Sari direct la conținut

Ciucă amenință PSD după ce social-democrații au refuzat să susțină „legea Iohannis”: „Nu văd cum putem să realizăm o coaliţie”

HotNews.ro
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

În prezent nu există din partea președintelui PSD, Marcel Ciolacu, o susţinere a demersurilor politice în interiorul coaliţiei de guvernare pentru proiectul legislativ privind candidatura preşedintelui Iohannis la alegerile parlamentare, motiv pentru care liberalii vor avea „o atitudine pe măsură”, a declarat marți liderul PNL, Nicolae Ciucă.

Potrivit lui Ciucă, „există mai multe poziţii şi o dezangajare” faţă de proiectul liberalilor.

„Eu cred că este normal să discutăm despre acest demers (candidatura preşedintelui României pe listele PNL la alegerile parlamentare, n.r.) ca fiind o nevoie de clarificare legislativă, pentru că demersul a existat până la un moment dat în cuprinsul legii. Astăzi nu mai există şi ne referim la situaţiile specifice când se suprapun alegerile. A fost o discuţie pe care am avut-o cu premierul Marcel Ciolacu, am convenit amândoi că este nevoie de această clarificare”, a afirmat președintele PNL, citat de Agerpres.

„În momentul de faţă, observ că există mai multe poziţii şi o dezangajare de la acest proiect. Ca atare, în momentul în care noi discutăm, este clar că nu există o susţinere a demersurilor politice în interiorul coaliţiei, motiv pentru care vom avea o atitudine pe măsură”, a adăugat Ciucă.

El a fost întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă, în contextul răcirii relaţiilor cu PSD, mai este posibilă funcţionarea coaliţiei la guvernare.

Liderul PNL a menţionat că discuţia despre proiectul legislativ a avut-o cu Marcel Ciolacu, nu cu partidul.

„Eu am discutat cu domnul Marcel Ciolacu, nu cu partidul. Ca atare, înţelegere a existat pe acest demers”, a susţinut Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă mai are încredere în Ciolacu, liderul PNL a susţinut că acest aspect este „discutabil”.

Ciucă a completat că problemele tehnice din cadrul coaliţiei vor fi rezolvate „la fel de responsabil” ca până acum, însă nu vede cum, „în astfel de condiţii”, s-ar mai putea realiza, după alegeri, o coaliţie cu PSD.

„Tot ce ţine de problemele tehnice specifice guvernării le vom rezolva la fel de responsabil cum am făcut-o până acum. Legat de ce vom face după alegeri, eu îmi exprim punctul de vedere că nu văd cum putem să realizăm o coaliţie cu Partidul Social Democrat în astfel de condiţii”, a mai afirmat președintele liberalilor.

PNL a depus la Senat un proiect de lege care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie, pentru un mandat de senator. Inițiativa are nevoie și de voturile PSD pentru a fi adoptată, iar Marcel Ciolacu a anunțat luni social-democrații nu sprijină acest proiect.

În aceste condiții, PNL a hotărât să nu pună acest proiect pe ordinea de zi de luni a Biroului Permanent al Senatului. Liberalii au trimis Biroului Electoral Central (BEC) o adresă în care cere să fie lămurită noțiunea de „candidat independent”. Legea spune că nu pot candida pe listele partidelor candidații independenți.

Inițiativa liberalilor are un singur articol și este dedicată unei singure persoane: Klaus Iohannis. Fără aprobarea acestei modificări legislative, președintele nu ar avea dreptul legal să candideze. În prezent, Constituția prevede că președintele României nu are dreptul să fie membru al unui partid politic. Legea electorală obligă însă ca un candidat aflat pe lista unui partid să fie membru de partid.

Situația nu este nouă. Ion Iliescu, fostul președinte al României, a beneficiat de un articol cu dedicație în 2004 pentru a putea candida la parlamentare. De altfel, nu există nicio diferență între amendamentul din 2004 și cel din 2024.

Mandatul de președinte al lui Klaus Iohannis se încheie pe 20 decembrie 2024, în timp ce alegerile parlamentare au loc pe 1 decembrie.

INTERVIURILE HotNews.ro