Sari direct la conținut

VIDEO Câte școli cu WC-ul în fundul curții mai are România / Ciucă: Există, din păcate, o stare prin care începerea anului de învățământ ne ia prin surprindere

HotNews.ro
VIDEO Câte școli cu WC-ul în fundul curții mai are România / Ciucă: Există, din păcate, o stare prin care începerea anului de învățământ ne ia prin surprindere

Noul an școlar începe luni, cu peste 3% din școli și grădinițe care nu au încă autorizație de la Direcția de Sănătate Publică. În România, mii de copii merg încă la toaletele din fundul curții. „Există, din păcate, o stare prin care începerea anului de învățământ ne ia prin surprindere”, a spus premierul Nicolae Ciucă, marți, la videoconferinţa cu prefecţii şi cu reprezentanţii inspectoratelor școlare.

Câteva probleme nerezolvate cu câteva zile înainte de începerea școlii: aproape 4.000 de școli fără autorizație de securitate la incendiu, conform lui Lucian Bode, 3,3% de școli și grădinițe fără autorizațiile DSP, potrivit lui Sorin Cîmpeanu. Sunt școli unde nu există manuale, dar și școli de la sat care au încă probleme cu asigurarea transportului elevilor.

  • “Îi salut pe toți cei prezenți online la această activitate, pe care am considerat că este necesar să o avem ținând cont că există, din păcate, o stare prin care începerea anului de învățământ ne ia prin surprindere și am dorit ca împreună cu conducerea Ministerului Educației, cu conducerea MinisteruluI Afacerilor Interne și, desigur, cu reprezentanții structurilor din fiecare județ să avem această ședință în care să putem să identificăm ultimele probleme.
  • De altfel, sperăm să nu fie chiar pe ultima sută de metri și să putem să identrificăm soluțiile și modul în care putem să sprijinim începerea, debutul anului școlar de săptămâna viitoare, din data de 5 septembrie.
  • Discutăm practic de începerea anului școar pentru 2.940.000 de elevi, preșcolari și antepreșcolari, discutăm de aproximativ 17.872 de unități de învățământ. (…)
  • Din păcate, avem încă școli unde suportul administrativ nu este cel pe care ni l-am asumat. Sunt încă școli care au toaleta în curtea școlii și am înțeles, domnule ministru, că există o perspectivă și un plan la nivelul Ministerului Educației astfel încât până la finele anului 2024, dacă am înțeles bine, să se finalizeze… 2024-2025.
  • Eu cred că putem, așa cum se rezolvă o serie întreagă de probleme, putem să ne focalizăm atenția și resursele astfel încât în următorii doi ani de zile să finalizăm odată această problemă, pentru că nu cred că este nevoie de altceva de cât de voință și de coordonare cu autoritățile locale. Chiar vă rog să avem un plan pe care să îl aprobăm până la începutul anului viitor, astfel încât, în momentul în care pot să înceapă lucrările, ele să se deruleze. Nu cred că este un efort financiar deosebit pentru ca acest demers să se realizeze și să nu mai discutăm despre acest subiect (…)
  • Sunt celelalte chestiuni legate de asigurarea manualelor școlare, am înțeles că (…) sunt în curs de rezolvare toate aspectele legate de această problemă.
  • Și cea a transportului elevilor, problemă atinsă și discutată ieri cu asociațiile primarilor din țară, cu reprezentanții uniunii consiliilor județene, pentru că o mare parte din această problemă depinde de modul în care se soluționează toate aspectele care în momentul de față nu funcționează pe plan local și, desigur, în deplină coordonare coordonare cu Ministerul Educației și inspectoratele școlare județene.
  • Deci am stabilit ieri ca ministerul Educației împreună cu președinții consiliilor județene să avem o soluție până la 15 septembrie ”, a spus Ciucă în videoconferință, la care au participat și miniștii Educației, Sorin Cîmpeanu, și Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Câte școli din România au WC-ul în fundul curții

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, s-a apărat spunând că au fost alocați bani pentru rezolvarea prblemei școlilor cu toaleta în funcul curții, însă nu au fost folosiți:

  • ”Un alt aspect este cel al toaletelor în curte. Dacă autorităţile locale folosesc bugetele pe care le-am alocat din bugetul Ministerului Educaţiei, am avut această linie bugetară, în acest an vom rămâne cu 100 de şcoli (n.r. – cu toalete în curte). Aş vrea să vă spun că, în urmă cu trei, patru ani, aveam mult peste 2.000 de şcoli, grupuri sanitare neconforme (…)
  • Vă spun cu maximă onestitate, anul trecut, două treimi din bugetul pe care Ministerul Educaţiei l-a avut pe această linie, conformarea toaletelor din şcoli, s-a întors la bugetul de stat, ele au fost la autorităţile locale şi nu au putut să fie folosite. În opinia mea, e greu de înţeles acest lucru”.

În replică, Ciucă le-a cerut lui Cîmpeanu și Bode ca până la sfârșitul anului să vină cu un plan pentru a rezolva această problemă:

  • ”Domnule ministru, domnule ministru Bode, vă rog să existe o coordonare între cele două ministere, astfel încât structurile coordonate de ministerul Educaţiei şi la nivelul dumneavoastră, prin instituţia prefectului şi autorităţile locale, comunale, poate şi orăşeneşti, unde nu există această facilitate rezolvată, până la sfârşitul anului vă rog să vă coordonaţi astfel încât să avem un plan concret pentru ca să rezolvăm această problemă.
  • Nu admit niciun fel de scuză, nu este posibil ca în anul următor să intrăm din nou cu acelaşi subiect, aceeaşi discuţie sterilă, din punctul meu de vedere, pentru argumentele sau, nu ştiu dacă sunt argumente, pentru justificările care se aduc. Important este că trebuie să rezolvăm această problemă pentru totdeauna. Vă aştept, nu mai târziu de finele anului, cu acest plan”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro