VIDEO Cronica de film: "Adevaratul curaj" – Fratii Coen reinvie adevaratul western
Dupa „Nu exista tara pentru batrani”(2007), unde westernul se incarca metafizic, si superba parabola „A Serious Man” (2009), fratii Coen au facut in 2010 cel mai popular film al lor. Lansat inainte de Craciun si stampilat de comisia de rating cu PG-13 (nerecomandat copiilor sub 13 ani), „True Grit” are un succes nebun in SUA, precum si 10 nominalizari la Oscar.
Filmul a facut pana acum incasari duble in Statele Unite fata de cat facuse „Nu exista tara pentru batrani”/”No Country For Old Men”, filmul cu care Joel si Ethan Coen au primit – in cadrul uneia dintre cele mai interesante decizii din istoria AMPAS – primul Oscar pentru Cel mai bun film din cariera lor.
„Adevaratul curaj”/”True Grit” adapteaza romanul lui Charles Portis, publicat in 1968, si e in acelasi timp un remake al filmului omonim realizat un an mai tarziu de Henry Hathaway, care i-a adus actorului John Wayne singurul Oscar din cariera.
Povestea e simpla si se concentreaza pe Mattie Ross, o adolescenta de 14 ani care in America anului 1890 vrea sa-si razbune tatal ucis de un angajat. Desteapta, curajoasa si incapatanata, Mattie reuseste sa convinga capetele tari ale barbatilor cu care are de-a face pana la a-i convinge s-o ajute sa-si duca misiunea la bun sfarsit.
Coen-ii au dorit sa fie mult mai fideli romanului lui Charles Portis decat fusese Henry Hathaway. Ei au reintrodus comentariul din off al eroinei, care transforma filmul intr-un intreg flashback, si au facut la propriu din Mattie fetita cu codite care era pe coperta primei editii a romanului.
Altfel, insa, au pastrat din filmul anterior imaginea lui Rooster Cogburn, personajul interpretat odinioara de John Wayne si acum de Jeff Bridges. In roman, chiorul si alcoolicul Cogburn avea 40 de ani, in ambele filme el e trecut de 60 si are un ochi acoperit, ca un pirat.
Pe Hailee Steinfeld, fratii au ales-o din 15.000 de candidate. Aceasta nu are doar talent, dar pare sa se simta in largul ei pe platou, anuntand – daca are noroc – o mare actrita. Asemanarea ei (nu doar cu Judy Davis, dar si) cu Judy Garland din „Vrajitorul din Oz” poate ca nu e intamplatoare pentru ca eroii parcurg un traseu initiatic, iar filmul – desi nu are subtextul grav din „Nu exista tara pentru batrani”- se dedubleaza intr-un comentariu autoreferential.
Orice traducere intr-o limba straina va vaduvi filmul de savoarea exprimarii sale pretioase si formaliste – diferite, nu-i asa, de ce ofereau westernurile de odinioara.
La a 11-a colaborare cu Ethan si Joel Coen, directorul de imagine Roger Deakins – care e atat de aproape de primul Oscar dupa ce a fost de opt ori nominalizat, compune o imagine care da impresia de realitate, remarcandu-se in secventele de noapte prin felul cum pune lumina, sugerand stralucirea lunii sau lumina focului de vreascuri.
Daca Haillee Steinfeld e o revelatie, Jeff Bridges nu mi se pare ca ar fi mai reusit decat John Wayne in rolul mielului ascuns in blana de lup. In mare parte pentru ca John Wayne aducea gravitate personajului, pe cand Bridges il caricaturizeaza nu de putine ori. Era de asteptat oricum sa faca un alt fel de personaj.
In schimb, foarte bun si egal e Matt Damon – pe care mai rar ai ocazia sa-l vezi in rol secundar – care interpretează un om al legii plin de rigoare morala. Actorul are suficienta intelepciune in joc, neincercand sa le „ia fata” protagonistilor.
Intr-o foarte scurta aparitie, Josh Brolin (in rolul ucigasului) da incarcatura irationala care ar fi putut apropia filmul (daca ar fi fost adancita) de „Nu exista tara pentru batrani”, demonstrand ca e unul dintre cei mai versatili actori ai momentului.
„Adevaratul curaj” are stofa unui film de calitate si taietura fina proprie tuturor filmelor fratilor Coen, dar nu se numara printre cele mai bune titluri ale lor. Nu e pe acelasi nivel cu „Nu exista tara pentru batrani”, „A Serious Man” sau „Barton Fink”. Ar fi si greu, dat fiind ca cei doi frati lucreaza atat de mult.
Nu are nici ludicul intelectual, dar uneori destul de subtire din „Citeste si arde”/”Burn After Reading” sau „The Ladykillers”/”Cum scapam de coana mare”. „Adevaratul curaj” seamana cu „Marea hoinareala”/”O Brother Where Art Thou?” in privinta traseului initiatic ascuns de abordarea formalista, dar le separa – dincolo de subiect si de abordare -, cantitatea si textura umorului.
Cel mai aproape poate ca se situeaza de „Blood Simple”, filmul de debut al Coen-ilor. Amandoua sunt filme de gen – unul western, celalalt neo-noir -, pe cat de ireverentioase si inovative fata de genul-muma, pe atat de respectuoase si de curate.
Toate filmele lui Joen si Ethan Coen sunt filmele unor oameni care iubesc cu patima cinemaul.
„Adevaratul curaj”/”True Grit” – regia Joel & Ethan Coen, cu: Jeff Bridges, Matt Damon, Josh Brolin, Hailee Steinfeld, Barry Pepper. Premiera romaneasca – 25 februarie 2011