Sari direct la conținut

VIDEO Fost agent FBI: "Daca stii cum functioneaza creierul, atunci intelegi comportamentul uman"

HotNews.ro

Joe Navarro este fost agent FBI de contraspionaj, expert in interpretarea comportamentului uman. Este profesor la Universitatea Saint Leo si al Academiei FBI si a scris mai multe carti despre comunicarea nonverbala. S-a aflat in Romania pentru a sustine un workshop despre secretele comunicarii nonverbale. HotNews.ro a stat de vorba cu Navarro despre indiciile pe care le transmite corpul uman si lucrurile pe care ar trebui sa le aiba in minte oamenii de afaceri in momentul in care se duc la o intalnire de afaceri.

HotNews.ro: Cum a ajuns un agent FBI sa predea comunicare nonverbala?

Joe Navarro: E o intrebare foarte buna. Predam de pe vremea cand eram agent FBI la academia FBI. Si faceam si cercetare in perioada in care predam. Si am aflat ca majoritatea studiilor despre comunicarea nonverbala au fost realizate in universitati. Aveam nevoie de ceva mai mult. Aveam nevoie de ceva care se intampla in viata de zi cu zi, aveam nevoie in munca mea de ceva care sa ma ajute sa inteleg comunicarea nonverbala cu criminali adevarati, nu ceva experimentat cu studentii.

Am inceput sa testez aceste lucruri si apoi am inceput sa predau. Cand m-am pensionat din FBI, am presupus ca toata lumea stie lucrurile acestea. Au inceput sa ma sune oamenii sa ma intrebe de ce nu predau ceea ce stiu despre comunicarea nonverbala. Am stat si m-am gandit ca nu este nicio diferenta in a preda agentilor FBI sau oamenilor de afaceri. Deoarece eu explic doar cum functioneaza creierul. Si daca stii cum functioneaza creierul, atunci intelegi comportamentul uman.

HotNews.ro: Cum te-a ajutat in munca ta de agent faptul ca stiai sa deslusesti limbajul comunicarii nonverbale?

Joe Navarro: E un instrument pe care l-am folosit si il folosesc in fiecare zi. Nu a existat nicio zi in care sa nu-l folosesc, comunicarea nonverbala este esentiala in munca de agent. Munca unui agent depinde de oameni, si oamenii au diferite comportamente, iar comportamentele sunt in legatura directa cu creierul. Indiferent daca ai de-aface cu o mama al carei copil a fost rapit, sau cu un terorist, sau un spion, analizezi inainte comportamentul si te gandesti cum pot sa-l folosesc pentru a investiga, cum pot sa-i ajut, cum pot sa ma ajut de comportament pentru a afla adevarul. Si sincer, nu cred ca a existat vreo zi in munca mea ca agent FBI, in care sa nu folosesc limbajul nonverbal. Arma mea a fost ultimul lucru pe care l-am folosit. Comunicarea nonverbala am folosit-o in fiecare zi.

HotNews.ro: Cum ajuta comunicarea nonverbala oamenii de afaceri si lumea afacerilor?

Joe Navarro: Ii ajuta deoarece inteleg cum gandeste partenerul lor, cum simte sau ce intentioneaza sa faca. Daca ai un produs si intentionezi sa-l vinzi, si incerci sa afli daca persoana pe care o contactezi este interesata, ii place produsul meu, corpul celui caruia incerci sa vinzi produsul o sa-ti ofere raspuns la aceste intrebari inainte ca el sa-ti raspunda la aceste intrebari. Va fi incantat, va fi relaxat, se va apleca inspre tine. Ma surprinde foarte tare ca lumea afacerilor nu s-a ajutat de acest instrument inainte, putea sa fie folosit inainte deoarece este extrem de folositor.

HotNews.ro: Care ar fi sfatul tau pentru cineva care vrea sa aiba o intalnire de afaceri reusita?

Joe Navarro: In primul rand trebuie sa se gandeasca la cateva lucruri: 1. Ce doreste sa obtina in urma acestei intalniri? si 2. De ce are nevoie pentru a face pe toata lumea care ia parte la intalnire sa se simta bine pentru ca ei sa-si doreasca sa se intoarca si sa vrea sa petreaca mai mult timp cu tine? Este ceva la care oamenii de afaceri nu se gandesc deloc, ei au in minte doar pretul. Nu este vorba doar de bani deoarece orice banca poate oferi la un moment dat aceeasi dobanda. Dar alegi banca cu care vrei sa lucrezi deoarece este banca care te face sa te simti deosebit.

Joe Navarro s-a aflat in Romania in data de 1 Aprilie 2009 la conferinta “What Every Body is Saying” organizata de Acta Nonverbal si HCS Human Capital Solutions.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro