Sari direct la conținut

VIDEO Cu profesorii în grevă generală, Senatul a adoptat legile educației, care merg la promulgare la Iohannis. USR și partidul lui Orban le atacă la Curtea Constituțională / Principalele modificări

HotNews.ro
Sală de clasă, Foto: © Chokniti | Dreamstime.com
Sală de clasă, Foto: © Chokniti | Dreamstime.com

Cele două legi ale educației, din proiectul prezidențial „România Educată” au fost votate de Senat, luni, în perima zi de grevă generală a angajaților din învățământ și vor fi trimise la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Printre principalele modificări se numără posibilitatea ca liceele să organizeze propriul examen de admitere, după Evaluarea Națională, pentru 50% dintre locuri și introducerea Religiei ca disciplină opțională la Bacalaureat pentru elevii de la profilul uman.

Legea învăţământului preuniversitar a fost adoptată că 81 de voturi „pentru” şi 28 de voturi „împotrivă”, conform News.ro, iar legea învăţământului superior cu 79 de voturi „pentru” şi 28 „impotrivă”.

Ligia Deca: „Un moment istoric”

Ministrul Educației, Ligia Deca, a susținut că noile legi ale educaţiei reprezintă „un moment istoric”, subliniind că proiectul învăţământului preuniversitar include măsuri pentru prevenirea şi combaterea abandonului şcolar, reducerea analfabetismului funcţional, implementarea unei educaţii centrate pe elevi, prevenirea segregării şcolare şi crearea unor condiţii de siguranţă pentru toţi cei aflaţi în procesul de învăţământ.

  • „Suntem într-un moment istoric în care, după 12 ani, avem o nouă lege a educaţiei, a treia în perioada postdecembristă.
  • Ştim cu toţii cât interes există, cât de schimbată a fost legea 1 care, a fost extrem de vizionară la vremea ei, şi cred că este momentul să respectăm cu toţii efortul depus de fiecare dintre noi şi să ne asumăm că acest consens numit cele două legi ale educaţiei va fi sprijinit în procesul de implementare şi pe mai departe”, a spus ministrul Educaţiei.

La dezbaterile din Senat, Ligia Deca – cea care înainte de a prelua mandatul a lucrat la proiectul prezidențial „România educată” – a susținut că Ministerul Educaţiei şi-a arătat sprijinul pentru cadrele didactice prin mai multe modificări incluse în noile legi, printre care o primă pentru cadrele didactice care lucrează în medii defavorizate, echivalentă cu cinci salarii minime brute pe ţară şi alocarea de bani din bugetul de stat pentru decontarea navetei personalului din învăţământ.

Ea a mai spus că personalul didactic care se pensionează va beneficia de o primă echivalentă cu două salarii de bază, iar directorii de învăţământ şi ispectorii vor beneficia de zile de concediu de odihnă suplimentare, potrivit contractului colectiv de muncă la nivel de sector.

USR și Forța Dreptei vor ataca la Curtea Constituțională legile educației

  • „Poate spune ceva şi faptul că au lipsit aproximativ 20 de reprezentanţi ai puterii. Cum aţi putut vota pentru acest proiect de lege cu profesori în grevă generală? Care dintre revendicările profesorilor se regăsesc în acest proiecte?
  • USR a votat asumat împotrivă. Noi vrem învăţământ pentru toată lumea, un învăţământ de linie, nu de lux. Astăzi, 20% dintre cadrele didactice stau să iasă la pensie şi doar 5% sunt tineri.
  • Avem un viitor sumbru şi, dincolo de orgolii de partide, aţi votat o lege cu efecte pe zeci de ani.
  • Astfel, s-a decredibilizat pe 10 chiar 20 de ani ideea de reformă. Vom pierde decenii şi ne vom decupla de tot de ţările civilizate. Din păcate, copiii ne vor pleca din ţară în continuare şi ne vor pleca şi din cauza sistemului de învăţământ”, a spus în plenul Senatului senatorul USR Ambrozie-Irineu Darău.

De altfel, USR a anunțat că, alături de Forța Dreptei, va ataca cele două legi la Curtea Constituțională, spunând că, în forma votată de PSD și PNL, noile legi încalcă principiul egalității în drepturi, încălcă dreptul la învățătură, încălcă dreptul la viață privată, încalcă dreptul de proprietate publică. Cele două partide spun că vor invoca în sesizare și o serie de motive legate de procedură, insecuritate juridică, greșeli de redactare, terminologii eronate și paralelisme legislative.

  • „Într-o Românie Educată, azi ar fi fost o zi obișnuită de școală. Copiii ar fi fost la ore, alături de profesorii lor, iar părinții la serviciu, ca de-obicei. În România lui Klaus Iohannis, școlile au fost goale azi, pentru că profesorii se luptă pentru salarii decente.
  • Aveam șansa prin noile legi ale Educației să facem schimbări în sistem, dar PSD și PNL au refuzat orice reformă. În forma actuală, aceste legi înrăutățesc ceea ce mergea deja prost în Educație, de aceea le vom ataca la CCR”, a anunțat președintele USR Cătălin Drulă.

USR spune că noile legi vor duce la instituirea unui sistem al „specialilor” chiar din școală prin introducerea un sistem dual de admitere în liceu, vor favoriza elevii din familii cu bani în detrimentul celor care nu-și vor permite meditații, vor reduce gradul de incluziune al elevilor și nu vor rezolva problema abandonului.

Preşedinta Comisiei pentru învăţământ, senatoarea PNL Monica Anisie – fost ministru al Educației – a susținut că acest vot al este unul pentru o „Românie modernă”, o „Românie educată”.

Cele mai importante prevederi ale legii învățământului preuniversitar

Cea mai controversată prevedere este cea privind posibilitatea liceelor ca după Evaluarea Națională să organizeze propriul examen de admitere, pentru 50% din locuri. Prima generație care ar da acest examen este cea care va intra în clasa a V-a în anul școlar viitor.

De asemenea, Religia va fi disciplină opțională la Bacalaureat pentru elevii de la profilul uman, la proba specifică a profilului sau specializării.

Alte prevederi:

  • „Depăşirea cu peste doi elevi a efectivului maxim de copii dintr-o grupă sau clasă se poate face cu aprobarea Ministerului Educaţiei.
  • De În şcolile izolate geografic sau în cele în care efectivele sunt mai mici decât cele prevăzute de lege şi nu există posibilitatea asigurării transportului şcolar, se pot organiza clase simultane, dar clasa a VIII-a este separată, indiferent de numărul de elevi.
  • Decizia privind instalarea unui sistem de supraveghere audio-video în şcoală se ia de către profesori, părinţi sau majoritatea elevilor majori.
  • Personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare poate fi menţinut, la cerere, anual, ca titular în funcţia didactică, şi peste vârsta standard de pensionare, până la vârsta 70 de ani. Cererea se soluţionează în termen de 30 zile de la data înregistrării la secretariatul unităţii de învăţământ, prin decizie motivată, care se comunică în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii.
  • Transferul beneficiarilor primari ai educaţiei în cadrul sistemului de învăţământ preuniversitar este realizat în baza unei metodologii aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei.
  • Personalul din învăţământul preuniversitar beneficiază de asistenţă medicală gratuită pentru examinările medicale periodice prevăzute de legislaţia în vigoare, de vaccinare gratuită împotriva bolilor infecto-contagioase, precum şi de măsuri active de prevenire a îmbolnăvirilor profesionale. Lista bolilor este stabilită şi aprobată de Ministerul Sănătăţii prin ordin comun cu Ministerul Educaţiei.
  • Personalul didactic care şi-a pierdut capacitatea de muncă urmare a unei boli profesionale beneficiază de pensie de invaliditate în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare. În cazuri bine justificate, conducerea unităţii de învăţământ poate întrerupe concediul legal”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro