Sari direct la conținut

VIDEO Iohannis, despre legea care i-ar permite să candideze: „Voi avea grijă să nu existe”. Ce spune despre tensiunile din coaliție

HotNews.ro
Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă la Cotroceni, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă la Cotroceni, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, în timpul deplasării sale în Statele Unite, că nu-și dorește o lege adoptată special pentru el care să-i permită să candideze la alegerile parlamentare. Mai mult, șeful statului a spus că „va avea grijă” ca această lege să nu existe.

Întrebat explicit dacă își dorește să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie și dacă a avut discuții pe această temă cu liderii coaliției, Klaus Iohannis a răspuns.

„Nu am dorit o lege pentru mine”

„Dați-mi voie să lăsăm chestiunea candidatură sau nu sau ce facem în următoarea perioadă pentru o discuție pe care o vom avea în România, dacă este despre România. Dar despre această lege pot să vă spun și acum, fiindcă pentru mine este foarte clar: nu am dorit o lege pentru mine, nu doresc o lege pentru mine și pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe. Nu este posibil să se facă o lege pentru o persoană, și atunci cred că m-am exprimat foarte clar. Bref, nu va exista această lege și eu nu doresc să existe”.

Întrebat în continuare dacă ia în calcul o altă soluție juridică ce i-ar permite să candideze înaintea încheierii mandatului prezindețial, şeful statului a răspuns: ”Toate acestea le vom discuta acasă”.

De asemenea, Iohannis a invitat să comenteze tensiunile dintre PSD și PNL. În ce privește continuarea guvernării comune după alegeri, șeful statului a spus că această discuție este prematură.

„Este cam devreme să vorbim ce va fi după alegeri. Dacă actuala coaliție va reuși să guverneze până la alegeri sau nu, vom vedea după ce ne întoarcem acasă. Probabil o să am câteva discuții pe această temă, că, până la urmă, avem nevoie de o guvernare, dar asta nu înseamnă că partidele trebuie să renunțe la abordările lor politice în campanie și nu cred că e de așteptat ca în această perioadă candidații de vârf să renunțe la abordări politice”, a mai spus Klaus Iohannis.

Un subiect care a divizat coaliția

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, marți, că nu există din partea președintelui PSD, Marcel Ciolacu, o susţinere a demersurilor politice în interiorul coaliţiei de guvernare pentru proiectul legislativ privind candidatura preşedintelui Iohannis la alegerile parlamentare, motiv pentru care liberalii vor avea „o atitudine pe măsură”.

Potrivit lui Ciucă, „există mai multe poziţii şi o dezangajare” faţă de proiectul liberalilor.

„Eu cred că este normal să discutăm despre acest demers (candidatura preşedintelui României pe listele PNL la alegerile parlamentare, n.r.) ca fiind o nevoie de clarificare legislativă, pentru că demersul a existat până la un moment dat în cuprinsul legii. Astăzi nu mai există şi ne referim la situaţiile specifice când se suprapun alegerile. A fost o discuţie pe care am avut-o cu premierul Marcel Ciolacu, am convenit amândoi că este nevoie de această clarificare”, a afirmat președintele PNL, citat de Agerpres.

„În momentul de faţă, observ că există mai multe poziţii şi o dezangajare de la acest proiect. Ca atare, în momentul în care noi discutăm, este clar că nu există o susţinere a demersurilor politice în interiorul coaliţiei, motiv pentru care vom avea o atitudine pe măsură”, a adăugat Ciucă.

PSD a decis luni în Biroul Permanent Național să nu susțină proiectul de lege al PNL ce i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze independent pe listele liberalilor la parlamentare.

„A fost un vot în unanimitate împotriva votării unei asemenea inițiative pentru că totuși suntem în 2024 iar legi dedicate unei singure persoane nu ar trebui să existe”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, după ședința social-democraților.

INTERVIURILE HotNews.ro