VIDEO Cum se trăiește războiul la Odesa? ”Psihic, nu suntem bine…dar life is life!”
În sudul Ucrainei, la Odesa, viața este aparent normală, însă presiunea se simte peste tot. Vizibili afectați, oamenii încearcă să trăiască așa cum o făceau înainte de război.
Alexandru Buzică, trimisul special Radio România Actualități a vorbit cu câțiva locuitori din Odesa, care i-au mărturisit ce preocupări își găsesc în această perioadă, pentru a trece mai ușor peste tot ceea ce li se întâmplă. În plus, toți se așteaptă la un potențial atac al rușilor asupra orașului.
”La noi e liniște, deocamdată, comparativ cu ceea ce se intampla in alte orașe în care se bombardează, ați văzut ce s-a întâmplat ieri în Liov sau ce se întâmplă în Mariupol. Alarmele sună și de câteva ori pe oră, încerc să mă abat de la panica războiului și citesc foarte multe cărți science fiction. Până la război citeam romane de dragoste, dar văd că războiul ne schimbă și gusturile”, povestește o tânără din Odesa, care nu și-a pierdut simțul umorului.
Marea Neagră la Odesa. Foto: Alex Buzică/RRA
Un biciclist crede că se poate ține departe de război făcând sport. ”Eu pedalez, trebuie să ne ținem corpul în formă în caz că se întâmplă ceva. În Odesa, viața nu e în general așa rea, dar acum atmosfera este un pic încordată. Normalitatea nu mai există, nu suntem într-o formă psihică foarte bună. Nu putem să dormim nici ziua și nici noaptea, alarmele sună, dar viața merge mai departe cu bune și rele. În fond, life is life”..
Centrul istoric din Odesa. Foto: Alex Buzică/RRA
Atât autoritățile, cât și locuitorii din Odesa ar vrea ca centrul orasului, Opera Nationala cât și clădirile istorice cu o arhitectura deosebită, să fie incluse pe lista UNESCO. Chiar saptamana trecută a avut loc o întâlnire între ministrul Culturii din Ucraina și reprezentanții UNESCO, pentru a face acest lucru cât mai rapid.
Presiunea războiului se resimte și la Izmail, un oraș foarte aproape de granița cu România. Totuși, oamenii nu au renunțat la plimbările în parcul central. Este o formă de normalitate, chiar dacă nimic nu mai poate fi ca înainte de război.
Video: Alex Buzica/RRA
Parcul se întinde pe câțiva kilometri și străbate centrul orașului. Înainte de izbucnirea războiului, orașul avea o populație de 80.000 de locuitori, dar azi, mulți ucraineni au venit aici din zona de vest a țării, unde sunt bombardamente. Acum, populația depășește 100.000 de locuitori.