus el, asigurând că occidentalii sunt „uniți și hotărâți ca întotdeauna” să-și apere „valorile” în fața amenințării pe care o reprezintă Moscova.
Principalele declarații:
Biden spune că SUA sunt pregătite de o invazie, dar urmează calea diplomatică:
- SUA sunt gata să răspundă decisiv la un atac rusesc în Ucraina, care este o posibilitate
- Abordarea noastră a fost și rămâne diplomația. Asta i-am transmis președintelui Putin
- I-am spus că ar fi bine să semnăm un document cu angajamente clare
- Rusia a anunțat că a început să-și retragă trupele. Ne-ar bucura asta, dar nu am putut verifica
- Rusia are peste 150.000 de soldați ruși de-a lungul granițelor Ucrainei
- O invazie rămâne o posibilitate serioasă
- SUA și NATO nu sunt o amenințare pentru Rusia. Ucraina nu este o amenințare pentru Rusia
- Nu avem rachete în Ucraina și nici nu vrem să le ducem acolo
- Nu facem o țintă din poporul Rusiei
Mesaj pentru poporul rus:
- Le transmit rușilor că nu suntem dușmanii lor. Nu vreți să porniți un război sângeros în Ucraina, care sunt frații voștri
- Am luptat împreună în al doilea război
- Dacă Rusia invadează în zilele care urmează, costul uman și economic pentru Rusia va fi enorm
- Lumea nu va putea uita că Rusia a ales să pornească un război sângeros și fără rost
Mesaj pentru țările NATO: SUA vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO:
- Reacția Occidentului va fi una puternică
- Vom alia lumea occidentală în spatele nostru și vom lua măsurile pe care nu le-am luat la invazia Ucrainei
- Nu vom trimite soldați în Ucraina
- NATO își va apăra însă ferm teritoriul. Orice atac împotriva unui aliat NATO va fi un atac împotriva noastră și vom răspunde
- Ca răspuns la Rusia, am trimis forțe suplimentare pe flancul de est. Vom continua exercițiile militare cu aliații
- Mergem pas la pas cu aliații noștri
Preşedintele american a avut marţi o convorbire telefonică cu omologul său francez Emmanuel Macron, în cadrul căreia ei au convenit asupra necesităţii ”verificării” retragerii parţiale a trupelor ruse de la frontiera ucraineană, care dacă va fi efectiv pusă în practică ar fi un ”prim semnal încurajator”, potrivit Palatului Elysee.
Biden şi Macron au susţinut de asemenea că trebuie să ”rămână perfect coordonaţi” în faţa preşedintelui rus Vladimir Putin.
Acesta din urmă şi-a exprimat şi el în acceaşi zi dorinţa de a continua dialogul cu Occidentul asupra cererilor Rusiei privind arhitectura de securitate europeană, printre care se numără încetarea extinderii NATO, mai ales către Ucraina, retragerea trupelor şi armamentelor Alianţei din statele care au aderat la ea după 1997 şi controlul rachetelor cu rază intermediară de acţiune.