VIDEO INTERVIU Ciprian Paleologu, artist vizual: „În timpul zilei, ne consumăm existenţa, bifăm sarcini şi uităm să ne bucurăm de viaţă. Trăim o moarte progresivă, cotidiană”
O discuţie amicală cu Ciprian Paleologu – artist vizual şi lector la UNArte Bucureşti, despre un nou concept din ciclul „artă şi vin” de la Crama Oprişor: Ezoterik Primo. Este vorba despre un Chardonnay dulce, din recolta anului 2012, lansat cu ocazia echinocţiului de primăvară 2021, sâmbătă, 20 martie, exact la ora 11:37 AM.
Interviul integral:
Fragmente din interviu:
De ce „Ezoterik Primo”?
Toate vinurile, când se prezintă publicului, ar trebui să aibă o haină impecabilă, care să îmbrace atât conceptul, vinul, cât şi povestea lui. În cazul de faţă, avem de-a face cu un „obiect” unitar, gândit să bucure toate simţurile, deopotrivă. Vinul din sticlă este un Chardonnay dulce nefiltrat, din recolta anului 2012, îmbuteliat în doar 876 de sticle de 500 ml, un produs atipic pentru Crama Oprişor, care nu are în mod curent în portofoliu vinuri de acest fel.
Creatorii vinului spun că el este o ediţie unică, deoarece condiţiile climatice din anul de recoltă (o vară toridă care a dus la stafidirea boabelor pe ciorchine) nu s-au mai repetat în ultimii 10 ani. Din acest motiv, a fost nevoie de un concept foarte spectaculos, care să intre în familia de „artă şi vin” şi astfel s-a născut „Ezoterik Primo”. Conceptul vinului şi imaginea aparţin artistului Ciprian Paleologu, iar creaţia vinului lui Liviu Grigorică şi enologului Veronica Gheorghiu.
Un concept cu multe ingrediente misterioase
Conceptul, care face parte din seria „artă şi vin” al Cramei Oprişor, are mai multe ingrediente, unul dintre ele fiind partea de mister. Cu cât adaugi mai mult mister în ecuaţie, cu atât consumatorul va avea ocazia să caute, să descopere şi să reinterpreteze. Acesta este şi specificul conceptelor ezoterice, ţintite către grupuri restrânse de oameni, aceia care vor fi „iniţiaţii”. Ezoterik Primo este primul vin dintr-o serie mai lungă. Vor urma şi alte vinuri numite Ezoterik, la care se va schimba particula din finalul denumirii.
Faptul că vinul arată ca „un obiect” ciudat, dificil de perceput la început, la care te intrigă nenumărate elemente (pe unde se deschide cutia, de ce cutia are ferestrele respective), este unul dintre paşii construcţiei conceptului. Sunt nişte urme pe care creatorul le lasă, astfel încât cel ce primeşte obiectul respectiv să poată călca pe ele şi să se bucure, în final, de descoperirea făcută.
Tema morţii în marketingul de vin
Fiecare dintre noi se întâlneşte, în decursul vieţii, cu tema morţii. Este foarte adevărat că această noţiune nu este neapărat aşezată în aceeaşi bibliotecă cu partea de marketing sau de bucurie a consumului. Însă, dacă privim moartea ca pe un fenomen gradual şi nu ca pe unul punctual, atunci vom înţelege cum se integrează ea în conceptul Ezoterik.
Povestea vinului
2012 este anul de recoltă şi anul naşterii acestui vin, iar 2021 (răsturnarea numerologică a lui 2012) este anul lansării celor 876 de cutii cu Ezoterik Primo. Dacă adunăm 8 cu 7 şi cu 6, rezultă 21, un număr care coincide, deloc întâmplător, cu ultimele două cifre ale anului de lansare.
Vinurile din seria Ezoterik a Cramei Oprişor sunt lansate în asociere cu momente speciale (naturale, istorice, sociale etc.). De aceea, lansarea lui Ezoterik Primo a avut loc cu ocazia echinocţiului de primăvară 2021, sâmbătă, 20 martie, exact la ora 11:37 AM, moment în care durata nopţii a fost egală cu durata zilei, un eveniment astronomic de maxim echilibru şi încărcătura spirituală.
Conceptul etichetei
În general, vinurile dulci sunt asociate cu imagini feminizate, suave şi edulcorate. Imaginile de pe cele trei etichete ale acestui vin sunt exact la polul opus.
Când ai cutia în faţă, vezi trei decupaje circulare care conţin un personaj dual, schelet şi pasăre, într-o reprezentare atipică, invers decât ceea ce ştim în mod normal: scheletul este asociat cu noţiunea de lumină, iar pasărea este asociată cu noţiunea de întuneric. De ce? Fiindcă în timpul zilei, în perioada de lumină, noi ne consumăm existenţa, bifăm sarcini şi uităm să ne bucurăm de viaţă, iar noaptea, împreună cu întunericul, devine tărâmul zborului, visării şi libertăţii.
Între cele două personaje, schelet şi pasăre, care niciodată nu se despart, se duce o luptă extrem de puternică. Cele trei cercuri (lumina, întunericul şi căutarea echilibrului) nu sunt altceva decât trei oglinzi umane în care fiecare dintre noi ne reflectăm la un moment dat.
Cutia
Având reale valenţe cameleonice, cutia roşie de Ezoterik este protectoarea unui cod format din cele trei elemente de reflecţie, trei cercuri magice care sunt şi gardienii vinului din sticlă.
Articol susținut de Crama Oprișor