Sari direct la conținut

VIDEO Hezbollah a lansat zeci de rachete și drone împotriva unei baze militare din Haifa / Israelul face apel la locuitorii din sudul Libanului să evacueze zona

HotNews.ro
Această fotografie făcută din orașul-port Haifa, din nordul Israelului, arată fum în apropierea orașului Tamra, din nordul Israelului, în timpul unui atac cu rachete din sudul Libanului, pe 12 octombrie 2024. / FOTO: AHMAD GHARABLI / AFP / Profimedia
Această fotografie făcută din orașul-port Haifa, din nordul Israelului, arată fum în apropierea orașului Tamra, din nordul Israelului, în timpul unui atac cu rachete din sudul Libanului, pe 12 octombrie 2024. / FOTO: AHMAD GHARABLI / AFP / Profimedia

Mișcarea islamistă libaneză Hezbollah a lansat sâmbătă zeci de rachete și drone împotriva unei baze militare din Haifa, un mare oraș-port din nordul Israelului, după ce anterior a lansat rachete, relatează AFP. În același timp, Israelul a ordonat evacuarea mai multor localități libaneze sudice, potrivit Reuters.

Armata israeliană a spus recent că aproximativ 35 de rachete au fost trase din Liban declanșând sirenele în Acra și în comunitățile din jur.

Aproximativ 35 de rachete au fost lansate din Liban spre nordul Israelului cu puțin timp în urmă, spun Forțele de Apărare a Israelului.

Armata spune că unele dintre rachete au fost interceptate.

Într-o declarație, gruparea pro-iraniană a precizat că luptătorii săi au lansat vineri la ora 20:00 (17:00 GMT) „o escadrilă de drone de atac asupra bazei de apărare aeriană Kiryat Eliezer din vestul Haifa”.

Anterior, grupul militant libanez a declarat că a lansat o salvă de rachete spre o bază militară israeliană la sud de orașul de coastă Haifa, în timp ce israelienii marcau sărbătoarea Yom Kippur.

Luptătorii Hezbollah au lovit o bază „la sud de orașul Haifa, țintind fabrica de explozibili de acolo cu o salvă de… rachete”, a declarat grupul într-un comunicat.

Armata a mai spus că a identificat aproximativ 30 de proiectile care treceau din Liban către teritoriul israelian în urma sirenelor care au sunat în zona Galileii Superioare, care se află la nord de Haifa, aproape de granița cu Libanul.

Totodată, armata israeliană a ordonat sâmbătă locuitorilor din 23 de sate din sudul Libanului să evacueze. Ordinul vizează satele din sudul Libanului care au fost deja ținte recente ale atacurilor israeliene, dintre care multe sunt deja aproape goale.

Armata israeliană a declarat că evacuările sunt necesare pentru siguranța locuitorilor din cauza activităților crescute ale Hezbollah, susținând că grupul folosește locuri pentru a ascunde arme și pentru a lansa atacuri asupra Israelului. Hezbollah neagă că și-a ascuns armele printre civili.

Conflictul dintre Israel și Hezbollah, care a izbucnit în urmă cu un an, când grupul susținut de Iran a început să lanseze rachete în nordul Israelului în sprijinul Hamas la începutul războiului din Gaza, a escaladat dramatic în ultima lună.

Atacurile israeliene intensificate în sudul Libanului, Valea Bekaa și suburbiile sudice ale Beirutului au forțat aproximativ 1,2 milioane de oameni să își părăsească casele începând cu 23 septembrie, potrivit guvernului libanez.

INTERVIURILE HotNews.ro