Sari direct la conținut

VIDEO Gest fara precedent din partea marilor corporatii americane: i-au dat premierului Grindeanu o "foaie de parcurs" pentru colaborarea economica in care sunt incluse prevederi privind statul de drept si lupta anti-coruptie

HotNews.ro
Grindeanu primeste foaia de parcurs de la companiile americane, Foto: AGERPRES
Grindeanu primeste foaia de parcurs de la companiile americane, Foto: AGERPRES

O delegatie a marilor companii americane care au investitii in Romania i-a inmanat premierului Sorin Grindeanu „o foaie de parcurs” (roadmap in original – n.red.) privind cooperarea economica bilaterala inc are sunt incluse prevederi referitoare la statul de drept, transparenta si eficienta, pe care oamenii de afaceri din SUA le considera prioritare pentru dezvoltarea afacerilor intre cele doua parti, transmite Agerpres. Este fara precedent ca mari corporatii dintr-o tara aliata sa dea guvernului Romaniei un astfel de document, dar el vine pe fondul derapajelor majore ale coalitiei PSD-ALDE din primele trei luni de guvernare.

Stewart a spus ca luni a prezentat o copie a acestei foi de parcurs si Administratiei Trump, fara sa precizeze insa la ce nivel.

Corporatiile americane i-au inmanat premierului Sorin Grindeanu foaia de parcurs cu ocazia intalnirii dintre premier si o delegație a 12 companii, delegatie condusă de Eric Stewart, președintele Consiliului de Afaceri Americano-Român (AMRO).

„Statul de drept, transparența, eficiența, acestea sunt incluse într-o foaie de parcurs pe care am prezentat-o celor două guverne (SUA și România n.r.). Mi se pare o parte extrem de normală în a face afaceri, pentru ca prioritățile să fie focusate clar ambelor guverne. În trecut, Guvernul SUA a lucrat foarte aproape cu Guvernul român pe toate aceste chestiuni. Am văzut foarte mult progres și companiile noastre se simt încrezătoare că atunci când fac afaceri în România totul va fi corect, legal și transparent. Un exemplu vizavi de această încredere este această misiune de afaceri care a fost prezentă aici, cea mai mare misiune de afaceri adusă vreodată în România. Companiile sunt foarte entuziasmate de ce se întâmplă”, a spus Stewart, la finalul întâlnirii, citat de Agerpres.

El a precizat că foaia de parcurs a fost pregătită de experți din Washington care sunt familiarizați cu domeniul de afaceri și cu România.

Iata fragmentul referitor la statul de drept din documentul inmanat de partea americana:

Over the past two years, the Romanian Government has successfully pursued multiple “Action Plans” for the improvement of the business climate. Further commitment to strengthening the rule of law and an independent judiciary would also create more confidence among investors. We encourage the new Government to embrace new Action Plans, as they create an accountable framework for the introduction of (1) increased transparency and predictability in the private marketplace; and (2) increased administrative capacity of government bodies at both the central and local level. Both are key to creating an environment for private enterprise to thrive and create value.

The U.S. Government should likewise continue to play a key role providing guidance and assistance to the Romanian Government on the implementation of already existing programs, such as Regulatory Impact Assessments; legislative consultation and transparency; corruption-free and efficient public contracting and procurement; and open data systems in support of these Action Plans.

„Privesc această întâlnire ca un început. Vorba lunga la noi înseamnă sărăcia oamenilor şi niciuna din părţi nu îşi doreşte acest lucru. Lucrurile concrete pe care le vor stabili în întâlnirile de azi şi mâine (de către AMRO cu miniştrii n.r.) trebuie să devină realitate. Am prezentat datele pe care le avem din punct de vedere economic. Am discutat priorităţile inclusiv de buget. Sunt încrezător că parteneriatul strategic dintre SUA şi România va cunoaşte o dezvoltare semnificativă în perioada următoare şi din punct de vedere economic”, a spus Grindeanu la finalul întâlnirii avute cu Eric Stewart.

„Domnul Stewart mi-a spus şi ambasadorul, excelenţa sa, că e cea mai puternica delegaţie economică care a fost prezentă în aceşti ani în România, ceea ce ne face optimişti pentru viitor. Nu a fost o întâlnire de curtoazie. S-au discutat lucruri concrete, proiecte concrete pe care putem să le dezvoltăm şi pe care le vom dezvolta în anii următori. Pe parcursul zilei de azi şi de mâine vor avea întâlniri miniştri cu reprezentanţii companiilor prezente astăzi la întâlnire, fie că vorbim de sănătate, apărare, transporturi, energie, finanţe şi aşa mai departe, ceea ce duce la ce ne dorim, şi anume paşi concreţi pentru întărirea parteneriatului strategic pe care România îl are cu SUA”, a mai spus Grindeanu, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, documentul inmanat de AMRO se numeste „Calea spre prosperitate” („Roadmap to Prosperity”) si conține cinci recomandări pentru întărirea relațiilor economice dintre România şi SUA: continuarea îmbunătățirii mediului de afaceri din România, un dialog la nivel înalt între cele două guverne pe teme economice, aprofundarea cooperării pentru dezvoltarea capacității strategice de securitate, inclusiv în domeniul energiei, sprijinirea sistemului de educaţie şi sănătate pentru consolidarea competitivităţii economice, precum şi sprijin pentru companiile românești care îşi doresc să investească în SUA. Documentul a fost transmis şi președintelui SUA, Donald Trump, şi administraţiei americane.

La reuniune au participat 12 dintre cele mai puternice companii americane care derulează investiţii în România sau care sunt interesate să investească în ţara noastră: Amgen, Archer Daniels Midland, Bell Helicopter, The Boeing Company, ExxonMobil, General Dynamics, Medtronic, Mega Company, MetLife, Oshkosh Defense, Pfizer, Smithfield, Timken.

Imagini video de la conferinta de presa comuna Sorin Grindeanu – Eric Stewart:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro