VIDEO Dmitri Muratov, laureatul premiului Nobel pentru Pace, rar apel către liderii occidentali: „Trebuie făcut urgent, altfel timpul se scurge”
Jurnalistul rus Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, le-a cerut liderilor străini să faciliteze schimbul deținuților politici care se află în Rusia, într-un rar apel lansat miercuri, publicat în format video, scrie joi The Moscow Times.
„Să începem să facem schimb de civili închiși pe baza unor acuzații motivate politic. Mulți dintre ei pur și simplu nu vor supraviețui (în închisoare)”, a spus Muratov, într-o înregistrare video de 20 de minute, pe platforma YouTube.
„Să schimbăm deținuții (politici) ruși cu susținători ai Russkiy mir aflați în închisorile ucrainene. Acest lucru trebuie făcut urgent, deoarece timpul se scurge”, a adăugat jurnalistul, referindu-se la conceptul imperialist al Rusiei privind „lumea rusă”.
Muratov a avertizat, de asemenea, publicul că actele de teroare politică din Rusia sunt acum comise în aer liber și că turnătorii pro-Kremlin „mențin întreaga țară în stare de frică”.
„Cu cât o persoană arată mai multă cruzime, cu atât mai mult se consideră acum un patriot. (În Rusia) cruzimea a devenit sinonimă cu cuvântul «patriotism»”, a mai afirmat jurnalistul.
Apelul lui Muratov vine în contextul în care susținătorii politicianului rus de opoziție Vladimir Kara-Murza, spitalizat pentru un „examen medical” inexplicabil săptămâna trecută, trag un semnal de alarmă cu privire la afecțiunile de care suferă și care îi pun viața în pericol.
Aliații celui mai cunoscut critic al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, au susținut, anterior în cursul acestui an, că opozantul a murit în închisoarea din Arctica cu doar câteva zile înainte de un schimb de deținuți planificat între Moscova și guvernele occidentale.
Muratov este cofondator al principalului ziar independent din Rusia, Novaia Gazeta, și a obținut în urmă cu trei ani Premiul Nobel pentru Pace, alături de Maria Ressa din Filipine, pentru eforturile lor în lupta pentru libertatea de exprimare.
Muratov a primit, între timp, infama etichetă de „agent străin”.
Sistemul judiciar rus, comparat cu Germania nazistă
Disidentul încarcerat Oleg Orlov a comparat joi actualul sistem judiciar al Rusiei cu Germania nazistă, într-un discurs prin videoconferinţă la procesul său de apel privind sentinţa sa de doi ani şi jumătate de închisoare pentru opoziţia faţă de conflictul din Ucraina.
Un veteran al Memorial, ONG-ul co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2022 şi dizolvat de instanţele ruse, acest activist renumit în vârstă de 71 de ani a ales, spre deosebire de mulţi alţi critici ai Kremlinului, să rămână în Rusia pentru a „continua lupta” împotriva lui Vladimir Putin, notează agențiile AFP și Agerpres.
La sfârşitul lunii februarie, el a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru denunţarea repetată a ofensivei militare lansate de trupele ruse în Ucraina în februarie 2022.
„Au distorsionat, pervertit şi, în cele din urmă, au dus la distrugerea totală a justiţiei şi a legii”, a declarat Orlov, potrivit unui jurnalist al AFP prezent la tribunalul din Moscova, citând cuvintele rostite de avocatul american Telford Taylor la procesele de la Nurnberg care i-au judecat pe principalii lideri nazişti după cel de-Al Doilea Război Mondial.
„Aceste cuvinte sunt remarcabil de potrivite pentru a caracteriza starea actuală a sistemului judiciar rus”, a denunţat el la sfârşitul audierii, pe care o urmăreşte de la distanţă din celula sa din Syzran, la aproximativ 900 km sud-est de Moscova.
Instanţa examinează de joi dimineaţă apelul său, chiar dacă persoana în cauză nu îşi face iluzii cu privire la rezultatul dezbaterilor. „Nu regret nimic şi nu mă dezic de nimic”, a repetat el.
„Ei au făcut din sistemul judiciar o parte integrantă a dictaturii. Tribunalele pe care le-au creat şi condus au fost supuse doar dictatelor politice ale regimului. Au abolit orice aparenţă de independenţă judiciară”, a continuat Oleg Orlov prin videoconferinţă, citându-l în continuare pe Telford Taylor.