Sari direct la conținut

VIDEO Cronica de film: "Incendii" – moartea nu e sfarsitul

HotNews.ro
Incendii, Foto: Asociatia Culturala Macondo
Incendii, Foto: Asociatia Culturala Macondo

Aureolat de mai multe distinctii, printre care nominalizarea la Oscarul pentru Cel mai bun film strain al anului 2010, pelicula canadianului Dennis Villeneuve e o poveste solida si densa despre iubirea de mama si absurditatea conflictelor religioase – desfasurata pe fundalul razboiului civil dintr-o nenumita tara din Orientul Apropiat (care seamana, insa, cu Libanul).

„Incendii”/”Incendies” adapteaza cinematografic o piesa de teatru a scriitorului, regizorului si dramaturgului Wajdi Mouawad, nascut in 1968 in Liban, dar stabilit in Canada.

Scenariul este foarte dens si, desi nu ii lipseste subtilitatea, se fixeaza foarte bine in realitatea evenimentelor, jongland reusit cu planurile temporale. Prin interesul pentru real si pentru problematica identitatii si a exilului, teme pe care le aprofundeaza cu grija de a nu deveni melodramatic, filmul te trimite cu gandul la creatiile altui cineast canadian (de origine armeana), Atom Egoyan.

Ajutat de piesa (cu monologuri si accente lirice) a lui Wajdi Mouawad, Dennis Villeneuve muta tragedia shakespeariana in miezul razboaielor civile si a luptelor inter-religioase care, dupa 11 Septembrie 2011, se coloreaza altfel in filmele care manifesta, printre altele, o vadita influenta dinspre reportajul TV.

El nu aduce o viziune regizorala noua, nu lanseaza un stil, dar demonstreaza ca isi cunoaste meseria si ca are capacitatea ca, ajutat de naratiune, sa te faca sa intelegi ca doar cunoasterea adevarului ne va aduce eliberarea.

Scris de Denis Villeneuve si Valérie Beaugrand-Champagne, scenariul asigura fundatia unui film dificil ca productie, dar condus cu siguranta de regizorul canadian aflat la al treilea lungmetraj (dupa „Maelström” si „Polytechnique”).

„Incendii” se deschide cu momentul in care, dupa moartea mamei lor, gemenii Jeanne si Simon, care locuiesc in Canada franceza, se prezinta in fata notarului pentru a afla ultimele dorinte ale recent decedatei lor mame, Nawal Marwan.

Ca intr-un basm, notarul (interpretat de cunoscutul actor candian Remy Girard) ii da fiicei un plic inchis, din partea mamei, impreuna cu rugamintea ca ea sa-l deschida numai dupa ce va afla cine ii e tatal, iar fiului un alt plic inchis, pe care acesta va trebui sa-l deschida numai dupa ce isi va descoperi fratele mai mare.

Confruntati dintr-o data cu doua surprize – aceea ca tatal lor traieste, in Orientul Mijlociu, precum si faptul ca au un frate – gemenii vor reactiona diferit. Fata se decide imediat sa-si asculte mama si sa plece la drum, in vreme ce Simon se va duce in tara natala a mamei ceva mai tarziu.

Incepand de aici, structura se complica, iar capitolele marcate prin intertitluri vor contine, fiecare, atat momente ale calatoriei fiicei si, pe urma, ale fiului in nenumita tara din Orientul Mijlociu, cat si fragmente ale vietii mamei lor, necunoscuta pentru ei (la un moment dat si propriile amintiri ale copiilor).

Cand Jeanne afla ca nu e binevenita in satul mamei, nu intelege de ce, dar noi aflam ca Nawal, dupa ce – crestina fiind s-a indragostit de un mahomedan, iar el a fost ucis – scapa de la a fi ea insasi ucisa de fratele ei, iar dupa ce da nastere unui baiat intra pe un fagas in care moartea va ramane mereu dupa colt.

Ca moartea nu e sfarsitul drumului (cum aflam in film) o demonstreaza si povestea in sine, care pleaca de la disparitia unei persoane pentru a o readuce la viata reconstruindu-i trecutul, dar si din parcurgerea vietii acesteia de catre copii si luminarea zonelor de umbra.

(Pe de alta parte, „moartea nu e sfarsitul” inseamna si ca uciderea cuiva nu va pune capat unei lupte absurde care ii pune fata in fata pe membrii unor religii diferite care au, fiecare, „vina” de a se fi nascut in alta religie decat adversarul.)

Filmat (in Iordania) intr-o maniera realista nu lipsita de emotie, „Incendii” beneficiaza de o distributie din care se remarca Lubna Azabal (in rolul mamei) si Melissa Desormeaux-Poulin in cel al fiicei, Jeanne.

„Incendii”/”Incendies” – regia Dennis Villeneuve, cu: Lubna Azabal, Melissa Desormeaux-Poulin, Maxim Gaudette, Remy Girard, Abdelghafour Elaazis. Premiera romaneasca – 24 iunie 2011

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro