Sari direct la conținut

VIDEO Cum s-au luat la intrebari Tariceanu si Boc in fata judecatorului pe subiectul afacerea Sterling

HotNews.ro

Premierul Emil Boc si fostul premier Calin Popescu Tariceanu s-au prezentat, miercuri, 24 martie, la Judecatoria Sectorului 5. Cei doi au fost prezenti la judecarea pe fond in procesul deschis de catre fostul premier Tariceanu actualului premier Boc pentru afirmatiile acestuia legate de afacerea Sterling. In fata judecatorilor, Emil Boc a declarat ca Tariceanu este hot, dar numai in sensul figurat in cazul afacerii Sterling, pentru ca nu a facut licitatie pentru petrolul din Marea Neagra. Tariceanu a replicat si a anuntat ca ii face plangere penala premierului Boc. Timp de o ora si jumatate, cei doi demnitari si-au pus intrebari prin intermediul avocatilor.

Premierul Boc i-a cerut fostului premier Tariceanu sa explice de ce statul nu mai primeste 45% din afacerea Sterling si care este relatia sa cu Dinu Patriciu. Fostul premier i-a cerut actualului premier sa explice de ce l-a facut hot.

Emil Boc a ajuns la sedinta de judecata cu 10 minute inaintea orei stabilite, la cateva minute dupa a ajuns si fostul premier Tariceanu. Cei doi si-au dat mana si, pentru un moment, au facut chiar si un schimb de zambete. Emil Boc a fost asistat de colegul sau de partid, Valeriu Stoica, care l-a reprezentat ca avocat. In schimb, Calin Popescu Tariceanu a venit insotit de fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, fiind insa reprezentat la bara de un alt avocat.

Sedinta de judecata s-a derulat sub tipicul unui interviu intre Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu, cei doi si-au pus reciproc intrebari pe marginea cazului Sterling prin intermediul avocatilor. Iata cum a decurs infruntarea celor doi in instanta. Premierul Emil Boc a raspuns primul la intrebarile formulate de fostul premier Tariceanu prin avocati.

Tariceanu prin avocat: Cine a pus la cale afacerea Sterling?

Emil Boc: Punctul de pornire este compania Rompetrol, dupa care acest contract initial a fost prelungit prin acte aditionale, 10 dintre ele nefiind aprobate prin hotarari de guvern. Stiu doar ca ultimul actul aditional nr. 11 a fost aprobat prin HG inainte de alegerile din 12 noiembrie 2008.

Tariceanu prin avocat: De catre cine a fost premeditata afacerea Sterling?

Emil Boc: De catre guvernantii de atunci care aveau competente in promovarea si adoptarea acestei Hotarari de Guvern, de catre premierul (Calin Popescu Tariceanu PNL n.red.) de atunci care a semnat HG-ul.

  • Cand premierul se inpotmolea in raspunsuri, in spatele sau Valeriu Stoica ii soptea cum sa isi argumenteze pozitia.

Tariceanu prin avocat: Este Calin Popescu Tariceanu un hot? Daca da atunci ce a furat?

Emil Boc: Calin Popescu Tariceanu, in calitate de premier, avea competente legale sa verifice legalitatea actelor care treceau prin Guvern. Nu este un hot in sensul dreptului comun, ci este hot in sensul figurativ pentru ca nu a protejat interesul public. Domnul premier nu a respectat articolul 30 din legea petrolului 328/2004, care prevede organizare unei licitatii publice in cazul acestui contract. Astfel, statul roman nu mai beneficiaza de 45% si de redevente de 13% si 3%.

  • Cand avocatul lui Tariceanu insista cu clarificari din partea premierului, Valeriu Stoica intervenea si incerca sa explice ca solicitarile nu sunt relevante.

Tariceanu prin avocat: Poate fi contractul cu Sterling anulat unilateral? In ce conditii?

Emil Boc: Da, poate fi anulat pentru nerespectarea imperativa a prevederilor legii. Nerespectarea articolului 30 din legea petrolului reprezinta un motiv clar de nulitate absoluta.

Tariceanu prin avocat: Exista o analiza care sa ateste ca acest contract a prejudiciat statul?

Emil Boc: Da, dupa stiinta mea exista un raport al Curtii de Conturi care confirma ca s-a incalcat leagea prin faptul ca nu s-a realizat un apel public de licitatie.

Intrebarile lui Boc pentru Tariceanu

Emil Boc prin avocat: Care erau atributiile dumneavoastra in calitate de premier in adoptarea HG 1446/2008?

C.P. Tariceanu: Vreau sa spun mai intai ca pentru acest contract nu are responsabilitate persoana fizica Calin Popescu Tariceanu. Responsabili de legalitatea lui sunt Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, Ministerul Justitiei si Ministerul Finantelor. Apropabarea Hotararii de Guvern este un act al executivului ca organ colegial. Nu este un act de vointa personala.

Emil Boc prin avocat: In calitate de premier, ati facut un control de oportunitate in vederea aprobarii prin HG a contractului cu Sterling?

  • La fel ca si Emil Boc, si Tariceanu a beneficiat de un sufleor in persoana lui Tudor Chiuariu. Acesta i-a facut fostului premier chiar si cateva notite pe un biletel pe care i l-a strecurat pe pupitrul de la care vorbea Tariceanu.

C. P. Tariceanu: Legea in vigoare la acea data prevedea ca sistemul de contracte de partajare a resurselor nu mai functioneaza si ca aceste contracte trebuie facute in concesiune. Din partea executivului nu exista optiunea pentru a putea efectua si o analiza de oportunitate. As vrea sa fac o mentiune. Domnul premier Boc a facut referire la anularea unilaterala a contractului dar asta implica riscul platii unor despagubiri din partea statului catre Sterling.

Emil Boc prin avocat: La momentul adopatarii HG 1446/2008, cunosteati faptul ca Sterling este partener de afaceri al Rompetrol, societate controlata de Dinu Patriciu?

C. P. Tariceanu: Nu stiam acest lucru si nici nu am aflat ulterior. Nu au parut astfel de informatii care sa ateste aceasta legatura.

  • La un moment dat Valeriu Stoica i-a cerut lui Tudor Chiuariu sa nu ii mai sopteasca fostului premier Tariceanu raspunsurile: “Gata, lasa-l sa spuna el. Ce, nu e capabil? Va rog sa stati mai in spate”, i-a spus Valeriu Stoica fostului ministru al Justitiei.

Emil Boc prin avocat: Care este legatura dvs. cu Rompetrol si Dinu Patriciu?

C. P. Tariceanu: Nu exista nici o legatura intre mine si Rompetrol. Rompetrol a fost parte a acordului petrolier dar inainte de semnarea actului aditional nr. 11 Rompetrol a fost inlocuit de catre ANRM. Nu se poate face nici o legatura intre mine, Rompetrol, Dinu Patriciu si contractul cu Sterling.

Emil Boc prin avocat: Sunteti in legatura de prietenie cu Dinu Patriciu?

C.P. Tariceanu: Da, relatia mea de prietenie cu Dinu Patriciu este de notorietate dar asta nu are nici o relavanta pentru ca, spre exemplu, el l-a sustinut pe contracandidatul meu in alegerile pentru sefia PNL.

  • Spre final un barbat a intrerupt sedinta si i-a cerut magistratului sa estimeze cand va ajunge si el sa isi pledeze cauza: “Asa ceva nu se poate, si aici au venit sa faca politica”, a rabufnit barbatul in timp ce parasea sala de sedinta.

Ce au spus Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu dupa proces:

  • Sunt doua probleme. S-a transformat contractul de explotare in acord petrolier fara licitatie. S-au modificat cotele statului roman de la 45% la redevente de 3 si 13%. ”- Emil Boc
  • In legatura cu afirmatia premierului Boc “este hot in sensul figurativ”, premierul Tariceanu a declarat urmatoarele: “S-ar putea ca acesta afirmatie sa faca obiectul unei actiuni penale. Primul ministru nu este analist sau comentator care are libertate in exprimare. Primul ministru ne-a dat inca un exemplu prost in ceea ce inseamna atitudinea unui premier in fruntea tarii.”

Vezi aici video cu declaratiile celor doi

Cazul Sterling a fost analizat de mai multe comisii ale statului roman. Cercetari asupra modului in care s-a incheiat afacerea Sterling au facut Curtea de Conturi a Romaniei, Comisia de Industrii din cadrul Camerei Deputatilor si Corpul de Control al Guvernului. La dosarul cauzei a fost deja depus raportul Corpului de Control al Guvernului; celelalte doua rapoarte au fost solicitate oficial de magistratul care a deliberat cauza.

  • Raportul oficial al Corpului de Control al Guvernului: Pentru contractul Sterling trebuia facuta o licitatie

In raportul Corpului de Cotrol al Guvernului, anexat dosarului, se arata ca ultimul act prin care contractul de concesiune s-a transfomat in acord petrolier s-a realizat cu incalcarea legii, deoarece nu s-a realizat o licitatie publica. Raportul sustine ca o parte din cele 11 acte aditionale ale contractului initial au fost realizate cu incalcarea legii, deoarece nu au fost aprobate prin Hotarari de Guvern. Potrivit raportului, vinovati de aceste incalcari sunt fostii director ai Agentiei Nationale a Resurselor Minerale.

Raportul mai arata ca pana la semnarea actului aditional cu numarul 11, statul roman avea o cota de castig din exploatarea resurselor de 45%, adica statul roman beneficia de 45% din petrolul care urma sa fie extras din Marea Neagra. In schimb, dupa ce fostul premier a aprobat prin HG actul aditional prin care Sterling Resources devine concesionar exclusiv al perimetrelor XIII Pelican şi XV Midia, statul roman va castiga doar redeventa care este cuprinsa intre 3% si 13%.

In raport se prezinta si traseul contractului, cum a fost transferat de la diferite companii ca in final sa ajunga in posesia Sterling Resources. Miza afacerii Sterling sunt resursele de gaz si petrol din Marea Neagra cuprinse in platoul continental. Cititi aici intregul raport al Corpului de Control al Guvernului.

Istoricul procesului de calomnie intentat de fostul premier Calin Popescu Tariceanu

  • 9 februarie 2009 – Emil Boc face urmatoarele afirmatii in plenul Parlamentului: “Am văzut că domnul Tăriceanu şi PNL-ul se opun îngheţării salariilor demnitarilor, crezând probabil că astfel îi sprijină în continuare pe cei care au facilitat afacerea Sterling Resources, pe cei cu care a pus la cale acea măsură prin care un contract de explorare şi partajare a profitului a fost transformat în contract de acord petrolier şi concesiune. A fost o acţiune premeditată a guvernului Tăriceanu din 2007 pentru a pregăti mişcarea din 2008, la final de mandat, pentru a acorda acel contract care prejudiciază financiar interesele României, iar noi avem datoria să curmăm acest abuz.”
  • 10 februarie 2009 – Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca il va da in judecata pe premierul Emil Boc pentru afirmatii calomnioase facute in interventia in fata Parlamentului.
  • 11 februarie 2009 – fostul premier formuleaza plangerea in instanta prin care il cheama in fata magistratilor pe actualul premier Emil Boc.
  • 19 februarie 2009 – Emil Boc declara ca si el il va da in judecata pe Tariceanu si face urmatoarea declaratie: “Stiti cum este cu datul asta in judecata? Hotul striga hotii! De-abia astept acest proces, vreau sa vad cum va justifica Tariceanu in fata romanilor schimbarea unui contract de explorare si partajare a productiei dupa niste cote foarte precise intr-un raport petrolier si de concesiune fara licitatie. Sa vina sa spuna Tariceanu de ce a facut acest lucru si sa arate romanilor ca a facut un act patriotic si ca romanii au castigat in urma acestui gest, sa spuna si cu cat a adus mai multi bani la bugetul de stat schimband un contract de partajare a productiei in redeventa petroliera in limite intre 3 si 13%. Sa vina in fata romanilor sa ne spuna acest lucru daca are curaj.”

• Intre timp au mai trecut cateva etape procesuale si cauza a ajuns sa fie judecata pe fond iar cei doi demnitari au fost nevoiti miercuri 24 martie sa se prezinte in fata judecatorului. Urmatorul termen in dosar a fost fixat pentru 12 mai la ora 12.00 la Judecatoria Sectorului 5. Sedinta de judecata este publica.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro