VIDEO Cum se construiește o autostradă: Lecția dată de un constructor român pe unul din tronsoanele dificile de pe Autostrada Transilvania
Românii de la UMB și-au turat motoarele pe tronsoanele pe care lucrează de pe Autostrada Transilvania, iar imaginile surprinse de-a lungul anului arată mobilizarea impresionantă pe un tronson dificil și cu mai multe alunecări de teren pe traseu.
Vorbim practic de prima autostradă care beneficiază de finanțare prin Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR) – circa 42 de kilometri de autostradă care încep din zona Nădășelu, acolo unde se termină actuala Autostrada Transilvania în apropiere de Cluj-Napoca, și continuă până la Zimbor și mai departe la Poarta Sălajului.
Este un lot spectaculos, dar și dificil de construit în terenul instabil de pe dealurile transilvănene.
Aici UMB a intrat rapid în teren încă de la începutul lui 2021, iar lucrările au avansat binișor, în ciuda numeroaselor probleme cu alunecările de teren ce au impus regândirea traseului în unele poziții.
În 2022 constructorul a continuat în ritm susținut lucrările, iar imaginile video surprinse de-a lungului anului arată dimensiunea efortului din teren.
Un utilizator al forumului peundemerg.ro, Cristian Marius Man, a pus cap la cap filmări surprinse de-a lungul celor doi ani de construcție și a realizat un mini documentar-rezumat cu și despre lucrările ce au loc pe sectorul Nădășelu – Zimbor – Poarta Sălajului:
Hărnicia constructorului vs. indolența autorităților: De ce nu va fi gata vreun km pe acest sector în 2023
Deși constructorul a arătat că poate și vrea, relieful dificil și inabilitatea autorităților de la drumuri de a lua decizii în timp util au făcut ca acest proiect să nu poată fi finalizat nici măcar parțial în anul 2023. Asociația Pro Infrastructura, care a vizitat recent tronsonul, spune că poate abia în a doua jumătate a lui 2024 vom vedea o deschidere de trafic.
„V-am tot spus în 2022, în numeroase rânduri, că mobilizarea excelentă a celor de la UMB ne dădea speranțe că pot termina șantierul în 2023, cu o condiție: CNAIR să aprobe rapid două modificări de soluții tehnice în zone cu alunecări masive (Nădășelu, la cimitir, și în apropiere de Topa Mică).”, scrie Asociația Pro Infrastructura.
„CNAIR a întârziat foarte mult cu adoptarea lor. De curând au făcut acest lucru, cel puțin la nivel declarativ, iar mingea este la UMB care trebuie să finalizeze reproiectarea. Apoi aprobare. Apoi execuție, care nu este de ici de colo”, potrivit organizației.
Aceasta mai amintește că UMB a semnat de curând mai multe loturi din autostrada „Moldovei” A7, o autostradă care ar putea fi construită de constructorul român aproape cap-coadă.
„Cu toate (și ce mai are din trecut), va trebui să livreze aproximativ 400 de kilometri de autostradă și drum expres în următoarele 12-30 de luni. Așa că Nădășelu-Zimbor va aștepta mult și bine”, crede Asociația Pro Infrastructura.
„În august 2022 CNAIR a admis o extensie de timp până în februarie 2025, la pachet cu noul grafic de execuție. În funcție de forțele disponibile, UMB poate inaugura cei 30 kilometri din A3 în T3-T4 2024, dar nu are niciun interes să o facă. Cert este că 2023 iese din discuție, iar constructorul se poate lungi, fără repercusiuni contractuale, până în primăvara lui 2025”, notează API.
Prima din autostrăzile finanțatate prin PNRR
Autostrada de la Nădășelu la Zimbor este prima dintre acele autostrăzi din România ce primesc finanțare prin Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR).
În afară de cei 30 de kilometri de la Nădășelu la Zimbor, UMB mai are contractată și porțiunea de 12 km de la Zimbor la Poarta Sălajului, în total cei 42 de kilometri care sunt incluși la finanțare prin PNRR.
—
A3 Nădășelu – Zimbor:
Sector: SECTIUNEA 3A SI SECTIUNEA 3B, SUBSECTIUNEA 3A2: NADASELU – MIHAIESTI SI 3B1: MIHAESTI ZIMBOR
Lungime: 30.06 km
Antreprenor: Asocierea Spedition UMB – Tehnostrade – Electromontaj
Valoare: 1.39 mld lei (fără TVA) / 9.6 mil euro per km
Contract semnat: 22 septembrie 2020
Durată: 12 luni proiectare + 24 luni execuție (termen contractual extins între timp)
Data finalizării: Q4 2024
A3 Zimbor – Poarta Sălajului:
Sector: SUBSECTIUNEA 3B2: ZIMBOR – POARTA SALAJULUI
Lungime: 12,24 km
Antreprenor: Asocierea SA&PE Construct – Spedition UMB – Tehnostrade
Valoare: 680,40 mil lei (fără TVA) / 11,5 mil euro per km
Contract semnat: 1 iulie 2020
Durată: 12 luni proiectare + 24 luni execuție (termen contractual extins între timp)
Data finalizării: Q2 2025
—
VEZI ȘI: