VIDEO Dorel Sandesc, secretar de stat: In 10 ani toate spitalele regionale din Romania vor fi depasite tehnic. Nicolae Marcu, director MedLife: Exista semnificative inegalitati legislative intre spitalele private si cele de stat
Parteneriatul public-privat poate furniza solutii foarte utile sistemului medical romanesc – acesta este punctul in care converg opiniile secretarului de stat din Ministerul Sanatatii, Dorel Sandesc, si ale directorului general Medlife, Nicolae Marcu. Dar in privinta unor probleme actuale, precum modelul de finantare a spitalelor sau statutul medicilor rezidenti, lucrurile sunt mai nuantate. Cei doi medici, astazi lideri importanti in sistemul public si cel privat de sanatate, au discutat intr-un interviu HotNews despre relatia dintre medicina privata si cea publica si au raspuns intrebarilor cititorilor.
CELE MAI IMPORTANTE DECLARATII
- Dorel Sandesc, secretar de stat: Sunt un mare sustinator al parteneriatului public-privat in sanatate. Nicolae Marcu, director Medlife: Situatia e nedreapta pentru pacientii care, platind asigurarile sociale, ar dori sa beneficieze si de decontare la privat.
- Guvernul a format un grup de lucru pentru incurajarea introducerii asigurarilor complementare, private.
- Modul de organizare a rezidentiatului va ramane neschimbat in acest an. Medicii rezidenti vor putea efectua stagii si in cadrul spitalelor private, cu acordul coordonatorului de rezidentiat.
- Aducerea un profesor, punctual pentru pacientii pe care-i are la stat, nu este o politica corecta pentru un spital privat.
In interviul video puteti urmari si raspunsurile invitatilor la intrebarile cititorilor HotNews (imagine: Laurentiu Colintineanu).
Puteti citi in continuare extrase din interviu:
Dorel Sandesc: Cel mai mare avantaj al spitalelor publice este ca li se asigura, atunci cand au probleme economice, compensarea arieratelor, a datoriilor. Acest lucru e util caci aceste servicii nu pot fi intrerupte, dar poate favoriza un management inadecvat.
Dezavantajul este ca spitalul public trebuie sa primeasca absolut tot ca patologie si, de multe ori, primeste cazuri de la spitalele private atunci cand cazurile devin foarte complexe. O anumita zona a ingrijirii medicale nu este acoperita financiar adecvat de sistemul de decontari.
Nicolae Marcu: Pentru un spital de stat cel mai mare avantaj este legislatia, apoi finantarea si distributia teritoriala. In lume, granitele dintre privat si stat se sterg incet-incet. Pentru un spital privat managementul este cel mai mare avantaj: acesta poate decide aproape tot in cadrul legislativ. Poate sa angajeze, poate sa-si muleze sectiile in functie de necesitatile de piata, nu este obligat sa sustina un spital complex, cu toate specialitatile.
Dorel Sandesc: Eu sunt unul din cei mai mari sustinatori ai parteneriatului public-privat. In medicina acest model poate lua cele mai avantajoase forme.
TREBUIE SA EXISTE O DELIMITARE NETA INTRE MEDICINA DE STAT SI MEDICINA PRIVATA?
Dorel Sandesc: Eu nu sunt de acord cu o astfel de atitudine, ca privatul e privat si ca fondurile publice sunt doar pentru spitalele publice. Ar fi o greseala strategica sa delimitam in acest fel: fonduri publice pentru spitale publice, iar spitalele private sa se descurce. Pentru ca orice sursa de finantare este binevenita, cu atat mai mult intr-o tara cu o finantare inadecvata a sistemului medical ca a noastra, pentru a rezolva rapid multiplele probleme pe care le avem.
Nicolae Marcu: Ostilitatea autoritatilor fata de sistemul privat a mai disparut. Dar sigur, sunt diferende mai ales pe zona de finantare, unde intram putin in coliziune. Si e nedrept pentru pacient: pacientul, platind asigurarile sociale, ar dori sa beneficieze si de decontare la privat. Se poate, dar exista o limitare pana la urma fireasca intr-un stat care nu e la fel de potent ca statele vestice.
Ce credeti despre ping-pongul prin care un medic isi trimite pacientul din spitalul public in clinica privata si, cand apare ceva mai complex sau mai putin profitabil, pacientul e tranferat inapoi in spitalul de stat?
Nicolae Marcu: Nu este un mecanism corect, sunt total impotriva. Furnizorii mari incearca sa-si creeze propriul corp medical, propria identitate. Goana de a aduce un profesor punctual pentru pacientii pe care-i are la stat nu este o politica corecta pentru un spital privat. Daca spitalul privat, intr-un anumit moment, beneficiaza de o tehnologie superioara care face bine pacientului, as putea intelege. A trimite pacientul la stat in momentul in care cazul te depaseste este o zona foarte fina. Transferam un pacient la stat doar daca acolo sansele lui sunt mai mari. La Medlife, in ultimii trei ani poate am trimis doi pacienti la stat.
Dorel Sandesc: Fenomenul este la limita legalitatii si face deservicii atat spitalului public, dar si sectorului privat. Nu e corect si acceptabil ca un pacient sa ajunga la clinica privata in aceeasi zi dupa ce a fost consultat la stat. Medicul va trebuie sa explice de ce s-a intamplat asta. Se intampla de multe ori ca privatul sa vampirizeze zonele profitabile, nu privatul serios. Va dau exemplul maternitatilor private, cu conditii de lux, care nu prea preiau cazurile nou-nascutilor cu probleme si din cauza asta sectiile de prematuri din spitalele publice sunt blocate. Nu mai avem locuri. Pe cand maternitatile private trateaza doar patologia necomplicata.
DESPRE MEDICII REZIDENTI
Nicolae Marcu: Ne dorim foarte mult ca medicii rezidenti sa poata lucra, cu voia catedrelor respective, si in spitalul privat. Nu este cu nimic mai prejos un spital privat, din punct de vedere al educatiei, decat unul de stat. Incercam sa legam contractele pe care le incheiem cu medicii nostri de performanta: si cantitate, si calitate dar foarte mult relatia cu pacientul. Nu doar cum a operat, dar cum a relationat cu pacientul.
Dorel Sandesc: In proiectul de lege aflat acum in Parlament un articol prevede ca medicii rezidenti pot desfasura stagii de pregatire in cadrul rezidentiatului si in alte spitale decat cele universitare, cu acordul coordonatorului de rezidentiat. De multe ori, clinicile universitare sunt supra-aglomerate, mai exista mentalitati feudale in care seful de clinica e sef de trib.
Concursul de intrare in rezidentiat ramane la fel, va fi organizat tot de Ministerul Sanatatii si trebuie asigurata o coordonare nationala. Exista curricule europene de pregatire in fiecare specialitate si vom racorda programele noastre de rezidentiat la ele.
ASIGURARI MEDICALE PRIVATE – CAND?
Dorel Sandesc: Am infiintat recent un grup de lucru in care sunt prezenti reprezentanti ai Societatii Asiguratorilor si Reasiguratorilor, din partea Ministerului Sanatatii, a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a ASF-ului si Scoala Nationala de Management. Acest grup de lucru va aborda si analiza subiectul asigurarilor complementare, suplimentare, private. Scopul lui este sa gasim calea de a incuraja [asigurarile complementare].
Nicolae Marcu: Noi nu am mers deocamdata in aceasta directie, proiectul nostru este legat tot de corporatii si de abonamente. Pentru sistemul medical actual zona de mentinere a abonamentelor, cum este tendinta in fostul bloc sovietic, este ok. Tinta noastra este sa reusim sa stergem aceasta granita privat-stat pentru ca egalitatea legislativa este vitala pentru noi. Exista in prezent zone de semnificative inegalitati. Daca o companie privata construieste de la zero inca cinci spitale, contractul pe internare continua poate creste doar cu 25%. Asta va frana dezvoltarea companiilor private pe o perioada indefinita.
Dorel Sandesc: Acum, cu fonduri europene, sunt prevazute pentru constructie doar trei spitale regionale. Si acolo tot nu sunt fonduri suficiente. Dar si celelalte mari centre regionale au toate nevoie de noi spitale. In 10-15 ani toate spitalele regionale din Romania vor fi depasite tehnic, material. Si atunci nu avem alta alternativa [decat parteneriatul public-privat].
In ce stadiu este legea care permite medicilor sa ofere consultatii/operatii private intr-un spital de stat?
Dorel Sandesc: Legea este in Parlament, unde am avut miercuri primele discutii. (…) Pacientul, ca asigurat, va putea alege gratuit ce spital doreste si va fi tratat gratuit de medicul de serviciu care l-a internat prin policlinica sau prn garda. Dar va putea opta in mod expres pentru un anume expert, daca pacientul il doreste pe acel expert, printr-o relatie contractuala de tip onorariu. Daca pacientul isi va alege un medic expert contra unui onorariu, atunci societatea [de asigurari] va putea zice “da, eu nu pot sa-ti dau plicul sa-l dai la negru, dar iti pot oferi in asigurarea mea [un astfel de serviciu]”.
Pentru a nu crea impresia ca acesti medici [experti] vor fi accesibili exclusiv pacientilor cu posibilitati financiare, se va limita la un procent de 50% [pacienti tratati gratuit, in contul asigurarii de stat] – 50% pacienti tratati in sistem onorariu. Nu medicii care acum castiga bine neoficial vor beneficia de acest sistem. Ei vor castiga mai putin, dar vor castiga in demnitate, in transparenta, in fiscalizare. Foarte multi doresc sa iasa din aceasta zona de vulnerabilitate.
Cum vor fi afectate marile spitale private de intrarea in vigoare a acestei legi? Vor trebui sa-si regandeasca politica de resurse umane?
Nicolae Marcu: Din punct de vedere al competitiei e un lucru care ne da de gandit, dar din punctul de vedere al firescului este bine ca un spital de stat sa aiba dotare cat mai buna, medicii din spitalul de stat sa lucreze acolo pe timpul alocat contractual. Noi trebuie sa aducem inca un nivel superior. Poate vom aduce o alta tehnologie, va fi un efort financiar. Poate vom aduce viteza, care este foarte importanta cand ai o afectiune si trebuie sa astepti. Poate vom aduce o platforma de interactiune mult mai buna.
Ce stimulent va avea un chirurg care va putea opera dupa-amiaza in regim privat intr-un spital de stat, ce stimulent va avea sa mai lucreze si in spitalul privat?
Nicolae Marcu: Este strict dependent de ce va insemna zona de taxe si impozite pentru medicul respectiv si ce va insemna acoperirea contractuala de catre stat. Daca va opera sub acoperire contractuala de catre stat va fi o problema pentru noi. Si trebuie sa gandim cum vom face pentru ca noi avem o limitare.
Dorel Sandesc: Dar nu acesta este spiritul legii. Activitatea de tip privat nu o va desfasura ca angajat al spitalului. Medicul va fi un partener legal constituit, societate medicala, SRL, care asa cum intra intr-un contract cu un spital privat utilizandu-i facilitatile contra unei taxe, va intra si cu acel spital public. Nu cred ca va reprezenta o mare amenintare pentru spitalele private.
Nicolae Marcu: Nu este o mare amenintare.
Vom mai vedea medici cu experienta care vor lucra in acelasi timp si intr-un spital de stat si intr-unul privat?
Nicolae Marcu: Este posibil, dar fara decontare cu CNAS. In timpul liber va alege ce este mai confortabil, si profesional, nu doar financiar.
Dorel Sandesc: Nu toate spitalele vor putea oferi asta. Nu foarte multe spitale publice au capacitatea sa ofere niste conditii comparabile de confort, siguranta, curatenie, comparabile cu spitalele private. Vor fi cateva. Dar e important ca acele cateva sa o aiba.