VIDEO Efectul fenomenului climatic El Nino asupra Americii: Furtuni de zapada in SUA, canicula fara precedent in Rio, seceta in Ecuador
Furtuni de zapada in Statele Unite, canicula in Brazilia, inundatii ucigatoare in Mexic, seceta in Ecuador: catastrofele par sa se acumuleze pe continentul american, unde meteorologii arata cu degetul spre fenomenul climatic „el Nino”, relateaza AFP.
Aceasta reincalzire ciclica a apelor Pacificului ecuatorial, care este insotita de manifestari atmosferice neobisnuite in intreaga lume, si-a facut reaparitia in iunie anul trecut si ar trebui sa persiste pana la finele lui martie, potrivit expertilor.
In imaginile administratiei americane pentru oceane si conditii atmosferice, „el Nino” apare sub forma unei mase rosii, sinonima cu temperaturi ridicate, care se intinde de-a latul Pacificului, din Australia pana in America Centrala.
El Nino modifica regimul vanturilor si al curentilor in Pacific, presiunea atmosferica se majoreaza in vestul oceanului si scade in est, iar apele calde din vest migreaza spre coastele Perului, bulversand climatul. El este urmat de un fenomen opus – la Nina.
Din Alaska si pana in Tara de Foc, fenomenul se traduce in aceste saptamani prin conditii meteorologice extreme.
Astfel, locuitorii din New York si din Washington s-au trezit sub un munte de zapada, care a antrenat anularea zborurilor si inchiderea scolilor, a cladirilor publice si a cartierului general al ONU.
Rio se confrunta cu un val de caldura fara precedent in ultimii 50 de ani
Rio de Janeiro se confrunta cu un val de caldura fara precedent in ultimii 50 de ani, temperaturile depasind 40 de grade Celsius, potrivit Institutului national de meteorologie (Inmet) preluat de AFP.
Din cauza umiditatii, temperatura resimtita de corpul uman echivaleaza cu peste 50 de grade – mai puternica decat in desertul Sahara, sustin meteorologii brazilieni.
„Valul de caldura care traverseaza Rio poate fi considerat istoric. Februarie este cea mai calduroasa luna din ultimii 50 de ani”, precizeaza Inmet. Temperaturile sunt cu sase grade peste media obisnuita a verii.
Marti, din cele 3.258 de statii ale Organizatiei meteorologice mondiale, doar una afisa o temperatura superioara: 46,3 grade in Ada, un oras din estul une Ghanei. In Sahara, termometrele indicau 33 de grade.
Cea mai mare problema este umiditatea: cu cat aceasta este mai mare, cu atat temperatura resimtita de corpul uman este mai ridicata, explica Giovanni Dolif, de la Inmet.
Cele mai pesimiste previziuni spun ca, in 2100, temperaturile in Rio vor oscila intre 44 si 45 de grade, afirma un alt meteorolog, Lincoln Alves.
Fenomenul climatic „el Nino” contribuie la incalzirea oceanului Atlantic, care provoaca ploi excesive in sudul tarii si in Sao Paulo, impiedicand in acelasi timp formarea de nori la Rio de Janeiro. Aceasta situatie urmeaza sa se mentina si in zilele urmatoare, cand va incepe celebrul carnaval brazilian.
In cautarea unui strop de racoare dupa caldura torida a zilei, brazilienii merg la plaja seara, dupa serviciu, pentru a face baie in ocean la lumina lunii.
32 de oameni, cu varsta peste 50 de ani, si-au pierdut viata in urma caniculei.
Seceta si inundatii
Dar restul Americii Latine se confrunta cu inundatii. In statul brazilian Sao Paulo, vecin cu Rio, ploile aproape neintrerupte au ucis peste 70 de oameni de la sfarsitul lui decembrie.
In Mexic, ploile neobisnuit de puternice pentru acest sezon au facut 42 de victime in vestul tarii.
In Bolivia, ploile au ucis zece persoane, 22.000 de oameni fiind sinistrati, in timp ce in Peru autoritatile au fost obligate sa realizeze un pod aerian fara precedent pentru a evacua 3.500 de turisti blocati in apropierea ruinelor de Machu Picchu.
Starea de urgenta a fost declarata si in Buenos Aires, unde este posibila o revarsare a fluviului Parana.
In schimb, nordul Americii de Sud se confrunta cu o seceta neobisnuita. Ecuatorul se afla in fata celei mai grave secete din ultimii 40 de ani iar in Venezuela presedintele Hugo Chavez a decretat starea de urgenta, dupa ce trei hidrocentrale, care asigura in mod normal 70% din productia tarii, functioneaza la turatia minima, din cauza lispei de apa.