Sari direct la conținut

VIDEO Erdogan dezlănțuit la un uriaș miting pro-palestinian: „Israelul este un ocupant. Vom declara Israelul criminal de război” / Israelul își recheamă diplomații din Turcia

HotNews.ro
Erdogan, la mitingul pro Palestina, Foto: Yasin AKGUL / AFP / Profimedia
Erdogan, la mitingul pro Palestina, Foto: Yasin AKGUL / AFP / Profimedia

Președintele Tayyip Erdogan s-a adresat sutelor de mii de susținători la unul dintre cele mai mari mitinguri pro-palestiniene de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, curtându-și baza politică islamistă cu o zi înainte de centenarul republicii seculare a Turciei, potrivit Reuters.

„Israelul comite în mod deschis crime de război de 22 de zile, dar liderii occidentali nu pot nici măcar să ceară Israelului o încetare a focului, darămite să reacționeze la aceasta”, a declarat Erdogan în fața mulțimii din Istanbul, care flutura steaguri palestiniene.

„Vom spune întregii lumi că Israelul este un criminal de război. Facem pregătiri pentru asta. Vom declara Israelul un criminal de război”, a spus el.

Într-un discurs de o oră, Erdogan a mai spus și-a repetat afirmația că Hamas nu este o organizație teroristă, descriind Israelul ca fiind un ocupant.

UPDATE Israelul își recheamă diplomații din Turcia

Ministrul de externe al Israelului a rechemat diplomați din Turcia, în contextul în care relațiile dintre cele două țări se înrăutățesc. Eli Cohen a mai spus că Israelul își va evalua relațiile cu Turcia. Având în vedere declarațiile grave venite din Turcia, am ordonat întoarcerea reprezentanților diplomatici de acolo pentru a efectua o reevaluare a relațiilor dintre Israel și Turcia”, a declarat el.

Turcia a condamnat moartea civililor israelieni cauzată de raidul Hamas din 7 octombrie în sudul Israelului, care a provocat moartea a 1.400 de persoane, dar Erdogan a numit săptămâna aceasta grupul militant palestinian „luptători pentru libertate”.

De asemenea, el a criticat sprijinul necondiționat al unor națiuni occidentale pentru Israel, atrăgând reproșuri dure din partea Italiei și a Israelului.

Spre deosebire de mulți aliați din NATO, de Uniunea Europeană și de unele state din Golf, Turcia nu consideră Hamas o organizație teroristă.

Ea găzduiește de mult timp membri ai acesteia, susține o soluție cu două state și s-a oferit să joace un rol în negocierea eliberării ostaticilor răpiți de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie.

Analiștii politici au declarat că Erdogan a dorit să își întărească criticile la adresa bombardamentelor Israelului asupra Fâșiei Gaza și să umbrească sărbătorile de duminică, care marchează rădăcinile seculare ale Turciei.

Sinan Ulgen, fost diplomat turc și director al Centrului pentru Studii Economice și de Politică Externă, un think-tank cu sediul la Istanbul, a declarat că înrăutățirea crizei umanitare din Gaza și presiunea exercitată de aliații politici l-au determinat pe Erdogan să își ascută retorica.

Turcia „își va proteja principiile și le va împărtăși cu comunitatea internațională, dar trebuie să facă acest lucru cu o diplomație mai delicată dacă se așteaptă să joace un astfel de rol diplomatic”, a declarat Ulgen.

Șefii partidelor naționaliste și islamiste aliate – care l-au ajutat pe Erdogan să obțină victoria în alegerile strânse din luna mai – au participat la mitingul de pe vechiul aeroport din Istanbul.

Erdogan a criticat partidele de opoziție pentru că nu l-au numit pe Netanyahu „terorist” și pentru că au folosit același termen cu referire la Hamas.

Mitingul lui Erdogan, menită să umbrească legenda lui Ataturk

Erdogan îi invitase pe toți turcii să participe la mitingul la care a spus că „doar steagul nostru și cel al Palestinei vor flutura”. Partidul său AK, cu rădăcini islamiste, prezisese că vor veni peste un milion de persoane.

Cea de-a 100-a aniversare a Turciei moderne are loc duminică, când titlurile ziarelor ar putea fi dominate de știrile despre mitingul de sâmbătă, mai degrabă decât de sărbătorirea fondatorului republicii, Mustafa Kemal Ataturk, spun analiștii.

Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei, și partidul său AK au erodat sprijinul pentru idealurile occidentale ale lui Ataturk, care este venerat de majoritatea turcilor. În ultimii ani, portretele lui Erdogan au apărut alături de cele ale lui Ataturk pe clădirile guvernamentale și școli.

„Simbolismul este clar și nimeni din Turcia nu ignoră acest lucru – că mitingul pro-palestinian va umbri probabil sărbătorirea centenarului republicii seculare”, a declarat Asli Aydintasbas, cercetător invitat la Brookings Institution, cu sediul la Washington.

Ea a afirmat că, deși comentariile lui Erdogan despre Hamas reflectă poziția de lungă durată a Ankarei, acesta a urmărit să beneficieze de sentimentul anti-israelian pe plan intern și „să consolideze conservatorii sunniți din Turcia”.

Guvernul a declarat că conflictul dintre Israel și Hamas nu va restricționa sărbătorirea celei de-a 100-a aniversări, pentru care a organizat evenimente în întreaga țară. (Reuters)

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Israel LIVETEXT pe HOTNEWS.RO

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro