VIDEO Cronica de film: "Cars 2" – o revenire si mai colorata decat originalul
Al doilea film Pixar care beneficiaza de o continuare, „Masini 2” te convinge cam dupa primele 20 de minute ca merita un „sequel”. Nu neaparat povestea conteaza pana la urma, cat ambalajul. S-a muncit din greu la el, iar rezultatul e cochet si amuzant.
„McQueen-The Queen, The Queen-McQueen”, spune Mater facandu-i cunostinta, la Londra, Reginei Angliei cu cel mai bun prieten al sau, Lightning McQueen. Poanta era inevitabila in contextul in care o parte din actiunea noului „Masini” se petrece la Londra.
De fapt, Lightning McQueen si Mater calatoresc ceva. Din America lor (mai exact, localitatea Radiator Springs) pleaca initial in Japonia, iar de acolo iau Europa la cucerit, schimband Franta pe Italia si apoi pe Marea Britanie.
Recunosc, nu am fost prea atenta la subiect. Mi-a placut in schimb sa ma uit la detalii – iar filmul abunda in amanunte simpatice si foarte bine gasite. Cea mai mare gaselnita a seriei pare faptul ca oamenii lipsesc cu desavarsire si ca rolurile lor sunt preluate de mijloacele de transport.
Asa ca in Japonia vezi pe strada multe masinute in alb si rosu care se risipesc asa cum copii fug pe poarta scolii sau unele cu cocuri negre si doua bete infipte in ele (pe post de geishe).
La Paris, Citroen-uri mici se pupa peste Sena, in vreme ce masinutele italiene de la tara au culori solare si o buna dispozitie molipsitoare.
E adorabil cum desenatorii reusesc sa-si descrie personajele prin trasaturile pe care le ataseaza masinilor lor si care tin nu doar de modelul acestora, ci mai ales de mici alterari credibile ale originalului auto.
De pilda, spionul britanic Finn McMissile (a carui voce i-o da Michael Caine) e o combinatie de Volvo P1800 cu BMW 507 si cu Aston Martin DB5 ( masina lui James Bond). Altfel, insa, e o masina cocheta si masculina cu buze drepte si o mustacioara subtire, de spion din anii 60.
Professor Zündap (personaj negativ) e verzuliu si cu singura lentila de ochelari (poate un parbriz spart), dar de fapt e un Zündapp Janus 250 demodat si cu aspect destul de diform (nu stii care e fata si care spatele).
Mater, inspirat din International Harvester 1951 are, dupa cum stiti din prima parte, aspectul ruginit si bonom – dintii lati si strambi sunt definitorii -, dar cu toate astea e irezistibil pentru stilatul spion britanic Holly Shiftwell cu un fizic inspirat de Jaguar XJR-15, care prinde drag de el.
(„Finn McMissile, British Intelligence” – se prezinta luciosul spionul britanic. „Mater, average intelligence”, ii raspunde vesel dintosul Mater, ceea ce il va face pe englez sa creada ca americanul e sigur spion si ca face pe prostul.).
Nu doar masinile vorbesc, ci si vapoarele, barcile si avioanele. Nimeni nu cred ca se gandeste sa comenteze pe marginea relatiei om-masina, dar e asa de bine sa nu vezi niciun om. Oricum masinile sunt „persona” lor aici.
Filmul a necesitat o munca atenta din partea echipei Pixar. Cursele auto sunt si mai spectaculoase acum fata de cum erau in 2006, mai ales ca au loc in decoruri aratoase.
Pe langa cursele automobilistice, reconstituirea unor locuri celebre din Italia, Franta sau Marea Britanie – cu masini pe post de locuitori – a pus la bataie nu doar mana desenatorilor, ci si imaginatia lor.
Filmul arata bine si e prietenos prin toate micile lui detalii. Povestea nu e cine stie ce, dar felul in care e infasurata – decorul colorat, amanuntele fizice care definesc fiecare personaj, detaliile de scenografie, poantele – fac din el o replica mult mai draguta la intunecatul „Transformers”.
„Masini 2″/”Cars 2” – regia John Lasseter, voci: Owen Wilson, Larry the Cable Guy, Michael Caine, Emily Mortimer, Jason Isaacs, Thomas Kretschmann. Premiera romaneasca – 5 august 2011.