VIDEO Curtea Constitutionala: Hotararea Senatului in cazul votului la Dan Sova este neconstitutionala/ Tariceanu: Decizia se va aplica, dar asteptam publicarea motivarii in Monitorul Oficial
Judecatorii Curtii Constitutionale au decis, miercuri, in urma unei sesizari depuse de PNL, ca hotararea Senatului in cazul votului pentru solicitarea DNA de incuvintare a arestarii lui Dan Sova, dat in 25 martie si care a provocat o intreaga saga in Senat, este neconstitutionala. PNL a sesizat, pe 23 aprilie, Curtea Constitutionala, aratand ca „Senatul trebuia sa-si asume decizia prin care incuviinteaza ori nu retinerea si arestarea preventiva a senatorului in cauza”. Presedintele CCR Augustin Zegrean declarase ca, in cazul in care se va decide ca aceasta hotarare este nevalida trebuie data o alta hotarare, deci sa se reia votul. Pe de alta parte, miercuri, Zegrean a afirmat doar ca „Senatul stie ce trebuie sa faca”.
„Nu vom indica nicio cale de urmat, pentru ca Senatul stie ce are de facut. Nu trebuie sa le spunem noi ce trebuie sa faca”, a spus Zegrean.
Hotararea a fost de altfel redactata tot in urma unei decizii a Curtii Constitutionale din 8 aprilie, dupa o sesizare a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (detalii mai jos).
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’; document.write(”); if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_auto/26a46b2f58fba99fad527d95ed9337dc/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Ce spune CCR:
In ziua de 6 mai 2015, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit. l) din Constitutia Romaniei si al art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit pentru a solutiona sesizarea formulata de un numar de 46 senatori apartinand Grupului parlamentar al Partidului National Liberal, referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Senatului nr.32 din 25 martie 2015.
In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a constatat ca Hotararea Senatului nr.32 din 25 martie 2015, prin care Senatul a constatat ca nu au fost intrunite conditiile cerute de art.24 alin.4 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si de art.173 din Regulamentul Senatului, pentru a incuviinta retinerea si arestarea preventiva a domnului senator Sova Dan-Coman, este neconstitutionala, intrucat a fost adoptata in temeiul unor dispozitii legale si regulamentare care contraveneau prevederilor art.76 alin.(2) din Constitutie.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Senatului.
Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Articolul invocat de CCR din Constitutie de refera la cvorumul necesar pentru adoptarea unei hotarari. Ce spune art. 76 alin (2) din Constitutie invocat:
ARTICOLUL 76
(2) Legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera.
***
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat la scurt timp dupa anuntul facut de Zegrean asupra acestei decizii ca asteapta publicarea in Monitorul Oficial a motivarii deciziei pana sa poata anunta ce va face Senatul in acest caz, insa ca „decizia se va aplica”.
„Indiferent care este decizia, Senatul se va conforma. Pana la publicarea motivarii Curtii in Monitorul Oficial nu pot face niciun alt comentariu. Atunci vom convoca Biroul Permanent, vom sesiza Comisia Juridica care vine cu un punct de vedere pe care il supunem plenului. Comunicatele de presa nu servesc drept comunicare oficiala. Decizia va fi pusa in aplicare,” a declarat Tariceanu.
La randul sau, liberalul Cristian Bodea, membru in Biroul Permanent, a declarat ca decizia Curtii este „o victorie a PNL si a justitiei” si a afirmat ca Tariceanu ar trebui sa isi dea demisia.
Bodea a declarat ca „PSD nu mai are de ales”, fie reinterpreteaza votul, ceea ce in opinia sa ar fi „cel mai simplu”, fie se reia votul.
Cele doua optiuni teoretice sunt acum reinterpretarea rezultatului votului dat pe 25 martie (ceea ce ar insemna ca se incuviinteaza cererea de DNA si Dan Sova este arestat preventiv) si reluarea votului.
Intrebat de dimineata daca votul din Senat ar putea fi reluat in cazul invalidarii hotararii din 25 martie, Augustin Zegrean a raspuns: ‘Daca hotararea ar fi invalidata, nu ar mai exista o hotarare si atunci ar trebui sa ia o alta hotarare’.
El a subliniat ca totdeauna CCR da hotarari „foarte clare”. De asemenea, intrebat daca crede ca senatorii au ignorat, cu buna stiinta, Constitutia, la votul din 25 martie, Zegrean a raspuns: „Nu. Nu cred. Eu mai degraba as spera ca n-au cunoscut-o”.
In 23 aprilie, viceliderul grupului PNL din Senat, Tudor Barbu, a anuntat ca liberalii depun la CCR o contestatie cu privire la hotararea adoptata in cazul Sova. Tot in 23 aprilie, presedintele CCR, Augustin Zegrean, declara ca, in cazul in care va fi declarata neconstitutionala hotararea Senatului in cazul Sova, se va relua votul si se adopta o alta hotarare.
„Voi ati vrea sa va spun acum asa: daca vine la noi dosarul acela si admitem, il aresteaza pe Sova. Nu pot sa va spun asa ceva, pentru ca nici nu-i adevarat. Deci se reia votul, se face alta hotarare”, a raspuns Augustin Zegrean cand a fost intrebat daca, in situatia in care hotararea este declarata neconstitutionala, se interpreteaza votul din 25 martie.
Hotararea care prezinta votul Senatului in cazul parlamentarului Dan Sova, redactata de Senat la solicitarea Curtii Constitutionale si semnata de presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu, a fost publicata pe 22 aprilie in Monitorul Oficial.
Hotararea are un singur articol si „constata ca nu au fost intrunite conditiile cerute de art.24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si de art. 173 din Regulamentului Senatului, pentru a incuviinta retinerea si arestarea preventiva a domnului senator Sova Dan-Coman”.
Ca urmare a deciziei CCR, Senatul avea obligatia de a redacta hotararea, de a comunica hotararea si de a o publica in Monitorul Oficial.
Intrebat daca este la latitudinea Senatului sa decida in baza carei legi – Constitutie, Regulament sau Statutul senatorilor si deputatilor – a fost luata respectiva hotarare, Zegrean a precizat: „Da, este la latitudinea lor si mai mult decat atat, acea hotarare va putea fi atacata la CCR de cei care vor considera ca este nelegala sau neconstitutionala”.
PNL a anuntat in acest context ca va ataca la CCR aceasta hotarare, atunci cand va fi publicata in Monitorul Oficial.
Votul in cazul lui Dan Sova:
Dan Sova a scapat de arestarea preventiva pe 25 martie deoarece in Senat nu s-a intrunit numarul necesar de voturi in favoarea solicitarii DNA. Din 151 de voturi exprimate, 79 voturi au fost „pentru”, „contra” 67 si 5 voturi anulate, fara a se intruni majoritatea necesara de 85 de optiuni „pentru”.
Potrivit regulamentului Senatului aflat in vigoare la acea vreme (art. 173 care a facut obiectul sesizarii senatorilor PNL), hotararile Senatului se aprobau doar daca sunt votate de majoritatea senatorilor, nu de majoritatea senatorilor prezenti la sedinta. Regulamentul a fost modificat saptamana urmatoare acestui vot.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a sustinut in mai multe randuri, inclusiv intr-o declaratie politica transmisa la cateva zile dupa controversatul vot, ca parlamentul nu a publicat niciodata in Monitorul Oficial o hotarare de neadoptare a unui proiect de lege.
„Parlamentul adopta legi, hotarari si motiuni. Dupa adoptare, acestea sunt publicate in Monitorul Oficial. Ceea ce nu se adopta, nu exista si deci nu se publica. Niciodata Parlamentul nu a publicat in MO o hotarare pentru ca nu s-a adoptat un proiect de lege sau o hotarare. Daca un proiect lege sau o initiativa este respinsa definitiv, proiectul nu mai este inaintat la promulgare si desigur nici nu poate fi contestat la CCR”, a sustinut el.
Acelasi lucru a fost sustinut si de senatorul Serban Nicolae la sedinta CCR, unde a fost desmenat sa reprezinta Senatul. „Senatul adopta legi, hotarari si motiuni, nu resping. De altfel, nici la respingerea unei legi, a unei motiuni, nu exista o hotarare de respingere. Nu poti sa produci efecte printr-un act care nu exista. Nu a existat nici la Adrian Nastase, nici la Laszlo Borbely un act juridic redactat si publicat in Monitorul Oficial, prin care Camera sa respinga o solicitare”, a mai spus Nicolae,
In plus, marti, cu o zi inainte de discutarea de catre CCR a acestor sesizari, plenul reunit al celor doua camere ale parlamentului a adoptat schimbarea legii statutului deputatilor si senatorilor, punand-o in acord cu Constitutia..