VIDEO INTERVIU Regizorul Ben Lewis despre comunismul din Romania: A fost un mix exotic intre regalitate medievala si totalitarism modern
Regizorul Ben Lewis a acordat un interviu jurnalistilor prezenti la Astra Film Festival in care a discutat despre Romania, Ceausescu dar si despre ultimul sau film „Google si creierul mondial”. Filmul vorbeste despre ambitiosul proiect Google Books, care se doreste a deveni cea mai mare biblioteca virtuala din lume, si despre cum sunt incalcate drepturile de autor.
Cateva declaratii ale regizorului Ben Lewis:
Despre Romania:
„Imi place sa vin in Romania, as vrea sa am o scuza si sa vin aici sase luni si sa devin fluent in limba romana. Sunt evreu si o optime din sangele meu este romanesc, iar alte parti este polonez si german, nu ma simt britanic. Ma simt acasa in Berlin, ma simt acasa in Polonia, ma simt acasa in Romania, deci iubesc sa vin aici”.
Despre Ceausescu si regimul comunist
„A fost un mix exotic intre regalitate medievala si totalitarism modern. Asta a fost atractia, a fost atat de exotic si a avut atat de putin de-a face cu socialismul (…) Regimul totalitar din Romania a fost mult mai colorat decat regimul din Germania de Est, asta a fost ideea – de a vedea politica ca o opera de arta.”
Fragmente din interviul lui Ben Lewis la AFF 2013
Despre filmul „Google and the World Brain”
„Daca permiti unei institutii sa aiba acces la o cantitate vasta de informatii, orice fel de informatie, sa sa aiba monopol… Daca NSA, daca guvernul SUA, poate citi email-urile tuturor oamenilor de pe planeta si poate analiza toate cautarile noastre de pe internet, si poate vedea toate datele de pe Facebook, si poate analiza toate aceste date, ei vor avea o putere care va deveni un pericol. Ar trebui sa oprim lucrul acesta.”
„Este greu sa-i faci pe oameni sa gandeasca critic despre internet printr-o poveste sau un film care are ca subiect descarcarile ilegale (de programe – n.r.) pentru ca toata lumea vrea lucrurile acestea pe gratis. Dar daca vorbesc despre carti, oamenii inteleg ca necesita un efort sa scrii carti, iar autorii au oarece drepturi asupra lor, atunci oamenii vor intelege ca nu orice e corect si inevitabil in cazul internetului. Si asa m-am concertat pe „Google Books” (proiectul celor de la Google).”
Filmul „Google si creierul mondial” al regizorului Ben Lewis a deschis seria proiectiilor din cadrul festivalului de film de la Sibiu editia 2013.
Astra Film Festival 2013, Festivalul International de Film Documentar de la Sibiu este organizat de Astra Film – CNM ASTRA si Fundatia Astra Film. Cu sprijinul Consiliului Judetean Sibiu, Centrului National al Cinematografiei, Ministerul Culturii.
Google and The World Brain
Sinopsis
Filmul este povestea celui mai ambitios proiect conceput vreodata pe Internet, cu dilemele si pericolele lui. In 2002, Google Inc. a inceput sa scaneze milioane de carti cu intentia de a crea o biblioteca virtuala gigantica care sa contina absolut toate cartile din lume. Dar peste jumatate din cartile scanate erau protejate de legea drepturilor de autor, iar scriitori din intreaga lume au lansat o campanie pentru a opri proiectul, iar aceasta a culminat, in 2011, cu un proces intr-un tribunal din New York. Cei de la Google afirma ca scopul proiectului este cel de a crea o forma superioara de inteligenta, anticipata de H.G. Wells in eseul sau din 1937 „Brain World”, insa scepticii cred ca, de fapt, intentiile sint altele.
Ben Lewis
Ben Lewis e regizor de documentare, autor si critic de arta. Filmele sale au fost comanditate de BBC, Arte, etc. A studiat istorie si Istoria Artei in Cambridge si Berlin. Ben a lucrat la MTV, a fost DJ si director la o casa de discuri inainte de a lucra pentru BBC si Channel 4. In 2001 si-a infiintat propria companie de productie, BLTV.