VIDEO Cum arată acum orașul Liov: In centru se vând cărți, Catedrala e fortificată cu saci de nisip iar noaptea răsună sirenele
Alexandru Buzică, trimisul special Radio România în Ucraina, la Liov, capitala culturală ucraineană, spune că oamenii se tem că rușii le-ar putea distruge orașul. Ferestrele locuințelor au fost asigurate cu scotch, statuile au fost acoperite cu folii protectoare, iar vitraliile au fost protejate cu țiglă metalică. ”Sfoara și scotch-u sunt foarte importante în vremuri de război. Îți pot salva viața”, spune Alex Buzică.
”Suflul exploziei spulberă geamurile, iar cioburile pot fi mortale. La Nikolaev sau Jitomir, multe persoane și-au pierdut viața din această cauză. Aproape toate clădirile aflate sub bombardamente au ferestrele acoperite cu scotch, în genul Crucii Sfântului Andrei, întâlnită la trecerile la nivel cu cale ferată” – adaugă Alex Buzică.
În timpul zilei, oamenii din Liov încearcă să își trăiască viața așa cum o făceau pe timp de pace. Noaptea, se aud sirenele.
În Piața Centrală din oraș, chiar în fața unei statui care simbolizează libertatea, buchinistii își vând cărțile. Zona e aparent liniștită. Câtiva trecători trec grăbiți pe lângă biserica monument UNESCO, și ea baricadată pentru a fi protejată de bombardamente. În fața bisericii, câțiva oameni vând ce mai au prin casă, pentru a face rost de bani.
Video: Alexandru Buzică/RRA
Catedrala romano-catolică din oraș arată ca o fortăreață. În fața geamurilor, au fost aduse zeci de saci de nisip, statuile au fost acoperite, la fel și vitraliile, multe dintre ele fiind protejate de țiglă metalică.
–