Sari direct la conținut

VIDEO Cronica de film: "Un an din viata" – Unhappy Go Unlucky

HotNews.ro
Imagine din "Another Year", Foto: Transilvania Film
Imagine din "Another Year", Foto: Transilvania Film

Cel mai recent film al britanicului Mike Leigh spune pe o nota nostalgica si molcoma o poveste cu oameni obisnuiti, trecuti bine de prima tinerete. Desfasurata pe parcursul a patru anotimpuri – pentru ca cele doua personaje principale au o gradina de legume a caror transformare o ocrotesc -, povestea regaseste simplitatea naturala a vietii. Filmul nu e o comedie, dimpotriva.

Am putea spune, daca ne-am lua dupa felul cum cadenteaza actiunea filmului in functie de anotimp, ca Mike Leigh (nascut in 1943) a ajuns la varsta toamnei. Sa nu intelegeti gresit: in „Un an din viata”/”Another Year” nu se arunca samanta intrigii la inceputul filmului, care pica primavara, urmand ca toamna sa se intample climaxul si iarna sa se linisteasca toata lumea.

Scenariul lui Mike Leigh are mai multa subtilitate de atat. De fapt, viata personajelor curge in ritmul ei normal, dar Tom (Jim Broadbent) si Gerri (Ruth Sheen) care alcatuiesc un cuplu armonios (vezi si numele lor!) si cu vechime, au o gradina de zarzavat de care se ocupa tot anul.

Sa lucrezi pamantul iti da, ca om, oarecare consistenta si siguranta, si probabil ca cineva care are in jur de 60 de ani percepe altfel aceasta ocupatie fata de un tanar de 30 de ani. Munca pamantului iti da un soi de intelepciune, pentru ca, printre altele, are ritualurile ei, si iti trebuie rabdare ca sa vezi legumele crescand.

Personajele filmului nu evolueaza de-a lungul celor patru anotimpuri (sunt la o varsta cand se intampla mai degraba contrariul). Dar faptul ca viata lor e urmarita in acest interval temporal poate vrea sa insemne ca, la fel cu viata naturala a pamantului, si viata lor e autentica prin tot ceea ce contine – atat bucurii cat si necazuri.

Aceasta ar fi nota „optimista” a filmului, pentru ca, spre deosebire de filmul precedent al lui Mike Leigh, „Despre fericire si alte nimicuri”/ „Happy-Go-Lucky” (premiat pentru interpretare feminina – Sally Hawkins, la Berlin in 2008), acesta e trist si melancolic.

Deci Tom si Gerri duc o viata frumoasa. Ea e consilier psihologic (e oricum sfatoasa si calma), el e geolog. Au un fiu care nu s-a insurat inca, dar care nu mai locuieste cu ei (prezentandu-le intr-o zi o fata vesela cu care vrea sa se insoare), si isi petrec timpul liber cultivandu-si gradina si cultivandu-si, cu aceeasi grija, si rudele &prietenii.

Dar acestia nu sunt neaparat la fel de fericiti ca ei. Mary (Leslie Manville – cea mai pregnanta interpretare a filmului) e singura si deprimata, si incearca prin logoree si alcool sa para vesela si independenta. Lui Ronnie (David Bradley) ii moare nevasta, lasandu-l suspendat in propria-i viata. Altcineva mananca prea mult si bea prea mult ca sa uite cat de singur e.

De fapt, oamenii sunt mai mult singuri si tristi in acest film decat fericiti si combinati cu perechea ideala. Tocmai acesta e rolul lui Tom si al lui Gerri, al fiului lor si al logodnicei acesteia (care sunt si ei armoniosi si impliniti): sa ne faca sa vedem atat fata cat si reversul medaliei.

„Another Year” se sprijina mai ales pe o echipa de actori extraordinari dar, desi are consistenta, nu e genul de film care sa ia premii. E cuminte si modest. Si, desi nu se numara printre cele mai bune filme ale lui Mike Leigh, are un soi de melancolie care se decanteaza in timp si care te lasa cu amintirea unui film de o savoare trista.

Cel mai impresionant personaj al filmului e, cum spuneam, Mary – o putin mai tanara colega a lui Gerri. Aparitiile sale histrionice, felul cum acapareaza conversatia si cum se baga in seama umplandu-se de ridicol sunt importante si pentru dinamica emotionala a filmului.

Intr-o adunare de oameni asezati, o persoana exaltata cum e Mary face imediat valuri. Scris de Mike Leigh si interpretat la perfectie de Leslie Manville (care a ratat Premiul de interpretare la Cannes, in 2010, in favoarea lui Juliette Binoche din „Copie conforme” de Abbas Kiarostami), personajul e atat de carnos incat motivul pentru care nu razi de el e mila si jena fata de ridicolul in care se pune. Ca si cum femeia asta te-ar putea vedea si ea pe tine.

„Another Year” reflecta starea de spirit a autorului sau, varsta pe care si acesta o are. A fost primul film realizat dupa moartea producatorului sau fidel, Simon Channing-Williams. Si de aici, poate, tristetea pe care o degaja, dar si umanitatea sa. Personajele sunt firesti, iar dramele lor, incercarea de a gasi un sens vietii sunt cat se poate de umane.

„Un an din viata”/”Another Year” – de Mike Leigh; cu: Jim Broadbent, Leslie Manville, Ruth Sheen, Peter Wight, Oliver Maltman. Premiera romaneasca – 1 iulie 2011.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro