Sari direct la conținut

​​VIDEO INTERVIU Dumitru Budrala: Au fost ani grei, si cand spun asta ma refer in special la partea financiara si la unele tendinte din partea unor institutii de a stopa festivalul Astra Film

HotNews.ro
Dumitru Budrala, fondatorul si directorul AFF, Foto: Hotnews
Dumitru Budrala, fondatorul si directorul AFF, Foto: Hotnews

La 20 de ani de la prima editie a Astra Film Sibiu, Dumitru Budrala, fondatorul si directorul festivalului este la fel de entuziast, chiar daca de-a lungul timpului au fost momente grele, unele institutii incercand chiar sa stopeze desfasurarea evenimentului. Aflati din interviul acordat HotNews.ro cum au fost depasite momentele grele, cum a evoluat documentarul romanesc si cum a devenit Festivalul Astra Film unul dintre cele mai importante festivaluri de gen la nivel international.

R: Suntem la a 20-a editie a Festivalului Astra Film. Cum au fost acesti 20 de ani?

Dumitru Budrala: Au fost ani si grei, si cand spun asta ma refer in special la partea financiara si la unele tendinte din partea unor institutii de a stopa festivalul. Dar au fost si ani extraordinari. Am avut ocazia sa urmarim prin filmul romanesc evolutia Romaniei. Am avut ocazia prin prezentele internationale ale unor legende a documentarului, dar nu numai, sa cunoastem realitatile din lume, sa le impartasim, sa le povestim cu participantii la festival. Au crescut un numar imens de documentaristi la Astra Film, au schimbat idei cu regizori importanti din lume, cu antropologi. Practic a fost un fel de miscare culturala in acesti 20 de ani.

R: Daca ar fi sa comparati cinematografia de acum 10-15 ani cu cinematografia de acum, prin prisma experientei cumulate de-a lungul acestor ani, credeti ca cinematografia din Romania se indreapta catre o directie buna?

Dumitru Budrala: Se indreapta intr-o directie buna pentru ca tot mai multi tineri au acces la tehnica digitala, tot mai multi tineri vad productiile care se fac acum in lume si pot participa la diferite festivaluri si mai ales la Festivalul Astra. In ’93 filmele erau aproape in totalitate reportaje TV produse de Televiziunea Romana, dupa cliseele pe care le stim din perioada trecuta. Destul de greu s-a schimbat, dar s-a schimbat in mod radical si filmul documentar romanesc este… Daca in 1996, 1998, 2000, chiar si 2002, era o problema intotdeauna pentru juriu daca sa acorde un premiu pentru filmul romanesc sau nu, acum nu mai este aceasta problema. Sunt productii foarte bune care pot sa se alinieze la productiile internationale.

R: In cadrul programului special aniversar, AFF propune o selectie a filmelor proiectate in cei 20 de ani de existenta ai festivalului. Care au fost criteriile de selectie a acestor filme?

Dumitru Budrala: In primul rand filmele care au fost in sectiuni speciale, care aveau ceva de spus, in al doilea rand, filmele care au fost premiate si in al treilea rand, filmele de referinta care de-a lungul timpului au dat tonul filumului documentar.

R: Stim ca urmeaza sa se lanseze o carte care va avea ca tema „20 de ani de documentar in Romania”. Ce puteti sa ne spuneti despre aceasta lucrare?

Dumitru Budrala: As vrea sa va spuna cartea mai multe. S-a lucrat la aceasta carte, mai mult autori au scris. au facut recenzie, au povestit evolutia documentarului romanesc si a Festivalului Astra.

R: Daca ar fi sa o luati de la capat ati schimba ceva la conceptul acestui festival, regretati ceva din acesti 20 de ani?

Dumitru Budrala: Intotdeauna e loc de mai bine. Chiar si editia din ’93 a avut toate ingredintele unui festival international. In ’93 cand notiunea de sponsori era inexistenta, cand festivalul se facea cu masina de scris, cand circulatia in strainatate era extrem de greoaie, noi am avut juriu international, am avut premii, am avut sponsori, PR, publicitate outdoor. Am continuat acest traseu si l-am imbunatatit incontinuu. Sigur ca intotdeauna e loc de mai bine, nu stiu ce as schimba. Nu imi dau seama acum. Probabil partea financiara, partea de finantare a festivalului ar trebui…

R: Considerati ca autoritatile locale sau cele centrale…

Dumitru Budrala: Autoritatile locale s-au implicat mai putin autoritatile centrale.

Dumitru Budrala

Fondatorul si directorul Festivalului Astra Film. Doctor in antropologie vizuala. Regizor, fotograf si director al Departamentului Astra Film, fondat in anul 1991. Presedinte al Fundatiei Astra Film. Autor de filme antropologice si documentare premiate (ultimul sau film documentar se numeste Blestemul ariciului), de carti si articole care au ca tema de baza cercetarea pe care o face in zona Transilvaniei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro