VIDEO Dezastru piscicol major în sudul Ucrainei după spargerea barajului
Șeful Statului Major Andrii Yermak a numit scena din satul Marianske o „plagă în masă cu pești” cauzată de „distrugerile teroriste” rusești, potrivit Sky News.
Peștele nu poate fi consumat din cauza riscului de substanțe chimice periculoase, agenți patogeni și paraziți, a avertizat Ministerul ucrainean al Sănătății.
Imaginile fac ecoul cuvintelor consilierului prezidențial principal Mikhailo Podoliak, care a prezis ieri că „un dezastru ecologic global se desfășoară acum și mii de animale și ecosisteme vor fi distruse în următoarele ore”.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a catalogat deja spargerea barajului drept o „catastrofă ecologică”.
Dnipropetrovsk region – a mass plague of fish due to the terroristic destruction of Kakhovka HPP by the Russians. pic.twitter.com/RlFX34bzVJ
— Andriy Yermak (@AndriyYermak) June 7, 2023
Aria distrugerilor provocate de explozia barajului din Nova Kahovka din regiunea Herson este comparabilă cu întregul teritoriu al Lituaniei. În același timp, din cauza consecințelor pentru mediu, evenimentul poate fi calificat drept „cea mai mare catastrofă tehnogenă din ultimii zeci de ani”.
Acestea sunt opiniile lui Viaceslav Potapenko, directorul Institutului de Economie Verde din Ucraina și reprezentant al Institutului Național de Cercetări Strategice de la Kiev.
După distrugere, un val imens de apă s-a rupt jos, pe Nipru, pe lângă faptul că sunt inundate câmpiile orașului Herson, mai ales în partea stângă. Este clar că se distrug ecosisteme, pot muri oamenii. Dacă e să vorbim despre consecințele ecologice, această apă ajunge în liman și ulterior – în Marea Neagră.
În locul de ieșire spre Marea Neagră se află o rezervație naturală de nivel internațional, unde sunt mai multe specii de păsări călătoare. Evident că totul se distruge. Și nu este clar când aceste ecosisteme vor putea fi restabilite pe deplin.
Dar acesta nici pe departe nu este cel mai grav lucru. Printre alte consecințe – scăderea nivelului apelor subterane, mai multe localități vor rămâne fără sursa de bază a apei potabile. Mai mulți pești și alte vietăți din acest rezervor vor pieri și se vor descompune. Din această cauză, vara, există riscul apariției unor boli și pericol epidemiologic, explică Viaceslav Potapenko.
- EXCLUSIV Ar putea fi afectată și România de explozia barajului din Nova Kahovka? – interviu cu un expert din Ucraina