Sari direct la conținut

VIDEO ​De ce [nu] suntem fericiti. Despre sistemul imunitar al psihicului si simulatorii de experienta, cu psihologul Dan Gilbert

MedLive.ro
Dan Gilbert, psiholog Harvard University, Foto: Vimeo
Dan Gilbert, psiholog Harvard University, Foto: Vimeo

Din perspectiva evolutiei, doua milioane de ani nu inseamna nimic. Cu toate acestea, in ultimele doua milioane de ani creierul uman aproape si-a triplat masa, pornind de la cele sase sute de grame ale stramosului nostru, Homo Habilis (omul indemanatic), si ajungand la o halca de aproape un kilogram si jumatate pe care fiecare dintre cei de aici o poarta intre urechi. Ce are un creier mare incat natura sa tina mortis ca fiecare dintre noi sa aiba unul?, se intreaba Dan Gilbert, psiholog si profesor la Universitatea Harvard, autor al cartii Stumbling on Happiness. Intr-o conferinta TED 2004, Dan Gilbert contesta ideea ca vom fi nefericiti daca nu obtinem ce ne dorim. Un soi de sistem imunitar al psihicului nostru ne permite sa fim cu adevarat fericiti, chiar si atunci cand lucrurile nu functioneaza pe fagasul pe care l-am planuit, spune Gilbert.

Citeste tot articolul, vezi VIDEO si comenteaza pe MedLive.ro.

  • Argumentele neuro: Cortexul pre-frontal permite fiintei umane sa treaca prin diverse experiente la nivel mental, inainte sa le incerce in viata reala.

Un producator de inghetata, de exemplu, nu vinde inghetata de ficat cu ceapa. „Nu pentru ca ar fi fabricat-o, ar fi incercat-o si s-ar fi scarbit. Ci pentru ca, fara sa te ridici de pe scaun, poti simula acea aroma si poti spune bleah inainte sa fabrici inghetata.”

  • De ce ne gandim la ce este mai rau. Prejudecata impactului
  • Sistemul imunitar al psihicului. Un sistem de procese cognitive, in mare parte procese cognitive non-constiente, care ii ajuta sa-si schimbe vederile lor asupra lumii, astfel incat ei sa se simta mai bine in lumile in care se gasesc.
  • Noi sintetizam fericirea, dar credem ca ea e un lucru care poate fi gasit.
  • Liberul arbitru, libertatea de a alege
  • Accepta lucrurile pe care nu le poti schimba:

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro