Sari direct la conținut

VIDEO Criza locuințelor și chiriilor în Germania – la Berlin se organizează referendum pe tema exproprierii

HotNews.ro
Demonstratii pentru locuinte, la Berlin , Foto: Captura YouTube
Demonstratii pentru locuinte, la Berlin , Foto: Captura YouTube

Zeci de mii de oameni au ieșit sâmbătă la proteste de stradă în Germania, pentru găsirea unei soluții „de locuit“. În această tot mai acută problemă, a crizei de locuințe și a chiriilor nerușinate din marile orașe germane, președintele grupului parlamentar al Verzilor din Bundestagul german, Robert Habeck, nu exclude varianta exproprierilor. Într-un interviu acordat publicației Die Welt, el spune: „La o adică, trebuie să urmeze exproprierea“.

Soluția sugerată de el este asemănătoare celei aplicate în construcția de autostrăzi, cu achiziționarea de către municipalități, la un preț rezonabil, a terenurilor virane, pe care apoi să se construiască locuințe sociale.

Habeck s-a pronunțat pentru o mai mare implicare a statului, împotriva speculatorilor de teren. „Legea fundamentală prevede astfel de exproprieri, în mod expres pentru binele public. Ar fi absurd dacă am aplica-o doar pentru a construi noi autostrăzi, neluând însă măsuri împotriva acutei lipse de locuințe“, a adăugat el.

Referendum

La Berlin, potrivit organizatorilor protestelor din 6 aprilie, au participat cca 40.000 de persoane. Observatorii evaluează prezența la 20.000. Proteste au avut loc și la München, Köln, Dresda, Leipzig, Hanovra și Göttingen.

La miezul nopții, în capitala Germaniei a fost inițiat referendumul privitor la exproprieri care să vizeze marile concerne imobiliare. Unul dintre acestea este, de exemplu, Deutsche Wohnen, care posedă la Berlin 112.000 de locuințe. Inițiatorii cer ca exproprierile să se aplice investitorilor cu mai mult de 3.000 de locuințe, iar Berlinul să le cumpere, în mod forțat.

Senatul berlinez apreciază că această mișcare ar costa municipalitatea în jur de 30 miliarde euro. Berlinul este oricum extrem de îndatorat, așa că banii vor proveni din așa-numita „compensare financiară între landuri” (Länderfinanzausgleich). Prin urmare, sunt vizați contribuabili la buget, la nivel federal.

Avertizări

Patronatele și unii politicieni au avertizat, anterior , împotriva exproprierilor. Liderul social-democraților, Andrea Nahles, a declarat pentru Bild am Sonntag, că, în loc de exproprieri, SPD vrea „plafonarea chiriilor și învestirea banilor disponibili în spațiu de locuit la preț accesibil, astfel încât să poată fi generate mai multe locuințe”.

La congresul liberalilor din Duisburg, în Renania de Nord-Westfalia, președintele FDP, Christian Lindner, a declarat: „Prin exproprieri nu se creează niciun apartament nou”. În opinia lui, această măsură ar avea doar efectul de a speria investitorii privați, care ar intenționa să construiască noi locuințe.

Ministrul federal al construcțiilor, Horst Seehofer, consideră această temă drept „chestiunea socială a epocii noastre“. În ciuda unei creșteri considerabile a activității în construcții, situația pieței imobiliare, în regiunile puternice din punct de vedere economic, rămâne puternic tensionată, a declarat politicianul CSU, pentru Bild am Sonntag. Cu toate acestea, guvernul federal a contracarat deja fenomenul, prin măsuri precum „banii de construcții pentru copii“ (Baukindergeld).

Colegul sau de partid, Alexander Dobrindt, fost ministru al transporturilor, este însă mai radical. El consideră referendumul de la Berlin „un pericol pentru pacea socială din Germania“. El a declarat presei din Augsburg că „locuințele reprezintă noua problemă socială, căreia însă nu i se poate răspunde în mod socialist“, după motto-ul „expropriați, în loc să construiți“. În contrapondere, el propune „o nouă ofensivă a construcțiilor, la Berlin”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro