VIDEO Cum începe școala luni? Ministrul Educației: Prezență fizică doar pentru școlile și grădinițele cu rată de vaccinare a personalului de cel puțin 60%/ 1,8 milioane de elevi vor merge fizic la școală UPDATE
Doar școlile și grădinițele în care rata de vaccinare anti-Covid a personalului – profesori și angajați – este de cel puțin 60% vor fi deschise cu prezență fizică începând de luni, 8 noiembrie. În celelalte unități de învățământ, cu rata de vaccinare sub 60%, cursurile vor începe online, a anunțat vineri dimineață ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Astfel, aproximativ 1,8 milioane de elevi și preșcolari din cei 2,9 milioane vor începe școala fizic luni, după vacanța forțată.
Testele de salivă nu vor fi disponibile din această săptămână, ci cel mai devreme săptămâna cealaltă.
UPDATE 2 A fost publicată hotărârea CNSU privind școlile.
Ce prevede acesta:
Se propune ca, pentru adaptarea modalității de desfășurare a cursurilor din cadrul unităților de învățământ la contextul epidemiologic actual, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății să modifice Ordinul comun nr.5.338/2.015/01.11.2021 aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 cu modificările și completările ulterioare, în sensul prevederii următoarelor scenarii:
- a) desfășurarea cursurilor zilnice, cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60 % din personal este vaccinat;
- b) desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60 % din personaleste vaccinat;
- c) desfășurarea cursurilor cu participarea fizică la nivelul tuturor unitățile de învățământ special indiferent de procentul de vaccinare al personalului.
Art.2 – Măsurile prevăzute la art. 1 produc efecte doar în situația aprobării lor prin Ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății.
UPDATE Această măsură nu vizează și after-school-urile, întrucât Ministerul Educației nu reglemenează activitatea acestora, a precizat ministrul Educației pentru HotNews.ro.
Regula se aplică atât unităților de învățământ de stat cât și private, exceptând școlile speciale.
Începând de astăzi, rata de vaccinare la nivelul fiecărei unități de invatamant va fi afișata pe site-ul fiecărui inspectorat școlar județean/ISMB. Rata de vaccinare se afișează în fiecare zi de vineri și în baza acesteia se poate decide trecerea la prezență fizică, dacă rata ajunge să depășească pragul de 60 la sută.
În continuare, școlile au posibilitatea să facă cerere la inspectorat pentru a învăța online dacă așa se dorește, a mai spus Cîmpeanu.
Rămân în vigoare criteriile din ordinul comun de până acum pentru trecerea în online:
– clasa sau grupa se închide 14 zile la apariția unui caz de Covid
– școala se închide integral 14 zile dacă jumătate din clase au activitatea fizică suspendată din cauza cazurilor de infectare
Citește și: DOCUMENT Ce teze rămân obligatorii la clasa a opta și liceu, toate filierele
- Joi seară, președintele Klaus Iohannis a anunțat că „va fi introdusă o nouă condiție pentru ca școlile să poată funcționa cu prezență fizică, și anume gradul de vaccinare al personalului școlii”.
- Ulterior, Cîmpeanu a declarat că în prezent „se conturează un prag de vaccinare de 60% în rândul personalului școlii”, pentru ca aceasta să funcționeze cu prezenta fizică începând de luni. Ministrul a precizat pentru HotNews.ro că 54% din scoli și grădinițe aveau vineri, 29 octombrie, peste 60% rata de vaccinare a angajaților.
Consiliul Național al Elevilor: Vaccinarea personalului din învățământ nu este suficientă
HotNews.ro a transmis LIVE TEXT principalele declarații ale lui Sorin Cîmpeanu:
- Am trimis la Monitorul Oficial două ordine de ministru.
- Se micșorează nr. de note necesar încheierii mediei pentru fiecare elev. Vor putea fi încheiate în cazuri speciale dupa revenirea elevului, chiar daca se va intampla in semestrul II.
- Am trimis lista tezelor care vor fi sustinute in acest an.
- Cel de-al treilea ordin se referă la modalitatea începerii scolii pe 8 noiembrie. Scoala va incepe pentru toti elevii si prescolarii. Este in curs de derulare sedinta CNSU prin care se propune modificarea Ordinului Ministrului Educatiei – Ministrului Sanatatii.
- Pe parcursul acestei zile sa poată exista ședinte ale Consiliului de Administrație în fiecare școală și grădiniță și sa fie anunțate
- Criteriul se refera la rata de vaccinare din fiecare scoala si gradinita.
- Va exista posibilitatea in continuare ca la nivelul scolii sa se trimita o cerere pentru ca școala sa rămână în online chiar dacă are o rata de vaccinare de peste 60%.
- Rata de vaccinare de peste 60% exista in 54% din scolile si gradinitele României.
- In ședințele de astăzi se va actualiza aceasta rata, aceste date se vor actualiza săptămânal, ziua de vineri va fi ziua de referința cu privire la rata de vaccinare.
- Am luat in considerare rata de vaccinare la nivelul intregului personal, pentru ca elevii interactionează nu doar cu profesorii și învățătorii.
- În București există o rată de vaccinare de aproape 80%.
- Există doar 12 județe în care la nivel județean este sub 60%.
Câte școli din București primesc elevi în clase?
- 69% din școli aveau rata de vaccinare de peste 60%, datele vor fi actualizate astăzi.
- Rata de vaccinare este cea mai mare în rândul liceelor
- 1,8 milioane de elevi – cifră estimativă a elevilor și preșcolarilor care se vor întoarce la cursuri
- Persoanele care au trecut prin boală – s-a mers pe ideea criterului rata de vaccinare și atât. Exista posibilitatea de contabilizare a celor care au trecut prin boală dar pragul ar fi fost mai mare de 60% și atunci acest lucru s-a compensat
- Școlile și grădinițele cu rata de vaccinare sub 60% vor rămâne în online
- Testele de salivă: Au fost declarați câștigătorii pentru Lotul 1. Astă seară vor fi anunțați pentru loturile 2 și 3. Luni și marți se vor încheia contractele, va urma o perioadă de cinci zile pentru depunerea scrisorilor de garanție, aceasta este procedura.
- Am fost asigurat că în 24 de ore după ce DSU va primi testele ele vor fi distribuite. Vor fi utilizate de două ori pe săptămână.
- Așteptăm procedura de la Ministerul Sănătății. Sunt convins că vom primi sprijin. Important este că această procedură să fie cunoscută în toate școlile de săptămâna viitoare
- Nu este discriminatorie pentru elevi să depindă de vaccinarea profesorilor? O astfel de modalitate îi va responsabiliza și pe acei colegi ai noștri să ia decizia de a se vaccina. Sunt convins că vor face efortul de a se gândi încă o dată să ia decizia în interesul elevilor.
- Numărul persoanelor vaccinate, în valoare absolută, în învățământ este mai mare decât în orice alt domeniu.
- Raportările sunt asumate la nivelul fiecărei școli și fiecărui ISJ.
- Sunt impresionat de progresul ratei de vaccinare în rândul elevilor. 355.000 elevi vaccinați cu cel puțin o doză. Important este progresul, nu atât procentul de 30% (din elegibili). Elevii vor constitui un exemplu pentru noi.
- Propunerea de închiderea școlilor la incidență de 6 la mie? Am avut discuții și suntem atenți la toate propunerile.
- Rata de vaccinare va fi criteriul aplicabil in toate școlile si gradinitele, de stat și private, cu excepția școlilor speciale. Vor putea funcționa cu prezenta fizica indiferent de rata de vaccinare, dar facem efortul să înțeleagă importanta vaccinării.
VIDEO Declarațiile ministrului Educației:
Structura anului școlar 2021-2022 (cum ar urma să arate după modificările anunțate)
Anul școlar 2021 – 2022 a început la data de 1 septembrie 2021 și se structurează pe două semestre (34 de săptămâni), după cum urmează:
Semestrul I:
– 14 săptămâni de cursuri: 13 septembrie 2021 – 14 ianuarie 2022
Semestrul al II-lea:
– 20 săptămâni de cursuri: 17 ianuarie 2022 – 10 iunie 2022
Când au elevii vacanță
Vacanțele elevilor și preșcolarilor ar urma să fie programate astfel, după aceste modificări anunțate:
- Vacanță „forțată” pentru toți elevii: învățământ preșcolar și primar: 25 octombrie – 5 noiembrie 2021;
- Vacanța de iarnă:
- – pentru preșcolari și elevii din ciclul primar: 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022;
- – pentru elevii de gimnaziu, liceu, postliceală: 23 decembrie 2021 – 2 ianuarie 2022
- Vacanța de primăvară: 15 aprilie 2022 – 1 mai 2022;
- Vacanța de vară: 11 iunie 2022 – până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023
Când intră elevii în vacanța de Crăciun
Semestrul întâi se va finaliza pe data de 22 decembrie, astfel că 23 decembrie este prima zi a vacanței de iarnă. Vacanța de Crăciun era programată să fie și vacanța intersemestrială, însă după decalarea semestrului al doilea, acest lucru nu mai este valabil.
Vacanța de Sărbători se încheie pe 9 ianuarie pentru copiii de grădiniță și clase primare și pe 2 ianuarie pentru elevii de gimnaziu și liceu.
Când se ia vacanța de Paște
Vacanța de primăvară include și perioada de Paște și sărbătoarea „Ziua muncii” – 1 mai.
Paștele ortodox pică în 2022 pe 24 aprilie, iar cel catolic pe 17 aprilie. Ambele sărbători sunt cuprinse în intervalul de vacanță de primăvară – 15 aprilie – 1 mai.
Ce se întâmplă cu „Școala Altfel”
Programul „Școala Altfel” era programat în perioada 8 – 14 aprilie, însă această săptămâna va fi transformată în săptămână de școală normală, pentru a se recupera cursurile din prima săptămână de semestrul 2 la care se renunță, în vederea recuperării zilelor din vacanța forțată.
În săptămâna Școala Altfel urmau să se organizeze și olimpiadele școlare.
Când termină școala elevii din clasele terminale
- Prin excepție de la prevederile anterior menționate, pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
- Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică (exceptând clasele terminale anterior menționate), respectiv pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.
Când dau elevii teze
Tezele la gimnaziu și liceu vor putea fi susținute începând cu data de 6 decembrie 2021. „Va fi la latitudinea fiecărui cadru didactic așa încât elevilor să le rămână timp pentru corectarea situației”, afirma ministrul Educației pe 1 noiembrie.
Tot atunci, acesta a anunțat că s-a redus numărul de teze. La clasa a opta: în loc de trei teze, doar două teze. La liceu, am redus numărul de teze, de la patru, la trei.
Pentru elevii care nu vor putea să susțină teze cu prezență fizică din motive independente de voința lor, cazuri de infectare și carantinare, acest lucru se va putea face, există bază legală, după revenirea la școală, chiar dacă revenirea se va face în semestrul al II-lea.
Prin reducerea numărului de note necesare pentru încheierea mediei la două, nota la teză va avea o pondere mai mică în raport cu oricare dintre notele pe care elevul le va primi. Fiecare notă va avea o pondere de 37,5%, nota la teză – 25%.
Citește și:
- Cîmpeanu, despre condițiile redeschiderii școlilor: Peste o anumită perioadă de timp, rata de vaccinare de 60% în rândul personalului din școli va fi crescută la 70%
- Încă o amânare: Sorin Cîmpeanu anunță că primele 9 milioane de teste rapide pe bază de salivă vor ajunge în școli în perioada 21 – 25 noiembrie / Elevii și angajații, testați de două ori pe săptămână