VIDEO Gafa zilei: Un oficial rus recunoaște la TV că armata folosește drone iraniene, fără să-și dea seama că e în direct
Un oficial rus din cadrul ministerului Apărării de la Moscova a făcut o gafă de proporții când a fost invitat în platoul unei emisiuni de știri, cerându-le prezentatorilor să nu îl întrebe despre dronele iraniene folosite de Rusia, fără să-și dea seama că este deja în direct.
„Cum se va schimba la nivel fundamental piața globală? Haideți să întrebăm un expert”, afirmă prezentatoarea emisiunii, introducându-l apoi pe Ruslan Nikolaevici Puhov, directorul Centrului pentru Analiza Strategiilor și Tehnologiilor de la Moscova și membru în Consiliul Public din cadrul ministerului rus al Apărării.
În timp ce se așează pe locul din platou oficialul rus le spune celor doi prezentatori că nu vor „agita apele prea tare”, cerându-le prin urmare să nu îi pună întrebări cu privire la dronele de fabricație iraniană Shahed 136 folosite de forțele armate ruse în atacurile de luni împotriva Kievului și a altor orașe ucrainene.
„Știm cu toții că sunt iraniene dar autoritățile nu au recunoscut acest lucru”, le spune el rapid celor doi prezentatori de știri, fără să le acorde un răgaz să îi spună din nou că sunt deja în direct. Cu toate acestea, prezentatoarea continuă cu întrebarea pregătită ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.
Russian official did not understand that his microphone was already on and asked the hosts: “don’t rock the boat” and don’t talk too much about Iran pic.twitter.com/qkxX7uE3Ot
— Special Kherson Cat \uD83D\uDC08\uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 (@bayraktar_1love) October 20, 2022
Autenticitatea înregistrării și a traducerii a fost confirmată pe pagina sa de Twitter de Tadeusz Giczan, jurnalistul bielorus și cercetătorul de la Centrul de Analiză Politică Europeană care mai devreme în cursul acestei săptămâni a explicat motivul real pentru care Rusia a trimis trupe în Belarus.
Giczan cataloghează momentul drept „fail-ul zilei”.
Atât Rusia cât și Iranul neagă că au încheiat un acord privind livrarea de drone
Jake Sullivan, Consilierul pentru securitate naţională al președintelui american Joe Biden, a avertizat încă de pe 11 iulie că Statele Unite dețin informații că Rusia a cerut Iranului sute de drone pentru războiul din Ucraina.
Guvernul de la Teheran a dezmințit imediat acest lucru, afirmând pe 12 iulie că afirmațiile Casei Albe reprezintă dezinformare americană și acuzând Statele Unite că de fapt ele, alături de Europa, sunt cele care „au transformat ţările ocupante şi ţările agresoare, inclusiv cele situate în Asia de Vest, într-un depozit pentru armele lor mortale”.
Moscova a dezmințit la rândul său informațiile.
Câteva zile mai târziu, Jake Sullivan a revenit cu noi informații, publicând imagini din satelit despre care afirma că arată cum oficiali ruși au vizitat un aerodrom din Iran pentru a vedea drone cu capacități de atac.
În septembrie însă pe rețelele de socializare și pe canalele oficialilor ucraineni au început să fie distribuite fotografii și înregistrări video care arată drone kamikaze iraniene folosite de forțele armate ruse, probabil cel mai notoriu atac cu acestea, înainte de cel lansat luni, fiind împotriva orașului-port Odesa pe 23 septembrie.
Departamentul de Stat american afirma în luna august că oficiali militari ruși au fost instruiți cum să folosească aceste drone chiar în Iran.
În urmă cu o zi, jurnaliștii de la The New York Times afirmau într-un amplu material pentru care au consultat mai mulți foști și actuali oficiali de la Washington că, ulterior instruirii inițiale din Iran, Teheranul ar fi trimis personal specializat în peninsula Crimeea pentru a ajuta trupele rusești să depășească problemele cu flota de drone kamikaze.
Potrivit informațiilor jurnaliștilor americnai, instructajul este făcut de membrii ai Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, o ramură a armatei iraniene desemnată ca organizație teroristă de către SUA.
Informația vine în contextul în care la sfârșitul lunii septembrie un oficial de la Pentagon afirma pentru CNN că dronele iraniene pe care Rusia le folosește au avut „numeroase eșecuri” pe câmpul de luptă din Ucraina.
SUA și UE pregătesc noi sancțiuni împotriva Iranului din cauza susținerii Rusiei
Lunea aceasta, la scurt timp după atacurile rusești împotriva unor ținte civile din Ucraina, Iranul a negat din nou că ar livra drone sau alte tipuri de armament sau echipament militar Rusiei.
„Știrile publicate despre faptul că Iranul ar fi furnizat drone Rusiei au conotații politice și sunt difuzate de surse occidentale. Noi nu am furnizat armament niciuneia dintre țările aflate în război”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, în timpul unei conferințe de presă.
A doua zi Kannani a făcut afirmații asemănătoare, adăugând că Iranul s-a opus mereu continuării războiului din Ucraina.
Dezmințirile acestuia au venit și în contextul în care cotidianul american The Washington Post, scria duminică pe baza informațiilor primite de la mai mulți oficiali americani că Teheranul ar fi convenit să trimită și rachete Rusiei, nu doar drone de atac.
Tot marți, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a afirmat că Kremlinul nu știe dacă armata rusă folosește drone iraniene în Ucraina sau dacă Moscova a cumpărat măcar astfel de echipamente din Iran.
Josep Borrell, șeful diplomației europene, a declarat luni că UE va căuta „dovezi concrete” privind participarea Iranului la războiul din Ucraina, alți diplomați și oficiali europeni cerând mai ferm adoptarea de noi sancțiuni împotriva Teheranului.
SUA au impus joi noi sancțiuni împotriva rețelei prin care Rusia cumpără drone iraniene.
„Știm că aceste eforturi au un efect direct pe câmpul de luptă, deoarece disperarea Rusiei a determinat-o să apeleze la furnizori inferiori și la echipamente învechite”, a declarat secretarul adjunct al Trezoreriei de la Washington, Wally Adeyemo, într-un comunicat remis presei.
În Ucraina, ministrul de Externe Dmitro Kuleba a anunțat că îi va propune președintelui Volodimir Zelenski ruperea legăturilor diplomatice cu Iranul din cauza susținerii militare acordate Rusiei.
Urmărește ultimele evoluții din a 239-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.