Sari direct la conținut

Opozantul rus Vladimir Kara-Murza, transferat într-un spital penitenciar din cauza unei boli provocate de cele două tentative de otrăvire, spune soția sa

HotNews.ro
Politicianul rus de opoziție Vladimir Kara-Murza, care ispășește în prezent o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru trădare, a fost transferat la un spital penitenciar, a declarat vineri soția sa Evghenia într-o postare pe X, relatează Reuters.
Vladimir Kara-Murza, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Vladimir Kara-Murza, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Kara-Murza, în vârstă de 42 de ani, născut la Moscova, care are atât pașaport rusesc, cât și britanic, a fost închis anul trecut după ce a condamnat în repetate rânduri războiul Rusiei în Ucraina și a făcut lobby pentru sancțiuni occidentale împotriva Moscovei.

Soția lui spune că suferă de o afecțiune a sistemului nervos după ce a supraviețuit a două tentative de otrăvire și și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la sănătatea lui în închisoare.

„Suferă de polineuropatie, boală cauzată de două intoxicații grave, care este inclusă în lista bolilor care împiedică executarea unei pedepse”, a mai scris soția sa pe X.

Potrivit acesteia, avocații nu au voie să îl vadă. 

Vladimir Kara-Murza, jurnalist și politician, a fost transferat joi seară colonia de maximă securitate IK-6 din Omsk la Spitalul Regional FKLPU 11 al Serviciului Federal de Penitenciare al Rusiei din regiunea Omsk.

Colonia de maximă securitate IK-6 din Omsk a fost locul în care a fost închis și regretatul opozant rus Alexei Navalnîi din 2022 până în decembrie 2023, când a fost mutat în „Lupul polar”, o închisoare dură de lângă Cercul Arctic, unde a și murit.

Într-un discurs adresat parlamentarilor din statul american Arizona în martie 2022, la câteva săptămâni după ce Rusia a lansat invazia Ucrainei, Vladimir Kara-Murza a acuzat „regimul dictatorial de la Kremlin” că a comis „crime de război”

Cine este Vladimir Kara-Murza

Istoric ca educație, el a avertizat în mod repetat liderii occidentali să nu stea „liniștiți” cu privire la Putin, comparându-l pe Putin cu dictatorul italian fascist Benito Mussolini. Kara-Murza a jucat un rol esențial în a convinge Congresul SUA să adopte sancțiuni împotriva oligarhilor ruși, mare parte dintre ei apropiați ai lui Putin.

Kara-Murza a fost internat în stare gravă în 2015 și 2017, în urma unor tentative de otrăvire în timp ce se afla în Rusia. A suferit diferite afecțiuni și a fost nevoie de terapie ca să poată merge pe propriile picioare.

Autoritățile americane au investigat bolile de care a suferit, confirmând că e vorba de otrăviri intenționate, au arătat documentele Departamentului de Justiție, scrie Europa Liberă.

Kara-Murza a continuat să încurajeze Statele Unite să crească numărul de ruși care fac obiectul sancțiunilor, sugerând ca acestea să vizeze rușii corupți „fără a ține cont de rang sau influență.”

Cu o lună înainte de cea de-a doua presupusă otrăvire a lui Kara-Murza, în februarie 2017, președintele de atunci Barack Obama a impus sancțiuni lui Aleksandr Bastrykin, prietenul lui Putin, care, a jucat un rol major în represiunea opoziției.

Kara-Murza a fost activ politic încă de când era adolescent. În 2000, în timp ce studia în Regatul Unit, a devenit consilier al lui Nemțov, un vicepreședinte al camerei inferioare a parlamentului, care fusese guvernator regional și fusese prim-viceprim-ministru sub președintele Boris Elțin.

Nemțov, care a condus Uniunea Forțelor Dreapte (SPS), o coaliție de partide democratice, și-a pierdut locul la alegerile parlamentare din 2003, deoarece Putin a folosit din ce în ce mai mult controlul asupra statului, inclusiv asupra mass-media, pentru a înlătura opoziția.

Kara-Murza a rămas aproape de Nemțov, până la uciderea acestuia în februarie 2015. Nemțov era în plin proces de organizare a unui protest împotriva confiscării de către Rusia a regiunii Crimeea a Ucrainei când a fost împușcat pe un pod lângă Kremlin.

Kara-Murza a participat activ la protestele care au izbucnit la Moscova în urma alegerilor parlamentare din 2011, pe care criticii Kremlinului le-au criticat ca fiind fraudate. Protestele au fost la acea vreme cele mai mari din Rusia de când Putin a venit la putere în 1999.

Ulterior s-a alăturat organizației „Rusia deschisă”, care promovează societatea civilă și democrația. ONG-ul fusese înființat de Mihail Hodorkovski, un magnat al petrolului și oponent convins al lui Putin, care a fost închis timp de 10 ani pentru acuzații de evaziune fiscală.

Tânărul Kara-Murza a lucrat ca reporter pentru diverse ziare rusești la începutul anilor 2000, obținând un master în istorie la Universitatea Cambridge. Ulterior s-a mutat la Washington, unde a ocupat funcția de șef de birou pentru o companie de media de limba rusă. A deținut această funcție până în 2012.

În timpul petrecut la Washington, Kara-Murza a dezvoltat relații strânse cu oficialii americani, inclusiv cu senatorul John McCain (republican-Arizona), unul dintre cei mai înverșunați critici ai lui Putin și cu senatorul Roger Wicker (republican-Mississippi).

Kara-Murza a continuat să vorbească împotriva represiunii în creștere din interiorul Rusiei și a condamnat deschis invadarea Ucrainei de către Moscova chiar și după ce Kremlinul a scos în afara legii astfel de critici.

În aprilie 2022, el a fost arestat și acuzat că a răspândit „informații false” despre Forțele Armate Ruse. Apoi, în august, autoritățile ruse au adăugat acuzația de implicare într-o organizație „indezirabilă”, urmată două luni mai târziu de acuzația de trădare.

El a descris procesul său –desfășurat cu ușile închise – ca unul similar cu cele din anii 1930 sub dictatorul Stalin. Murza e convins „că va veni ziua când întunericul peste țara noastră se va risipi”.

Citește și:

Soția lui Kara-Murza, despre situația opozanților ruși încarcerați ca urmare a morții lui Navalnîi: „Multe vieți sunt în pericol”

INTERVIURILE HotNews.ro