Sari direct la conținut

​VIDEO INTERVIU Adina Popescu, jurnalist și realizator de film: Cei de la Astra au reușit să își educe un public, i-au obișnuit să vizioneze filme documentare

HotNews.ro
Adina Popescu la AFF 2018, Foto: Hotnews
Adina Popescu la AFF 2018, Foto: Hotnews

Adina Popescu, a acordat un interviu pentru HotNews în care a discutat despre evoluția festivalului Astra Film și despre noile trenduri în producția de film documentar: „Peste 10-20 de ani, impactul new media va fi foarte mare, sunt oameni care nu sunt specialiști și creează conținut video pe internet. Au apărut filme documentare realizate din aceste materiale”. – Adina Popescu

Fragmente interviu

Astra e un festival pe care îl cunosc foarte bine, e un festival care a început ca festival de film antropologic în urmă cu 25 de ani. Eu am venit pentru prima dată acum vreo 15 ani ca jurnalist, apoi am venit cu un film în competiție și îi cunosc pe organizatori, vin cu drag aici și îmi place foarte mult modul în care festivalul a crescut, pentru că e nevoie de un festival puternic de film documentar în România. E cel mai bun în momentul de față.

Nu prea poți să vezi în altă parte filmele care ajung aici, sunt filme documentare de toate tipurile, la început au fost mai mult filme antropologice, însă cu timpul s-au diversificat până la mockumentary – fake documentary, sunt filme care circulă în general prin festivaluri și sunt premiate.

În ceea ce privește publicul, cei de la Astra au reușit să își educe un public, i-au obișnuit să vizioneze filme documentare. Foarte importante sunt și programele pentru copiii, de câțiva ani vin clase întregi la Dom și se uită la filme documentare, anul acesta fiind și un program pentru liceeni. Asta ar fi calea pentru ca documentarul să ajungă să aibă un mai mare impact asupra publicului.

Pentru prima dată în competiție există și o secțiune de documentare scurtmetraje. E un trend cu acest tip de documentar care e din ce în ce mai dezvoltat datorită faptului că au apărut foarte multe platforme online care publică conținut scurt pentru că oamenii uneori sunt prea grăbiți să vizioneze un film lung.

Pentru ca filmele să ajungă cu adevărat la public ar trebui create niște discuții în jurul lor, oamenii să scrie despre ele, să fie proiecții cu dezbateri în care să se analizeze subiectele. Cel mai greu de realizat este documentarul observațional, în care intervenția autorului este minimă, este viața fix așa cum e ea. De multe ori stai și 2-3 ani de zile pentru realizarea acestui tip de documentar, însă sunt și filmele cele mai premiate la festivalurile de film.

Documentarele mai facil de realizat sunt cele cu interviuri, în care oamenii vin și spun, cu voice-over. În general așa sunt documentarele de televiziune, informative, dar care nu au un mare traseu festivalier.

Peste 10-20 de ani, impactul new media va fi foarte mare, sunt oameni care nu sunt specialiști și creează conținut video pe internet. Au apărut filme documentare realizate din aceste materiale. Documentarul poate deveni din ce în ce mai creativ pentru că are deschiderea asta generată de noile media.

Impactul este al noilor tehnologii care se schimbă în permanență și ajungi să ai o cameră cât mai mică și mai puțin intruzivă în viața omului și a noilor media care pot aduce conținut uneori de bună calitate și interesant.

Interviul integral

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro